Egy nap Szombathelyen: 5 zseniális program hazánk legrégibb városában

Magyarország legrégibb városaként tekintenek Szombathelyre, hiszen már a római korban, Kr. u. 50 körül lakott terület volt akkori elődje, Savaria. A város számtalan izgalmas programot és helyszínt rejt, ezeket szedtük most egy csokorba nektek.

Aktív időtöltés: Csónakázó-tó

A szombathelyiek abszolút kedvence a Csónakázó-tó, amit 1961 nyarán kezdtek el kialakítani az Arany-patak táplálásával. Később a helyi arborétumból fákat telepítettek a tó köré, így igazán kellemes környezetben andaloghatunk a partján. A területen egy másik tó is kialakításra került, amely a Horgásztó nevet kapta, és ehhez híven a horgászok paradicsoma lett az elmúlt években. Azért a Csónakázó-tónál is van lehetőség aktív időtöltésre, hiszen a part mentén egy hangulatos csónakház kínál vízibicikliket és csónakokat bérlésre, amit ottjártunkkor nem érdemes kihagyni.

Fotó: Györkő Zsombor

Kikapcsolódás: Tófürdő

A Csónakázó-tó szomszédságában egy másik szuper időtöltésre is lehetőségünk van, a Tófürdő jóvoltából. A 4,3 hektáros területen lehetetlen nem a kikapcsolódásra koncentrálni, hiszen ötféle vízi helyszín, egy feszített víztükrű úszómedence, egy tanmedence, egy csúszdamedence, egy kalandmedence és egy háromrészes gyermekmedence áll a felüdülni vágyók rendelkezésére. Mindezek mellett egy önálló csúszda és egy 4 darabból álló csúszdaegyüttes is található a tófürdő területén, ahol kicsik és nagyok egyaránt átélhetik az egész napos szórakozás élményét. Az aktuális nyitvatartásról érkezés előtt érdemes tájékozódni!

9700 Szombathely Kenderesi utca 2. | Facebook

Fotó: Tófürdő Szombathely Facebook

Finom falatok: Deck Bistro & Bar

Szintúgy nem kell messzire mennünk, ha az aktív időtöltés után néhány finom falatra vágyunk Szombathelyen. A Csónakázó-tó partján található ugyanis a Deck Bistro & Bar, ahol gasztronómiai élményekből és szép kilátásból biztosan nem lesz hiány. A rendszeresen megújuló étlapra leginkább a mediterrán konyha remekei jellemzőek, így a spanyol, az olasz és a görög ételvariációk kaptak helyet a kínálatban. Ezekről a finom fogásokról pedig még akkor sem kell lemondanunk, ha valamilyen ételérzékenységgel érkezünk hozzájuk, sőt, még a vegánokra és a vegetáriánusokra is gondolnak az ételek elkészítésénél. Ha pedig ránk hallgattok, kávéspecialitásaikat sem hagyjátok ki, amit a tó partján fogyaszthattok el, akár kiskedvencetek társaságában is, ugyanis a Deck Bistro kutyabarát!

9700 Szombathely, Kenderesi utca 1. | Facebook | Weboldal

blank
Fotó: Deck Bistro Facebook

Családosan: Kalandváros

A kisebbeknek igazán maradandó élményt nyújthat az egésznapos programmal kecsegtető szombathelyi Kalandváros. Az egyhektáros terület központjában egy fából készült, kilenctornyú vár várja a gyerekeket egy kis játékra, míg a környékén további játékok, vizes játszótér, dombcsúszda, drótkötélpálya, mászókák és körhinták is épültek annak érdekében, hogy minden kisebb és nagyobb gyerek jól szórakozzon. Egy biztos, szórakozásból nem lesz hiány, ráadásul a tervezők fokozottan figyeltek a játékok biztonságos kialakítására is. Fontos tudnivaló, hogy a játékokat csak a gyerekek használhatják, a felnőttek ez idő alatt a büfében tudnak megpihenni.

9700 Szombathely, Dolgozók útja | Facebook

blank
Fotó: Kalandváros hivatalos Facebook

Kultúra: Vasi Skanzen

Az ország második szabadtéri néprajzi múzeumaként hozták létre a Vasi Skanzent, 1973-ban, azóta pedig a múzeum látnivalói egyre csak bővülnek. Az átépített épületekkel a régi, 18. és 20. század közötti falvak hangulatát szeretnék megidézni a nagyközönség számára. Ehhez hozzátartozik a korabeli falu főutcája, egy őrségi domb és egy pincesor, a falu központjában pedig megtekinthetjük az 1800-ban épített, későbarokk stílusú perenyei kápolna másolatát is. A területen még őshonos, magyar háziállatokat is tartanak, emellett a népi gyógyászatban használt növényeket termesztenek, időnként hagyományőrző programokkal kedveskedve a látogatóknak.

9700 Szombathely, Árpád utca 30. | Weboldal

blank
Fotó: Dudás Annamária

További kihagyhatatlan látnivalók a környéken: