5 nagyszerű színházi előadás Budapesten idén ősszel

Újult erővel kezdődik meg a 2023/24-es színházi évad Budapesten, amelyben visszatérő sikerprodukciók és várva várt bemutatók vállvetve csábítják színházba a kultúrára éhes közönséget. Egyszóval: színházba be! 

Érintés paradoxon

Az Artus – Goda Gábor Társulatának legújabb nagyszínpados előadása, az Érintés Paradoxon újra látható a Nemzeti Táncszínházban.

„Az érintés maga a kettőnk közti tér. Fuga a csempék között. Elválaszt vagy összeköt? Ami elválaszt, az összeköt. Ami összeköt, az elválaszt. Elválaszt és összeköt. A fugában találkozunk. Az érintés parányi méretű helye, tere egy tágas mező, ahol találkozhatunk, ahol megtörténhetünk… Az előadás műfaja: Artus. A mozdulatok, a szavak, az akciók, a képek, a zene mind egyetlen és közös irányba mutatnak: belülre, középre – amerre haladva talán érintettekké válhatunk.” (Goda Gábor)

Nemzeti Táncszínház | 2023. szeptember 24., 19:00 | Weboldal

The Dan Daw Show

Kerekesszék, latex doboz, fékezhetetlen perverziók, gyönyörű rendetlenség: szeptember végén a mozgáskorlátozottsággal való élet összetettségének olykor fullasztóan intenzív témáit felszabadító érzékenységgel feldolgozó brit-ausztrál előadást láthatunk a Trafó színpadán. A 2021-es angliai National Dance Awardra jelölt, Mark Maughan rendezésében bemutatott The Dan Daw Show a szégyennel és a büszkeséggel való együttélés lökéshúzásába enged bepillantást. Egy előadás a törődésről, az intimitásról, a rugalmasságról, a szexualitásról, az elengedésről és önmagunk megvalósításáról.

Trafó | 2023. szeptember 28., 29., 20:00 | Weboldal

Fotó: Hugo Glendinning

Holt költők társasága

Októberben mutatja be az Oscar-díjas amerikai filmdráma színpadi adaptációját, a Holt költők társaságát az Átrium. Az 1989-es világsikerű filmklasszikus írója, Tom Schulman maga készítette el forgatókönyvének színpadi változatát, az előadást a számtalan szakmai és kritikai díjjal elismert Vidovszky György, az ifjúsági drámák avatott szakembere rendezi. A közismert filmben Robin Williams alakította tanár, John Keating szerepét a Margit körúton Bányai Kelemen Barna játssza.

Átrium | Bemutató: 2023. október 14., 19:00 | Weboldal

Medea gyermekei

Szeptember elsején mutatták be a Narratíva Kollektíva vadiúj előadását a Jurányi Házban. Az évadnyitó darabot Hegymegi Máté rendező mellett ifj. Vidnyánszky Attila neve fémjelzi, aki ezúttal Pető Kata oldalán tűnik fel a főszerepben. A darab kiindulópontja Medea mitológiai alakja, amely három, különböző korban alkotó szerző szövegei alapján kel életre. Közös bennük a kívülállóság érzése, amely a hétköznapokban éppen ugyanannyira jelen van, mint egy pár éves független társulat életében.

Jurányi Ház | 2023. október 24., 19:00 | Weboldal

blank
Fotó: Dömölky Dániel

Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Különbözőbbek talán nem is lehetnének, Alex és Rupert között mégis minden magától értetődően alakul – ami a lényeget illeti. De mi történik akkor, ha pont ott kap sebet egy kapcsolat, ami az egyik leglényegibb? Hogyan lehet feldolgozni egy újszülött gyermek elvesztését? Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést, miközben végigvezet bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein.

Marczibányi Téri Művelődési Központ | Bemutató: 2023. november 11. | Facebook

blank

További remek őszi programok Budapesten 2023-ban: