Lélegzetelállítóan gyönyörű bányató bújik meg a határmenti fennsík rejtekében

Salgótarjántól északkeletre egy rendkívül különleges fennsíkra bukkanhatnak a túrázás szerelmesei. Ennek részét képezi a Középbánya-tó, amely nem csak esztétikailag, de a tó állatvilágának szempontjából is egyedülállónak számít hazánkban.

Fotó: Kovács Zoltán

Utunk során a Salgóbánya felől megközelíthető Közép-bánya felé kell indulnunk, ahol néhány perces séta után elérhetjük a sima víztükrű Középbánya-tavat.

A bánya pereméhez egy hosszú lépcsősoron juthatunk fel, amelynek megmászása megéri a fáradalmakat, hiszen a tetejéről lenyűgöző kilátás fogad minket az alattunk elterülő gyönyörű bányatóra.

Fotó: Kovács Zoltán

A lépcsőt követve leereszkedhetünk a tó közvetlen partjához is, itt érdemes megpihenni néhány percre és elmerülni a környező őszi színekben pompázó fák látványában. Ha pedig elég figyelmesek vagyunk, az itt élő különleges állatfajokat is szemügyre vehetjük.

blank
Fotó: Kovács Zoltán

A Középbánya-tó vize ugyanis olyannyira tiszta, hogy még az Európában nem őshonos édesvízi medúzák is megélnek benne. A néhány centiméteres, átlátszó élőlények emberre ártalmatlanok, a vízminőség mellett pedig az átlagosnál magasabb hőmérséklete vonzotta őket a területre.

blank
Fotó: Kovács Zoltán

A tó területének bebarangolása után a Medves-fennsíkot szelhetjük át, ahonnan a somoskői vár lélegzetelállító panorámáját láthatjuk. A túra során fokozottan figyeljünk a környezetünkre, hogy még sokáig gyönyörködhessünk ezekben a különleges természeti kincsekben.

Megmutatjuk, miért érdemes közelebbről is megnézni a somoskői várat: