8 izgalmas kirándulóhely Pomázon és környékén napsütéses tavaszi túrákhoz

Amennyiben nem akartok sok időt az utazással bajlódni a hétvégi kiruccanáshoz, de nem tudtok ellenállni a csábító tavaszi időjárásnak, vegyétek irányba a fővárostól autóval alig egy órányira fekvő Pomázt, ahol szebbnél szebb kirándulóhelyek várnak rátok.

Holdvilág-árok

Igazi vadregényes túra várja a Pilis egyik legizgalmasabb túraútvonalán elindulókat, amely egy vaslétrákon és fahidakon keresztül megközelíthető kanyonon vezet végig. A szurdok egy rövidebb szakaszon, úgy 50-60 méteren keresztül keskeny, egyemberes kanyonná szűkül, így kisgyerekekkel nem ajánlott a látogatása. A kirándulást érdemes a Budapesttől egy órára található, volt csikóváraljai turistaház előtti parkolóból indítani, ahonnan a piros kereszt jelzés vezet majd el minket a kultikus Holdvilág-árokig, amely csak teljesen száraz időben látogatható biztonságosan. Ottjártunkkor semmiképp ne hagyjuk ki a Meteor-létra megmászását és a mély kanyonba való leereszkedést. Ha azonban inkább a kényelmesebb útvonalat választanátok, egy szerpentinező ösvényen keresztül ki lehet kerülni a szurdokot.

Fotó: Majdan István

Dera-szurdok

A Pilis egyik leghangulatosabbnak mondott patakvölgye, a Visegrádi-hegységben található Dera-szurdok Pilisszentkereszttől délkeletre, a Holdvilág-árok szomszédságában kanyarog. Bár kevésbé ismert a Dunakanyarban, mint például a Spartacus-ösvény, legalább annyira szemet gyönyörködtető: búvópatak, vízesések, kis bukók és mutatós sziklaformák színesítik. A fővároshoz közel eső szurdok jolly joker kirándulási célpont, mert rövid, könnyű körtúra keretében 1-2 óra alatt bejárható vagy igény szerint hosszabb túrák útvonalába illeszthető.

Fotó: Petró Róbert Migo

Kő-hegy

Szentendre és Pomáz határában található a Visegrádi-hegység legdélebbi hegyeinek egyike, a vulkáni eredetű Kő-hegy. A több millió évvel ezelőtt keletkezett hegy kövein máig megfigyelhetőek a vulkáni maradványok. A mindössze 366 méter magas vonulat tetején épült a Kő-hegyi menedékház, ahol a finom ételek és italok mellett akár éjszakára is megpihenhetünk. Itt érdemes néhány percre megállni, hogy a Duna-menti síkság nyújtotta csodálatos kilátásban gyönyörködhessünk. A túra könnyűnek mondható, kis szintkülönbséggel, így családok számára is megfelelő úti cél lehet.

Fotó: Hatvani Anikó

Oszoly-csúcs

A Csobánka felett magasodó Oszoly-csúcs közkedvelt kirándulóhelynek számít a természetjárók körében. Ez pedig nem is olyan csoda, hiszen a hegy könnyedén megmászható, és a csúcshoz vezető útvonalak több pontjáról is lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra. Utunk a hangulatos Oszoly-pihenőből indul, majd egy tanösvényen sétálhatunk végig, ahol érdemes néha lassítani, ugyanis informatív táblák segítségével tudhatunk meg többet a térségről. A túra könnyű, hiszen hossza csupán 4,3 km, ami körülbelül két és fél óra alatt teljesíthető, így tökéletes választás egy kellemes tavaszi sétához.

Fotó: tanosveny.oszoly.hu

Dömörkapu-vízesés

Ha a közelben járunk, nem érdemes kihagyni a város közelében, a Kapitány-hegy és a Bölcső-hegy között megbújó, sziklalépcsőkön alázúduló Dömörkapu-vízesést, amely a parkolóból pár perc alatt kényelmesen megközelíthető. Dömörkapuig – melyet a Visegrádi-hegység egyik keleti bejárataként is aposztrofálnak -, a zöld háromszög jelezte turistaútvonalon juthatunk el. A környéken számos más közkedvelt természeti kincset is találhatunk, ilyen például a Bükkös-patak és a Lajos-forrás, innen pedig érdemes a patak mentén folytatni a kirándulást, ami hamarosan elvezet a csodaszép Anna-völgyi-vízesésig.

Fotó: Majdan István

Vaskapu-szikla

Az ámulatba ejtő sziklaformációt legegyszerűbben Pilisszántótól Klastrom felé tartva érhetjük el. Utunk a 800 éve alapított cisztercita templom és kolostor romjain, a Klastrom-forráson és az árvalányhajjal teli réten keresztül vezet a Vaskapu-szurdokvölgyhöz, ahonnan a meredeken felkapaszkodva a Vaskapu-sziklánál lyukadhatunk ki. A 6 és 15 méter magas, lenyűgöző sziklakapuk valószínűleg hévizes eredetű barlang maradványai lehetnek. Ide felérve, a Dobogókőre és a Két-bükkfa-nyeregre táruló kilátás azonnal elfeledteti velünk a megtett kilométerek fáradalmait.

Fotó: Hatvani Anikó

Majdán-fennsík

A Pomáz déli oldalán található fennsík nem véletlenül népszerű kirándulóhely, hiszen az édesvízi mészkő fennsíkot számos barlang tarkítja, ami izgalmas úti cél lehet a túrázók számára. Az egykor katonai gyakorlóterületről egészen elképesztő kilátás nyílik a környező hegyekre, szép időben az Oszoly-csúcstól egészen a Kevélyekig ellátni. Az izgalmas terep és festői panoráma mellett a helyi élővilág is kellően érdekes, hiszen a bozótokkal és sziklákkal szegélyezett területen számos fokozottan védett, különleges növényfaj található, így az év minden időszakában tartogat meglepetéseket.

Fotó: Vajai Ágnes

Domini-forrás

A környéken található számos forrás közül kiemelkedik a Domini-forrás, hiszen az 1985-ben foglalt forrás jó minőségű vízzel rendelkezik, ami különösen praktikus, ha épp a Holdvilág-árok fele kirándul az ember. A szurdokot érdemes Kiskovácsi körül megközelíteni, ahonnan kimondottan izgalmas az odavezető út, hiszen a csordogáló Domini-patak mellett vezet, amin többször át is kell kelni, hogy eljussunk a forráshoz. A pataktól nem messze pihenőpadok várják a megfáradt túrázókat, hogy a lombos fák árnyékában pihenhessenek meg.

Ha még több csodás kirándulóhelyet felfedeznétek a Pilisben: