7 meseszép rózsakert Budapesten, ahol magunkba szívhatjuk a nyár illatát

A rózsák szerelmesei vagytok? Mutatunk nektek egy csokornyi csodálatos rózsakertet Budapesten, ahova érdemes ellátogatnotok a következő hónapokban.

Rózsakert, Margitsziget

A Margitsziget közepén, a vadaspark szomszédságában elterülő Rózsakertet egy budapestinek sem kell bemutatni, hiszen a virágsziget évszázadok óta illatosítja be a parkban andalgók mindennapjait. A főváros leglátogatottabb virágoskertjének lakói előreláthatólag nyár elején kezdik bontogatni szirmaikat, már tavasszal is érdemes tenni egy nagy sétát a szigeten, ahol az élénk színekben pompázó egynyári növényeknek és zöldülő farengetegeknek hála csodaszép látványban lehet részünk.

Fotó: Getty Images

Gül Baba Türbéje és Rózsakert

Tavaszi sétáink kötelező megállója az iszlám legészakibb szent helye: az 1543 és 1548 között épült türbe (sírbolt, mauzóleum) a romantikus, macskaköves Gül Baba utca tetején, a Rózsadomb oldalában foglal helyet. Néhány évvel ezelőtt nem csak a türbe, hanem az azt körülölelő függőkert is újjászületett egy nagyszabású török-magyar beruházás keretein belül, így ma több ezer növény veszi itt körül az andalgókat: többek között rózsakülönlegességek, tulipánok, nárciszok, kúszónövények és 140 fa ölelésében sétálgathatunk keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

1023 Budapest, Mecset utca 14. | Weboldal

rózsakert Budapest
Fotó: gulbabaalapitvany.hu

Várkert Bazár

Eseménydús évszázadokról számolnának be a Várkert Bazár falai, ha tudnának beszélni. Az egyik legismertebb magyar építész, Ybl Miklós álmodta meg az épület terveit az 1800-as évek derekán, melyek alapján 1883-ra készült el a neoreneszánsz épületegyüttes. Kezdetben kereskedelmi célokat szolgált, majd itt működött a szocializmusban kultikus szórakozóhelynek számító Ifjúsági Park, aztán 30 éven át elhagyatottan állt. A 2014-es felújításkor egy 8700 négyzetméteres kerttel bővült a terület, amely tavasszal és nyáron színpompás virágágyásoknak és izgalmas szabadtéri rendezvényeknek ad otthont.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. Weboldal 

rózsakertek Budapest
Fotó: Várkert Bazár (Facebook)

Millennium Háza

A Városliget rehabilitációja során a Millennium Háza bejáratához egyedülálló rózsakertet telepítettek. A szivárvány minden árnyalatában pompázó rózsalugasban 1500 tő növény kelti életre Budapest aranykorának hangulatát. Az illatos kert közepén az épület romantikus jegyeivel harmonizáló Zsolnay-kút díszeleg, megkoronázva ezzel a fejedelmi életérzést, mely a parkban ejtőzve rabul ejt bennünket. A hívogató gyep ideális lehet egy pokrócos piknikhez vagy egy izgalmas könyv befejezésére.

1146 Budapest, Olof Palme sétány 1. | Weboldal

Fotó: László Orsolya

Rózsák tere

A Rózsák tere minden évszakban hű a nevéhez. A Budapest egyik legszebb és legnagyobb neogótikus templomát, az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot rejtő téren a jó idő beköszöntével rózsákkal teli kert fogadja az itt sétáló párokat és andalgókat. A romantikus téren a templom, annak mesés rózsaablakai, valamint a nappali és esti fények keltenek utánozhatatlan hangulatot.

1074 Budapest, Rózsák tere

Fotó: László Orsolya

Budatétényi Rózsakert

A 2,5 hektáros kertet nemcsak a főváros legnagyobb rózsakertjeként tartjuk számon, hanem a Magyarország legnagyobb rózsagénbankja címmel is büszkélkedhet. A díszparkban közel 9000 kiültetett, 60-70 éve nemesített tő rózsa bontja ki szirmait a tavasz beálltával. A 2017-ben felújított pihenőkert padokkal szegélyezett kavicsos sétautakkal és számtalan kultúrtörténeti különlegességgel, ingyenesen várja a látogatókat. Kisebb csoportok előzetes bejelentés után szakvezetésen is részt vehetnek.

1223 Budapest, Park utca 2. Webhely

Fotó: Tóth Magdolna

Szent István park

Egy egykori iparnegyed helyén, gyakorlatilag a semmiből kelt életre a ma már Újlipótváros zöld központjaként számontartott Szent István park bő 90 évvel ezelőtt. A városi park számos fafajjal büszkélkedhet, találunk itt nagyra nőtt akácokat, platánokat, hársakat, nyírfákat és egy védett szivarfasort is, mely az eredeti parklétesítés emlékét őrzi. A családosok nagy kedvencén, a homokos játszótéren túl tavasszal és nyáron virágba borult ágyásokban gyönyörködhetünk a parkban, ami egy 240 különböző rózsát bemutató rózsalugasnak is otthont ad.

Fotó: Karácsony Gergely (Facebook)

További csodás virágoskertek és arborétumok Budapesten és környékén: