10 fergeteges őszi program országszerte, amit nem érdemes kihagyni idén szeptemberben

Számtalan őszi fesztivál és szüreti program csábít kikapcsolódásra szeptemberben szerte az országban. Utcazene, finom borok és fergeteges hangulat vár a kora őszi hétvégéken hazánk elragadó tájain – nektek csak ki kell választani a kedvenceteket!

Haydneum Eszterháza Fesztivál, Fertőd (2023. szeptember 1-6.)

Szeptember első napjaiban Pompakedvelő (vagy Fényes) Miklós 18. századi udvarának pezsgő zenei életét idézi meg a fertődi Esterházy-kastély. Az eseménysorozat egyediségét a korhű hangszereken előadott, autentikus produkciók, a kiváló művészek, a kastély egyedülálló atmoszférája és további színes kísérőprogramok biztosítják. Ott lesz a fesztiválon: Il Gardellino Orchestra, Orfeo Zenekar, VenEthos Ensemble, Rachel Podger és Kristian Bezuidenhout barokk hegedű-fortepiano párosa, illetve Somlai Petra és Szutrély Katalin fortepiano-ének formációja, de részt vehettek Bősze Ádám zenei sétáján és Berecz András előadásán is.

Weboldal >>

CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (2023. szeptember 1-9.)

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált immár 19. alkalommal rendezik meg a városban, de idén először a szokásoshoz képest egy héttel korábban, már szeptember 1-jén kezdetét veszi a filmünnep. A szervezők mindig nagy gondot fordítottak arra, hogy a legrangosabb fesztiválok legsikeresebb filmjeit hozzák el a nézőknek. Ennek megfelelően a szeptember 1. és 9. között megrendezésre kerülő programon a versenyszekcióban olyan filmeket is láthatunk, amelyek a velencei, a cannes-i, a szarajevói, a berlini, vagy éppen az amerikai Sundance fesztiválról érkeznek egyenesen Miskolcra. A részletes programért látogassatok el az esemény honlapjára!

Weboldal >>

Az idei programról itt olvashattok bővebben:

BALKAN: MOST, Veszprém (2023. szeptember 7-9.)

A zenén keresztül fedezhetjük fel az ezerarcú Balkánt szeptember 7. és 9. között Veszprém festői helyszínein. Az ingyenes szabadtéri rendezvényen megismerhetjük a térség fiatal tehetségeit, ugyanakkor nemzetközileg elismert zenészek is szórakoztatják majd a közönséget a 3 kültéri színpad egyikén, a 3 nap leforgása alatt. Táncra perdít többek között a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, érzéki R’n’B-vel kápráztat el Marina Satti, de pogány folkra is bulizhatunk kora ősszel Veszprémben. Ugyan kivételesen jegyvásárláshoz kötött, de szintén kihagyhatatlan programnak ígérkezik Manu Chao szombati showja.

Weboldal >>

blank
Fotó: Balkan:Most Festival Facebook

Hagymafesztivál, Makó (2023. szeptember 8-10.)

Idén szeptember 8. és 10. között kerül megrendezésre Makó legnagyobb kulturális, szakmai és zenei fesztiválja, a Hagymafesztivál. A fesztivál több mint 30 éves múltra tekint vissza, az évek során pedig egyre csak bővült a szakmai és szórakoztató programja, így már nem csak zenei, de gasztronómiai különlegességek is várják a látogatókat. A hagyományokhoz híven ebben a három napban kiállítók érkeznek Makó főterére és bemutatják termékeiket és kézműves áruikat, ezzel igazi színes forgatagot alkotva. Mindezen túl családi programok, játszóház, gyermekkoncertek, gasztronómiai különlegességek, szakmai programok és rengeteg látnivaló teszi teljessé az eseményt.

Weboldal >>

blank
Fotó: Hagymafesztivál Facebook

Csókakői Várjátékok (2023. szeptember 8-10.)

Egyenesen a középkorba repíti vissza a látogatókat a Csókakői Várjátékok szeptember 8. és 10. között, a Vértesben. A három nap során lovagi torna, korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrző csoportok és további szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Csókakői várban és a vár alatti rendezvénytéren. Ezen a három napon túl szeptember 16-án is érdemes ellátogatnotok ide, ekkor tartják ugyanis a Csókakői Vári Vásárt, amely egy termelői és kézműves piac a vár alatti parkolóban. Az esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a helyi és környékbeli árusoknak, hogy bemutassák termékeiket és szolgáltatásaikat a nagyközönség számára.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Csókakői Várjátékok Facebook

Vértes váráról itt olvashattok részletesebben:

Tokaji Utcazene Fesztivál (2023. szeptember 8-10.)

A „Zene az kell!” hívószóval rendez idén utcazene-fesztivált Tokaj, melynek keretében egy kis zenei vetélkedőre hívják azokat az előadóművészeket és együtteseket, akik szívesen részt vennének a megmérettetésen, míg a közönség dolga csupán annyi lesz, hogy eldöntse, melyik produkció nyerte el leginkább a tetszését. A közönségszavazás mellett szakmai zsűri is értékeli majd a hallottakat szeptember 8. és 10. között a festői történelmi borvidék ölelésében, ahol természetesen kiváló borok társaságában élvezhetjük a koncerteket. A háromnapos élőzenei rangadó ingyenesen látogatható!

Weboldal >>

blank
Fotó: Bogoly Dávid

Kerekdomb Fesztivál, Tállya (2023. szeptember 15-17.)

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékre, egészen pontosan Tállya apró községébe csábít a Kerekdomb Fesztivál szeptember 15. és 17. között. A festői környezetben boros programok, színházi, komolyzenei és irodalmi események, kiállítások és filmvetítések várják a fesztiválozókat, de persze a hazai könnyűzene neves képviselői is megfordulnak majd Tállyán. Többek között a 30Y, az Elefánt és Palya Bea koncertjén ringatózhatunk egy pohár finom borral a kezünkben. A változatos programkínálat mellett a helyszínek is hamar levesznek majd a lábunkról, hiszen a Zempléni-hegység templomai, kúriái, dűlői és parasztházai telnek meg élettel a fesztivál ideje alatt.

Weboldal >>

blank
Fotó: Kerekdomb Fesztivál Facebook

Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, Gyöngyös (2023. szeptember 15-17.)

Gyöngyös szép főtere ad otthont a bor és a szőlő ünnepének számító Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál háromnapos rendezvénysorozatának szeptember 15. és 17. között. A Mátrai borvidék legfinomabb borai mellé színes programcsokor sorakozik fel, melyben gasztronómiai élmények, főzőverseny, labdarúgókupa, könnyűzenei koncertek, valamint különféle gyerekprogramok egyaránt megtalálhatók. Ami a zenét illeti, olyan elismert és közkedvelt együttesek muzsikálnak majd a Mátra lábánál, amilyen például a Ladánybene 27, a Bohemian Betyars, az Omega Testamentum és a Carson Coma. A programok ráadásul ingyenesek!

Weboldal >>

blank
Fotó: Benei László

Balaton Wine & Gourmet (2023. szeptember 21-24.)

Szeptember 21. és 24. között ismét összegyűlnek a balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői a Balaton Wine & Gourmet fesztiválján. A több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak a régió legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A konyhaművészet mellett közel félszáz izgalmas időtöltés közül válogathatunk: családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják a vendégeket Veszprémvölgy varázslatosan szép táján.

Facebook >>

blank
Fotó: Balaton Wine & Gourmet Facebook

Hídünnep és Hídfutás, Esztergom (2023. szeptember 23-24.)

Igazán különleges élményben lehet részetek, ha szeptember 23-24-én Esztergomba látogattok! Ezen a kora őszi hétvégén rendezik meg ugyanis a már hagyománynak számító Hídünnepet a kétszer felrobbantott, majd újjáépített Mária Valéria hídon, amely összeköti Esztergomot Párkánnyal. A két ország közötti barátság erősítése éppen annyira a sportesemény célja, mint a mozgásra való ösztönzés – ezt bizonyítja az esztergomi bazilikánál található startvonal és a végcél a párkányi Vadas Termálfürdőnél. A nagyszabású, 4 kilométeres hídfutásra szombaton kerül sor, míg vasárnap fél- és negyedmaratonra is nevezhettek.

Weboldal >>

blank
Fotó: Visit Esztergom

Szüreti fesztiválok országszerte idén szeptemberben: