Elbűvölő tanösvény csábít az erdőbe Budapesttől nem messze

Pilisszentiván határában könnyen bejárható, családdal, kisgyerekekkel is bátran bebarangolható tanösvény csábít hétvégi kikapcsolódásra és jóleső természetjárásra.

Frissítés: Az aszályos időjárás miatt a csapadékvíz táplálta Jági-tó vízszintje erősen ingadozó.
Fotó: Gergely Zsuzsanna

A Budapestről tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, kicsivel több, mint 4 km-es Jági tanösvény erdőben kanyarogva kalauzolja a természetkedvelőket.

A tanösvény nevét az itt található Vadász-rétről kapta, mely a sváb Jager Wiese-nek a becézett változata, azaz Jági.

Fotó: Gergely Zsuzsanna

A körülbelül 2-2,5 óra alatt teljesíthető körtúra vadregényes erdei utakon át vezet. A tájékozódást nagyban segíti a tanösvény sűrűn elhelyezett jelzése: a fehér alapra festett kislevelű hársat követve nem tévedhetünk el.

A tanösvény könnyű elérhetősége és teljesíthetősége mellett számos kicsiknek és nagyoknak is izgalmas látni- és tapasztalnivalót tartogat. Első ilyen a mesterségesen kialakított, főleg csapadékvíz táplálta Jági-tó és annak korábban már megelevenedett békaparadicsoma.

blank
Fotó: Gergely Zsuzsanna

A tó partja megpihenésre tökéletesen alkalmas, de mindenképp érdemes időzni itt egy kicsit, legfőképp az itt élő békapopuláció megcsodálása miatt.

A Jági-tavat, majd az azt követő akácost magunk mögött hagyva legalább olyan különleges élmény fahídon átkelni az Aranyhegyi-patak felett.

blank
Fotó: Gergely Zsuzsanna

A tanösvény állomásai, interaktív táblái átfogóan mutatják be a terület állat- és növényvilágát, flóráját és faunáját, akárcsak geológiai, táj- és kultúrtörténeti érdemeit.

Erről tesz tanúbizonyságot, hogy az ösvény a továbbiakban régészeti feltárást, egy hajdani ököritatót és egy, a helyi német lakosság számára kiemelkedően fontos imádkozóhelyet, úgynevezett képkövet is tartogat számunkra.

blank
Fotó: Gergely Zsuzsanna

Az egész évben, szabadon látogatható tanösvényhez informatív füzet is készült, melyet a Pilisi Len Látogatóközpontban tudtok magatokhoz venni, de könnyedén elérhetitek akár a Duna-Ipoly mobilapplikációban is.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Ha az erdei barangolás után kalandoznátok még egy jót a környéken: