6 páratlan kirándulóhely Salgótarjánban és környékén hétvégi kiruccanásokhoz

Az egykori bányavárosról legelőször sokaknak a rideg épületek jutnak eszébe, pedig a környék számos elképesztően hangulatos kirándulóhelyet és izgalmas látnivalót is rejt.

Középbánya-tó

Salgótarjántól északkeletre egy rendkívül különleges fennsíkra bukkanhatunk, ennek képezi részét a Középbánya-tó, amely nem csak esztétikailag, de a tó állatvilágának szempontjából is egyedülállónak számít hazánkban. A bányató vize ugyanis olyannyira tiszta, hogy még az Európában nem őshonos, emberre ártalmatlan édesvízi medúzák is megélnek benne, amiket a víz minősége mellett az átlagosnál magasabb hőmérséklete vonzotta a területre.

Salgó vára

A városban járva kihagyhatatlan látnivaló a Medves-hegység 625 méter magas csúcsán álló, erdővel ölelt Salgó vára, amit még a XIII. században kezdtek el építeni. Egy ideig a Szécsényiek birtokolták, később a csehek kezébe került, a török pusztítást sem úszta meg, míg végül az osztrák császári csapat parancsára felrobbantották. A kalandos útvonalon megközelíthető, 1938-ban kilátószerűen rekonstruált vártól egy geológiai tanösvényen juthatunk el a közeli Kis-Salgóra, ahol 360 fokos, mindent elsöprő panorámában gyönyörködhetünk. Az itt található, Boszorkány-kő néven ismert szikláról a népi emlékezet szerint régen a boszorkánysággal vádolt asszonyokat taszították a mélybe.

Fotó: Getty Images

Kazári riolittufa

A rejtett természeti kincsekért rajongók sem fognak unatkozni a környéken, hiszen a Salgótarjántól néhány kilométerre fekvő Kazár településhatára nem mindennapi látnivalót rejt. Az itt található, Európában is egyedülálló, 20 millió éves riolittufa-erózióhoz hasonlót a világon csak hat helyen lehet találni. A védett természeti érték a Mátra vulkanikus kitörésekor felszínre törő porból keletkezett, s vált egy fehérszínű, puha, gyűrt felületű, 1 hektárnyi területen elterülő kőzetté. Legmagasabb pontját egy lejtős erdei sétával érhetjük el, ami után a település feletti bányatavat, az Aranyos-patakforrást is láthatjuk, mielőtt visszaérnénk Kazárra.

Fotó: Szőllősi Gábor

Somoskői-vár

A magyar-szlovák határ túloldalán található, mai Sátorosbánya nevű település fölé magasodó, gótikus stílusú várat a XIII. század második felében építették, hatszöges bazaltoszlopok felhasználásával, ami egyedülálló a szlovák várak között. A vulkanikus csúcson található építmény a török pusztítás és egy villámcsapás következtében teljesen elpusztult, majd az 1970-es években felújították. A filmbe illő vár tetejéről elképesztő kilátás tárul a látogatók elé, többek között a világhírű bazaltorgonákban is gyönyörködhetünk.

Fotó: Horváth Zsolt

Karancs-kilátó

A közelben húzódó Karancs legmagasabb pontján bukkanhatunk rá az elképesztő panorámát nyújtó kilátóra, aminek 728 méter magas csúcsán már a hatvanas években is fatorony állt, amelyet 1989-ben váltottak le fémre. A később, 2001-ben felújított acélszerkezetnek talán a leglátványosabb pontja a keletre tekintő oldala, ahonnan egyszerre láthatjuk Somoskő és Salgó várának körvonalait is. Miután a Mikszáth által palóc Olimposznak elnevezett hegy, valamint a távolabbi hegyvonulatok elvarázsoltak minket, a lenti padoknál, asztaloknál, kiépített nyársalóknál pihenhetünk meg.

Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló

Salgótarján egyik legmagasabb pontján egy igazán különleges élményben lehet részünk, hiszen a Gedőcz-tetői csillagvizsgáló ismeretterjesztés és szórakozás szempontjából is izgalmas program. A profin kialakított térben távcsöves bemutatók alkalmával különféle nagyításokban láthatók a Hold kráterei, a bolygók, az univerzum galaxisai és a csillagos égbolt megannyi érdekessége. A látogatás során elsősorban a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeit ismertetik meg a látogatókkal. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

3100 Salgótarján, Gedőci u. 32. | Weboldal

Fotó: csillagvizsgalo.starjan.hu

Kirándulj el a Mátra lenyűgöző tengerszeméhez: