Kezdetét vette a Tisza egyedülálló látványossága, a kérészek varázslatos násztánca

Kezdetét vette a nemcsak egyedülálló látványosságnak, de 2020 tavasza óta hungarikumnak is számító kérészek varázslatos násztánca, a tiszavirágzás.

Fotó: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Évente csupán egyetlen alkalommal, néhány nap erejéig és mindössze alig pár óráig látható a Tisza egyedülálló látványossága, a tiszavirágzás. Kevesen tudják ellenben, hogy ez a páratlan természeti esemény 2020 tavasza óta hungarikumnak is számít.

Az 1900-as évek elején Nyugat-Európában, a Loire és a Rajna mentén sem volt ismeretlen a kérészek násztánca. A klímaváltozás, a folyószabályozás és a folyószennyezés azonban a kérészek pusztulását eredményezte.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Emiatt is annyira különleges, hogy Európa legnagyobb méretű kérészfaja hazánkban többmilliós populációt számlál.

Nem véletlenül dobogtatja meg oly sokak szívét a tiszavirágzás, mely kedvező, szélcsendes és meleg időjárás mellett 17-18 órakor veszi kezdetét és mindössze néhány óráig tart. A főrajzás időszaka több millió kérész táncának ad lehetőséget.

blank
Fotó: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

A különleges esemény kiindulópontja rendszerint a Tisza Szeged környéki szakasza, mely a napokban már virágzásnak is indult. A rajzás ezt követően halad a folyó folyásirányával szemben, a Tisza felsőbb szakaszai felé.

A Tiszánál a Tiszakürti Arborétum, a Tiszainokai-kikötő, Tiszafüred és Tiszaszőlős kikötői valamint a Tivadar és Kisar között húzódó közúti híd szolgáltat kiváló lehetőséget a kérészek násztáncának megfigyelésére. A Tisza mellett továbbá a Körösök és a Maros mentén is van lehetőség a megfigyelésre.

A pontos és megbízható információkért érdemes követni a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalát, illetve Facebook-oldalát.

Ha a tiszavirágzást követően élveznétek még egy keveset a szőke Tisza vendégszeretetét: