Ingyenesen látogatható az eldugott arborétum Budapest belvárosában

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton megbúvó, 7,5 hektáros arborétumának növényzete minden évszakban más arcát mutatja, de nyáron különösen érdemes egy kellemes sétát tennünk a területén.

Fotó: Békési József

A Budai Arborétum legrégebbi részeit még 1893-ban építették meg és telepítették be növényekkel, majd szépen lassan hazánk egyik leggazdagabb növényállományával büszkélkedhető arborétumává vált.

Fotó: Békési József

Az Alsó és Felső Kertre tagolható parkban többek között burjánzó sziklakertre, egy bájos kerti tóra, több mint 100 éves famatuzsálemekre és számos madárfaj nyomára bukkanhatunk.

blank
Fotó: Békési József

Mindezeken túl az arborétum jelenlegi növényállománya csaknem 2000 fásszárú dísznövényfajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.

blank
Fotó: Békési József

A Budai Arborétum legfőbb törekvése, hogy minden növényfajtából legalább kettő példány megtalálható legyen a területén, így megőrizve őket az utókornak. Ez azért is fontos, mert ha esetleg az egyik példány valamilyen okból elpusztulna, mindig van egy tartalék.

blank
Fotó: Békési József

Érdekesség, hogy az arborétum kedvező elhelyezkedésének köszönhetően hazánk egyik legmelegebb zöldterülete, ahol nyitvatartási időben (a nyári időszakban 8 és 18 óra között) díjmentesen vonulhatunk el a főváros zajától.

Fontos tudnivaló, hogy hétvégente és ünnepnapokon a Felső Kert zárva tart! További információkat a Budai Arborétum honlapján találhattok.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhattok! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Még több káprázatos arborétum hazánkban: