3 bámulatos függőhíd hazánkban, amin élmény átkelni

Egyedülálló kalandra hívnak hazánk pazar függőhídjai, melyek gyönyörű környezetben, csodás panorámával várják a látogatókat. A függőhidak családi kirándulások nagyszerű úti céljai lehetnek. Felfedezésre fel!

A Dunakanyar gyöngyszeme: Gyadai tanösvény

Minden évszakban gyönyörű a szendehelyi Katalinpusztáról induló Gyadai tanösvény, amely kétségkívül az ország egyik legsokszínűbb útvonala, hiszen erdőn, réten és mocsárvidéken át vezet. A Dunakanyar gyöngyszemeként emlegetett kirándulóhely fő attrakciója egyértelműen hazánk vadregényes függőhídja, melyet az 5,2 kilométeres körtúra második felében érhetünk el.

kirándulóhelyek függőhíd
Fotó: Hatvani Anikó

A körülbelül 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető tanösvényen mindössze 230 méter szintkülönbség vár ránk, így nagyobb gyerekekkel is bátran nekiveselkedhetünk a túrának, szuper családi élményben lesz részünk. Az ösvény végig egyértelműen jelölt, a jelzéseket a fákon találjuk. A Verőcétől és Váctól is csak 10 perces autóútra található csodahely ingyenesen látogatható, a kiindulópontnál található parkoló viszont fizetős (1300 Ft/nap).

családbarát Gyadai tanösvény
Fotó: Hatvani Anikó

A Gyadai tanösvény után érdemes a váci miniszobrok nyomába eredni:

Családbarát kaland: Oxygen Adrenalin Park

A Mátra déli lábánál, varázslatos kirándulóhelyek övezte vidéken bukkanhatunk a számtalan kalanddal kecsegtető Oxygen Adrenalin Parkra. A Gyöngyös külvárosához tartozó élménypark 16 hektáron kínál különféle szabadtéri játékokat a látogatóknak, amilyen például a sky bike vagy a vízi akadálypálya.

Gyöngyös kirándulóhelyek
Fotó: Oxygen Adrenalin Park

A park területén 183 méter hosszú függőhídon, 18-28 méter magasban kelhetünk át a sástói kőbánya katlanán, ami hazánkban egyedülállónak számít. Az egész család élvezni fogja ezt a felejthetetlen kalandot, amihez szép kilátás is társul: a sástói kilátót, Gyöngyös házait és a Kékestető vonalait is kiszúrhatjuk innen. A függőhídra a toronycsúszda mellől lehet felmenni.

Nem mindennapi időutazás: Tuzson lombkoronasétány

A lombkoronasétány jelenleg nem látogatható, a nyitás időpontjáról az osmaradvanyok.hu oldalon tesznek majd közzé információkat!

Az északi határnál, Salgótarjántól nem messze található Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egy 17 millió éves időutazásra hívja a kalandvágyókat! A 800 méter hosszú körút során cápafogak, kövesedett fák és ősállati lábnyomok kísérik utunkat, míg a területet számos izgalmas tanösvény hálózza be.

kirándulás kisgyerekkel
Fotó: Piószeghy Zsanett

A parkoló mellől induló Tuzson lombkoronasétány 110 méterén a fák lombjainak szintjéről figyelhetjük meg a lombkoronák lakóit és tekinthetünk le madártávlatból az avarra. A kihelyezett QR-kódok segítségével az erdő rejtőzködő állatai is megmutatják magukat. Az érkezőtoronyban játékos feladványok várják a kisgyermekes családokat.

függőhidak magyarországon
Fotó: osmaradvanyok.hu

Az ország lenyűgöző gyaloghídjait is megéri felkeresni: