Drámaian magaslik az égbe a lenyűgöző panorámát nyújtó lovagvár a Zempléni-hegységben

Egy apró község, Boldogkőváralja felett, a Hernád völgyéből emelkedik ki drámaian a hatalmas sziklaszirtre épített boldogkői vár. Újjáépített palotaszárnyának és gyönyörű panorámájának köszönhetően közkedvelt kirándulóhellyé vált a Miskolctól nagyjából egyórás autóútra található lovagvár.

Fotó: Tarhos Ferenc

A Bodókő-hegyének vulkanikus eredetű sziklaszirtjén magasló vár története szövevényes, építésének pontos ideje nem igazán ismert, de valószínűsíthetően a tatárjárás utáni évekre tehető. Erődítményként fontos szerepet töltött be akkoriban, hiszen a kassai utat és a Hernád-völgyet védte.

Az épületet IV. Béla király építtette, majd egy cserének köszönhetően IV. László tulajdonába került. Az ezt követő évszázadokban folyamatos tulajdonosváltás alakította a vár sorsát, majd 1890-ben a Zichy család birtokába került, egészen 1945-ig, amikor hivatalosan is a magyar államé lett.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

Ekkor megindult az épület régészeti feltárása, majd 2002-ben több részét helyreállították, a rekonstrukció egyes részei a mai napig tartanak. A felújításoknak köszönhetően az épület külseje látványosan átalakult; a két tornya védőtetőt kapott, az alsó udvar falán pedig egy 100 méter hosszú gyilokjáró épült, ahonnan gyönyörű panoráma várja a kirándulókat.

Ezeknek a változásoknak köszönhetően vált csak igazán népszerűvé a boldogkői vár, mára pedig az Országos Kéktúra egyik állomásaként felkapott célpont lett a túrázók körében.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

Az ódon vár belső tere Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem leghíresebb csatáit bemutató ólomkatona-kiállításának ad helyet. Számtalan más, egész évben látogatható régészeti és hadtörténeti, pénztörténeti, zászló- és címerkiállítás tekinthető meg a várban, a kovácsműhely és a várbörtön mellett.

Hétvégente különleges programokkal készülnek a látogatóknak, így körbejárhatjuk a várat jelmezes tárlatvezetésen, megnézhetünk egy korabeli lovagi párbajt, valamint közelebbről is szemügyre vehetjük az általuk használt fegyvereket.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

Az állandó kiállítások és programok mellett egyéb rendezvényeket is szerveznek, ezekről bővebben a vár hivatalos weboldalán tájékozódhattok.

Boldogkői vár
3885 Boldogkőváralja
Nyitvatartás: a hét minden napján 8:00 - 20:00
Felnőtt jegyár: 2000 Ft hétvégén, 1700 Ft hétköznap
boldogkovara.hu

Ha a Boldogkői várat már úgy ismeritek, mint a tenyereteket, akkor keljetek útra Magyarország további fenséges váraihoz: