5 nagyszerű kiállítás Budapesten, amit érdemes megnézni júliusban

Különösen izgalmas kiállítások közül válogathattok júliusban Budapesten, kezdve az érzékszervekre ható digitális tárlattól az őshüllők korába visszarepítő dinóvilágig. Járjátok végig a kedvenceiteket!

Robert Capa, a tudósító

Az idén tizedik születésnapját ünneplő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ vadiúj kiállítótere ad otthont a világ első, állandó Robert Capa-életműkiállításának. Az egyedülálló tárlat 140 fényképen keresztül mesél a legendás, magyar származású fotóriporter tragikusan rövid életéről. A XX. század több nagy háborúját megörökítő fotográfus úttörő munkássága előtt egyként hajt fejet a szakma és a lelkes közönség, az új kiállítás ugyanakkor nemcsak Capa jelentőségére hívja fel a figyelmet, hanem a történelem ritkán látott pillanatait is feltárja a látogatók előtt.

Capa Központ | Új állandó kiállítás | capacenter.hu

Fotó: Capa Központ – Kiss Imre

Cinema Mystica

Idén nyáron Budapest ikonikus helyszínén, a Párisi Udvarban nyílik meg a Cinema Mystica újmédiával foglalkozó alkotócsapatának állandó kiállítótere, amely 20 egyedi, interaktív, digitális művészeti installáció segítségével hívja érzékszervi utazásra az érdeklődőket. A 10 teremben berendezett tárlaton digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok és rövidfilmek nyújtanak páratlan audiovizuális élményt a látogatóknak, akik félévente egy teljesen új kiállítást tekinthetnek meg a nem mindennapi helyszínen.

Párisi Udvar | 2023. július 7-től | cinemamystica.net

blank
Fotó: Cinema Mystica

Dinóverzum – A dinók életre keltek

Őskori lelőhellyé alakul a BOK Csarnok 3 ezer négyzetméteres kiállítótere, ahová beköltözik a földtörténet leghatalmasabb őshüllőinek 40 életnagyságú példánya! A dinók világa a család minden kalandvágyó tagját elkápráztatja majd, többek között egyedülálló VR-élménnyel és régészeti gyerekprogrammal, de játékbolt és kávézó is várja itt a látogatókat. Ha szívesen visszarepülnétek évmilliókat az időben, vegyétek meg jegyeiteket online a hét bármely napjára! Az interaktív dinókiállítás minden nap 10-től 19-ig tart nyitva.

BOK Csarnok | 2023. július 7-től | dinoverzum.hu

blank
Fotó: Dinóverzum

Hommage – Kulturális migránsok

Sam Havadtoy (Havadtőy Sámuel) magyar származású amerikai festő a 20. századi képzőművészet 11 mesterének képeit alkotta újra, az így létrejött egyedülálló sorozatot pedig a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében tekintheti meg a közönség idén nyáron. A klasszikussá vált modern művek olyan világsztár alkotók munkái, akik kulturális migránsnak tekinthetők. Havadtoy a rá jellemző karakteres csipkés technikával álmodta újra a műveket, eléjük pedig fedelet tett, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak.

Magyar Nemzeti Múzeum | 2023. augusztus 27-ig | mnm.hu

blank

A Cukiság Faktor

Elsőre talán meglepőnek hat a Ludwig Múzeum új időszaki kiállításának témája, ami nem más, mint a cukiság. A Cukiság Faktor nevű kiállítás az első a régióban, ami a cukiságot mint napjaink aktuális vizuális jelenségét dolgozza fel, amely főként a popkultúrából – képregényekből, videojátékokból és rajzfilmekből – nyer inspirációt. Habár a cukiság jegyei már a 17-19. században megjelentek Japánban, igazán népszerűvé az 1970-es években váltak, majd fokozatosan elterjedtek az egész világon. A Ludwig Múzeum új tárlata bemutatja, hogyan használják a cukiságfaktort ma a kortárs képzőművészek.

Ludwig Múzeum | 2023. november 12-ig | ludwigmuseum.hu

blank
Fotó: Rosta József

Ősszel érkezik Budapest várva várt köztéri tárlata: