Ingyenes filmfesztivállal és szuper programokkal vár Gödöllő patinás kastélya

Május 19. és 21. között a Gödöllői Királyi Kastély patinás falai közt ingyenes programokkal és izgalmas témákkal kerül idén is megrendezésre a Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivál.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély Facebook-oldala

Idén 105 országból 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi stúdiók neves alkotói a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválra.

Az idei mustra fő tematikája a közeli jövő fenntartható vízgazdálkodása lesz, vagyis az erről szóló párbeszéd: a víz-hangok. Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén az előválogatást követően 50 mozgóképre rögzített csoda versenyez a neves zsűri és a közönség előtt.

Elismert filmkészítők alkotásai

A fesztiválon bemutatkozik a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmjével, amely egy természetfotós izgalmas munkanapjaiba nyújt betekintést. A szintén nemzetközileg elismert Christian Baumeister Vad Argentína című alkotása bemutatja, mennyire törékeny egy ma még kivételesen gazdag élőhely.

Matthieu Le Lay: Fehér álom

A fesztivál nagy visszatérője, Dan Dinu szintén egy vizes édenről tudósít Maros ártér címmel. A folyószabályozások ártalmairól szól Szendőfi Balázs filmje, a Volt egyszer egy vadvízország. Gyönyörű, és nagyon érzelmes Végh Attila Börzsönye, az Erdő titkai című filmjében, amely az idei Cannes-i Filmfesztiválon is ott lesz.

A profi filmkészítők mellett az amatőrök is megmutatják alkotásaikat, akik a Third Eye szekcióba rekordszámban neveztek.

Ingyenes programok, megújult koncepció

A család-, állat- és bolygóbarát fesztiválon továbbra is ingyenesen, idén ráadásul megújult koncepcióval várják az érdeklődőket a kiegészítő rendezvények. Az edukációt és szórakoztatást fókuszba helyezve ismert szakértők előadásai, interaktív kiállítások és workshopok is megrendezésre kerülnek.

blank
Végh Attila: Titkok erdejében

A rendezvényt szervező Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány célja, hogy minden korosztállyal megismertesse a természetvédelem fontosságát. A fesztivál három napja alatt testközelből is megismerhetitek a vizek világát: a Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe lesz, a Kék Bolygó Stúdió pedig a természetfilmesek és fotósok titkait fedi fel.

A Kék Bolygó Laborba érkezők elméleti tudásukat kísérletekkel is igazolhatják, miközben a Kék Bolygó Akvárium vizes tárolói folyók, tavak, tengerek világát idézik. A Kék Bolygó Média- és Információs Központban az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg a vízi világgal, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival.

További információkért keressétek fel a filmfesztivál weboldalát vagy kövessétek a program Facebook-eseményét!

Ha a filmfesztivál előtt vagy után kirándulnátok egy jót Gödöllő környékén: