Belvárosi oázis bújik meg a nyüzsgő Múzeum körúttól egy karnyújtásnyira

A nyüzsgő belváros szívében, az Egyetem tértől és az Astoriától nem messze található Károlyi-kerten pusztán átsétálni is felér egy kisebbfajta felüdüléssel.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Az V. kerületben, a Múzeum körúttól – ahol sokszor az ember még a saját hangját is alig hallja -, egy utcányira egyetlen csettintésre szűnik meg minden addig zavaró zaj. Néhány lépéssel ugyanis a belváros egy üde zöld oázisában találjuk magunkat, a Károlyi-kertben.

A napjainkban zöldben pompázó és a belvárosiaknak béke szigeteként szolgáló kert történelmi korok őrzője: története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

A kertet a Károlyi család 1768-tól 1929-ig birtokolta, amikor azonban a palotával együtt állami tulajdonba került, egyszer s mindenkorra megnyílt a fővárosiak előtt és kedvelt közparkká vált.

A kert a 19. század végén élte fénykorát, amikor is nemcsak üvegház és egzotikus növények voltak megtalálhatók itt, de Pest három teniszpályája közül az egyik itt kapott helyet. A fénykor után a kert életében aztán nehezebb évek következtek, olyannyira, hogy akkori növényzete szinte teljesen elpusztult.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

A szépen gondozott zöldfelületek között mára újra fák magasodnak, ösvények kanyarognak, bejárható általuk az egész terület, melynek nagysága kialakítása óta mit sem változott.

A kertet a környező utcákból könnyen meg lehet közelíteni, érkezzünk akár az Egyetem, akár a Ferenciek tere felől, netalán az Astoria vagy a Kálvin tér oldaláról.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Annak örömére, hogy most már nem húzódik kerítés a kert és a palota épületében helyett kapott Petőfi Irodalmi Múzeum között, a múzeum irányából is egy szempillantás, hogy talpunk alatt érezhessük a talpalatnyi zöldet.

Az egyetemi épületek kereszttüzében, lakóházak egymásutánjában található zöld oázis tökéletes a padokon megpihenésre, egy jó hangulatú beszélgetésre vagy csak úgy, az árnyékban tanulásra, hűsölésre.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Akkor sincs baj, ha épp nincs nálunk könyv, a Magyar utca és a Henszlmann Imre utca által közrefogott bejáratnál a közösségi könyvszekrényből „kölcsönözhetünk” vagy a mellette álló POKET automatából vásárolhatunk olvasnivalót.

Kisgyermekes családoknak, de legfőképp a legkisebbeknek több, körbekerített játszótér szolgáltatja a jókedvet.

blank

De ha már itt vagyunk érdemes időzni egy keveset a csobogó szökőkút, a pingpongasztal, az ország legidősebb fehér eperfája vagy épp a kert egykori lakójának, Károly nyúlnak szentelt szobor mellett.

Ha további látnivalók után kutatnátok a Károlyi-kert környékén: