Ékszerdoboz a Zemplénben: Mesebeli falu rejtőzik a hegyvidéken

Mesebeli kis falu bújik meg a Zemplén lábánál, melyet egykor aranybányászatáról ismert az ország, manapság pedig háborítatlan természeti értékeivel vonzza a látogatókat.

Fotó: Piószeghy Zsanett

Tengerszint feletti 400 méteres magasságban fekszik Telkibánya pár száz fős települése a Zempléni-hegyvidék középső részében.

A községben már az Árpád-korban is bányásztak, később pedig az egész világon ismertté vált a falu az aranybányászat révén. Ezért is lehet ismerős az „aranygombos Telkibánya” kifejezés, amiről úgy tartják a templom keresztjét tartó gombra utal, ami szintén aranyból készült.

Fotó: Piószeghy Zsanett

A település szerény méretű lakossága ellenére természeti kincsekből, látnivalókból és vendéglátóhelyekből nincs hiány Telkibányán. Érdemes felkeresni például az értékes történelmi emlékként számontartott Szent Katalin-ispotályt és -kápolnát, ahol egykor a régi bányaváros sebesülteit, betegeit ápolták.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Emellett helytörténeti kiállítás hozza közelebb az érdeklődőkhöz a vidék érdekességeit, míg a múzeumkertben bányászokat ábrázoló faszoborcsoportra lehetünk figyelmesek.

Ami a természetben fellelhető látványosságokat illeti, nem mehetünk el szó nélkül az Ósva-völgyben rejtőző Gejzírkút mellett, amely feltehetően a környék legfiatalabb utóvulkáni képződménye lehet.

Az erdőben, néhol patak mentén fut az Aranyásók útja tanösvény, amely eldugott, feltöltődésre alkalmas helyekre vezeti a kirándulókat. A friss levegő és a gyönyörű táj hamar magával ragadja a természetjárókat.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A hosszabb, piros jelzésű ösvény néhol nehezen követhető, de a varázslatos erdei hangulat és a fel-felbukkanó szalamandrák kárpótolnak a fáradalmakért. Telkibányán továbbá keresztülhalad a Szent Erzsébet út is.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhattok! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Nem messze Telkibányától panorámás lovagvárra bukkanhattok: