Panorámatúra a Duna mentén: Egy biciklis útvonal, amit az egész család élvezni fog

A kellemes, napsütéses napok alkalmával itt a remek lehetőség, hogy az egész család nyeregbe pattanjon, és felfedezzétek Budapestet két keréken!

Felemelő érzés hosszabb-rövidebb időre magatok mögött hagyni a budapesti pörgést. Erről megbizonyosodhattok például úgy, hogy biciklire ültök, és nyakatokba veszitek a főváros egyik híresen szép részét. Az útvonalat megsúgjuk, aztán már csak rajtatok múlik, hogy pár órás tekerés vagy egész napos kaland lesz-e a program. A természetközeli, 26 km hosszú túra 2-2,5 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

Viszlát Pest, hello Buda!

A túra a Széchenyi térről indul, ahonnan Budapest egyik ikonikus hídján, a nemrég felújított és immár „autómentes” Lánchídon át visz az út a Bem rakpartra. Odaérve megállhattok pár percre a híres Kolodko-miniszobornál, amelyet A nagy ho-ho-horgász Főkukaca ihletett. Ezután tekerjetek tovább a rakparton a Margit híd irányába, és a Császár-Komjádi Sportuszodát elhagyva Óbuda főterét vegyétek célba. Itt ismét megpihenhettek, tehettek egy rövidke sétát, vagy pár gombóc fagyival ünnepelhetitek meg a közös, minőségi időtöltést. A közeli Laktanya utcában fellelhető Vasmacska KávéZoo-ban a lemerült koffeinraktárotokat is újra tudjátok tölteni.

Óbuda fő tere / Fotó: Tóthné Klári

Felfrissülés után a hajógyári H-hídon átkelve folytassátok a biciklitúrát. A gyerekek kedvéért megállhattok az Óbudai-sziget ismert csúszdaparkjánál, ami után üljetek újra biciklire, és nézzetek körül a szigeten. Számos lehetőségetek adódik az uzsonna vagy ebéd elfogyasztására, a szigetcsúcsnál például szabadtéri sütögetéshez és piknikezéshez is találtok alkalmas helyet. Az elétek táruló látvány miatt megéri újra megállni egy pár percre: hamar ki fogjátok szúrni az Óbudai Gázgyár meseszerű épületét a szemközti oldalon, és a Duna fölött átívelő vasúti híd sziluettje sem marad észrevétlen.

Kilátás az Óbudai Gázgyárra / Fotó: Egy jó kép az utazásról

Aktív pihenés négyzetre emelve

Ne időzzetek sokáig, hiszen a Gázgyár utca elején található Graphisoft Park felé tekerve közelebbről megnézhetitek a gyárat. Ehhez először a K-híd átszelésével jussatok vissza a budai oldalra, és induljatok el az Aquincum irányába. Habár kis kitérőt jelent, a Római-part meglátogatása is kihagyhatatlan. Keressétek a családbarát, valóságos játszóparadicsommal rendelkező Miamort, ami – a mennyei fagylaltok és frissítő limonádék mellett – színes programokkal és sportolási lehetőségekkel tesz felejthetetlenné minden ott töltött percet.

blank
Miamor a Rómain / Fotó: László Orsolya

Ha elérkezettnek látjátok az időt, kanyarodjatok vissza az újpesti vasúti híd felé, mert a következő állomásotok a főváros egyik sokak által látogatott színfoltja, a Népsziget lesz. Sok-sok kedvelt – és nem mellesleg kutyabarát – vendéglátóhely közül választhattok, amelyek szinte mindegyikében készítenek hekket. Ezért, ha a túra korábbi szakaszaiban nem álltatok meg néhány falatra, itt a lehetőség valami igazán finomat enni. Mi több, a szülők benevezhetnek egy fröccsre, és biztonságos távolságból szemmel tarthatják a vízben pancsoló gyerekeket. A hely utánozhatatlan hangulata már csak hab a tortán.

blank
Népsziget / Fotó: Kabin Facebook

Élményteli visszatérés a Duna túloldalára

A túra vége felé közeledve a vasúti hídon át juthattok vissza Pestre, ezt követően a Váci úton, majd a Meder és a Cserhalom utcán vezet az utatok egészen a Népfürdő utcáig. A Dagály Fürdőt is érintő útvonalon megállhattok egy kora esti, panorámás csobbanásra – a felejthetetlen, és igazán kalandosra sikerült családi program ennél különlegesebb módon aligha érhetne véget. Levezetésként azért strandolás után kanyarodjatok vissza a Moszkva sétányra, és élvezzétek a rakpart menti panorámát, mielőtt elérnétek a kiindulási pontot.

Ha inkább gyalogosan indulnátok felfedezőtúrára: