Igazi városi oázis Budapest szívében: Játékos ízekkel vár a Flava Kitchen & More

A nyüzsgő Szabadság tér déli végében egy első pillantásra is izgalmas vendéglátóhelyre lehetünk figyelmesek: feltűnően, mégsem hivalkodva invitál országhatárokat átszelő kulináris utazásra a sarki Verno House alsó szintjét elfoglaló Flava Kitchen & More.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Már a buja növényekkel gazdagon díszített terasz is kellemes hangulatot áraszt, az igazi városi oázis azonban csak bent vár ránk. Meleg tónusok, egybefüggő növénymennyezet, hangulatvilágítás és óriásra nőtt trópusi növények ejtenek ámulatba már az első percben, majd tüzetesebben körülnézve feltűnnek Tombor Zoltán kimondottan az étterembe készített, játékos fotói a falakon.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Az 50 fő befogadására alkalmas belső térben helyet kapott még egy hatalmas, szépen megvilágított bárpult, amely csak úgy ontja magából a jobbnál jobb koktélokat, és egy a designba tökéletesen passzoló DJ-pult. Utóbbi főként csütörtök, péntek és szombat esténként van használatban, amikor élő soft house zene koronázza meg a vacsoraélményt.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Ételekkel a világ körül

A 2022 végén megnyitott Flava Kitchen & More már a nevében is fesztelenséget hordoz: a Flava az angol „flavour” szó (jelentése: íz) rövidített, játékos megfelelője. Ez a fajta fiatalosság visszaköszön mind az étterem miliőjében, mind a kínálatban. Az étlapra ugyanis olyan fogások kerültek fel, melyek a világ más-más pontjairól származnak, itt pedig egy kreatív csavarral új köntösbe bújnak. A Zvekán Kornél séf által vezetett konyha tehát egyaránt ihletet merít az olasz, az indiai, a karibi és persze a magyar gasztronómia világából, anélkül, hogy lehorgonyozna bármelyik mellett.

Ahogy Kornél kifejti, az idei Gourmet Fesztiválon is járt Flava buktájuk remekül szemlélteti az étterem hozzáállását az ízekhez: ennek alapjául a nagymama buktáját vették, amelyet szokatlan módon posírozott rákkal töltöttek meg, így végeredményként egy, az amerikaiak lobster rolljához hasonló fogást kaptak. Az amerikai-magyar fúziós étel pedig mindenkit elkápráztat krémességével és frissességével.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Közösségi gasztroélmény

A sokszínűség mellett a Flava konyhájának szintén meghatározó eleme az úgynevezett „sharing concept”, vagyis, hogy a vendégeket bátorítják az ételek közös elfogyasztására. A közösségi kulináris utazás során számos ország ízvilágával megismerkedhetünk, vannak azonban olyan fogások, melyeket vétek lenne kihagyni a Flavában tett látogatás alkalmával.

Előétel gyanánt a ma már jól ismert és közkedvelt guacamole vett le minket a lábunkról, melynek különlegessége a felszolgálásban rejlik. A mexikóiak világot meghódító mártogatósát a Flavában ugyanis a vendég szeme láttára, az asztalnál készítik el. Így válik az egyszerű avokádókrémből egy csapásra gasztronómiai élmény.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a tortillában kisütött csirkeköfte mellett sem, melyet sült zöldségek és srirachás majonéz tesz ellenállhatatlanná.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A legjobb pedig csak az étkezés végén érkezik, törökmogyorós babka formájában. A házi tejfagyival tálalt zsidó kalács forrón jut el a vendég tányérjára, ahol sebtében meglocsolják kardamomos cukorsziruppal és megszórják frissen reszelt törökmogyoróval – az eredmény pedig, mondanunk sem kell, magáért beszél.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Élen az italkínálatban

Itt a remekbe szabott ételekhez nem kevésbé kiváló minőségű italok közül válogathatunk. A Flava egyedi spiritválasztékának fókuszában a tequila, a mezcal és a rum triumvirátusa áll, olyan különlegességekkel az itallapon, melyek csak itt kaphatók az országban.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A főként karibi hangulatú koktélok mellett páratlan bor- és pezsgőkínálat is elérhető, amelyért Langó Tamás, az ország első, a Michelin Guide által díjazott sommelier-je felel személyesen. Bátran betérhetünk tehát a Flavába akkor is, ha pusztán egy stílusos környezetben elfogyasztott, finom italra vágyunk – egészen biztos, hogy nem fogunk csalódni.

1051 Budapest, Október 6. utca 26. | Weboldal

Egy karnyújtásnyira az étteremtől Budapest egyedülálló retró múzeumára bukkanhattok: