Teljesítménytúrákon feszegethetjük a határainkat az ország számos pontján

Az első hivatalos, 1981-es alkalom meghirdetése óta nagy hagyománya van hazánkban a teljesítménytúráknak. Nem véletlenül persze, hiszen amellett, hogy számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy teljesítménytúrákon bizonyítsuk rátermettségünket, kiváló alkalom arra is, hogy időt töltsünk a szabadban és a természetben. (x)

Fotó: Aktív Magyarország

A teljesítménytúra a természetjárás és a sport egy egészen egyedülálló ötvözete, ahol az előre meghatározott és választott távot kijelölt útvonalon és szintidőn belül kell teljesítenie a túra résztvevőinek. A teljesítménytúrákon bár ugyanúgy megjelenik a természetben létezés örömteli élménye, a fókusz itt mégis az időn van.

A teljesítménytúrák valódi szépsége

Felmerül persze a kérdés, hogy az évről évre megannyi embert vonzó teljesítménytúráknak miben is rejlik a valódi szépsége? A túra a szabadban, természetben, közösségben töltött hasznos idő mellett népszerű és kevésbé ismert túraútvonalak megismerésével, valamint a kihívás és az önmagunknak tett bizonyítás euforikus élményével ajándékozza meg a célba érkezőket.

Utóbbiból a hazánk egyik legismertebb, 12 óra alatt teljesítendő Gerecse50 teljesítménytúrát megjáró Fiantok Dani beszámolója ad némi ízelítőt:

Teljesítménytúrák tekintetében egyébként tengernyi választási lehetőségünk van, hétvégi és ünnepnapok alkalmával is megannyi túra indul az ország számos pontján.

Ráadásul nemcsak időpont és helyszín tekintetében, de aktuális erőnlétünknek, a túra hosszúságának és a szintkülönbségnek megfelelően is szemezgethetünk a szimpatikus kihívásokból.

Fizikai és mentális felkészülés

A mindenki számára nyitott teljesítménytúrák nem igényelnek ugyan különleges felkészülést, nem árt azonban rendszeres túrázással fokozni teljesítményünket. Érdemes továbbá több szempontot is figyelembe venni, mielőtt belevágnánk életünk egyik nagy élményébe.

Fotó: Aktív Magyarország

Egy ilyen hosszú túra esetében a fizikai mellett legalább annyira fontos a mentális előkészület is. Utóbbinak akkor van különösen nagy szerepe, mikor temérdek lépéssel és kilométerrel a hátunk mögött újra meg kell találnunk motivációnkat, vagy át kell lendülnünk egy nehezebb holtponton.

Hasznos útravalók

A túrák során megtett hosszú kilométerek alatt mondanunk sem kell talán, hogy kulcsfontosságú a kényelmes ruházat, akárcsak az, hogy a könnyen száradó és légáteresztő technikai ruhadarabokat rétegesen vegyük magunkra.

Fotó: Aktív Magyarország

Különösen fontos – ha nem a legfontosabb talán -, hogy a túra alatt milyen lábbelibe bújtatjuk lábunkat, hiszen egy jól megválasztott túrazokni, egy hosszú távolságokra tervezett, már bejáratott túra- vagy terepfutó cipő megbecsült útitársunk lesz.

A túra során ugyancsak nagy hasznát vehetjük a haladást segítő túrabotoknak, valamint a könnyű, terepfutó vagy túrahátizsákoknak, melyekbe kényelmesen pakolhatunk folyadékot, ételt, esőkabátot, napszemüveget, nélkülözhetetlen apróságokat, sőt mi több, váltócipőt is akár.

Ha hangulatos, tavaszi túrával készülnétek a hosszú megmérettetésre: