Ámulatba ejtő látnivalók sorakoznak a bányavidéket feltáró tanösvényen

Könnyű, ámde sokszínű tájakon vezet végig a Salgótarjánban barangoló Eresztvényi kőbányák tanösvény, amely bányáról bányára tárja a kirándulók elé a Medves bazaltfennsíkjának kincseit. Az egész család számára kiváló programlehetőséggel kecsegtető túra lenyűgöző természeti látványosságok mellett halad el.

Medves-fennsík / Fotó: Ökrös Bea

A közel 10 kilométeres Eresztvényi kőbányák geológiai tanösvény a salgótarjáni Eresztvényi Látogatóközpont mellől indul, ahol több túraútvonal is áthalad, valamint kávézó, játszótér, erdei tornapálya és madárpark várja itt a családokat.

A tanösvényt jelölő zöld T jelzésen haladva, egy kis emelkedő hamar bevezet az árnyas erdőbe, majd a hegy oldalában gyalogolhatunk, egy nagy bazaltmezőn keresztül, ahol szép kilátás vár ránk a Karancs felé. Az ösvényen elérjük a Nagy-bánya felső peremét, ahonnan remek panoráma nyílik a bányaudvarra. A bazaltkőbánya kőanyaga nemcsak Budapest macskaköveiben köszön vissza, hanem még Párizs utcáit is ezzel kövezték ki.

A sziklába vájt lépcsősoron leereszkedhetünk a meredek kőfalakkal határolt bányaudvarba, mielőtt folytatnánk utunkat a Margit-bánya szélére. Itt egy újabb meredek lépcsősor vezet le az udvarba, ahol információs táblák mesélnek a kőbánya történetéről és az egykor itt áthaladó bányavasútról.

Innen balra fordulva a Közép-bányát vesszük célba, amelynek udvarában függőleges sziklafalak ölelik körbe a tanösvény leglátványosabb pontját, hazánk egyik legszebb bányatavát, a Középbánya-tót. A bánya pereméről varázslatos kilátás nyílik a páratlan szépségű tóra.

Középbánya-tó / Fotó: Kovács Zoltán

A Kis-bánya és az Új-bánya bebarangolása után hamarosan elérjük a Medves-fennsík szélén elterülő Salgóbányát, ahonnan gumikerekű kisvasúton visszatérhetünk Eresztvénybe, vagy felmászhatunk a Boszorkánykő vulkáni képződményéhez, ahol meseszép panoráma fogad.

Innen pedig már egyenes út vezet a túra utolsó, egyben legjelentősebb állomásáig, Salgó várához. A meredek vulkáni kúpra épült vár romjai 625 méteren nyújtóznak a magasba, a hegytetőről pedig ámulatba ejtő körpanoráma tárul elénk a környező vidékre.

blank
Salgó vára / Fotó: Kovács Zoltán

Bővebb infó: nogradgeopark.eu

Még több csodás kirándulóhely Salgótarján környékén: