6 nagyszerű tavaszi kiállítás Budapesten, amit érdemes megnézni

A kiállítóterek hűvöse egy csapásra vonzóvá válik a meleg tavaszi-nyári hónapokban: menjetek múzeumba hűsölni! És ha már ott vagytok, merüljetek el a sokszínű kultúrában, amit Budapest művészeti intézményei elétek tárnak.

Illúziók Múzeuma

Ha egyedülálló interaktív kiállítást kerestek Budapest szívében, ne feledkezzetek meg az Illúziók Múzeuma felfedezésre váró világáról! Semmi sem az, aminek látszik a Deák tértől egy karnyújtásnyira található múzeumban, ahol egyszerre hökkentenek meg, zavarnak össze és nyűgöznek le a különböző szobák, installációk, tárgyak. Az izgalmas, ugyanakkor edukatív élménylátogatás során fotózkodhatunk a Végtelen Szoba tükörrengetegében, elmerülhetünk az Örvénylő Alagútban, és megnézhetjük magunkat az Igaz Tükörben. Ne hagyjátok ki ezt a szemfényvesztő kalandot!

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 3. | Állandó kiállítás | Weboldal

Fotó: Illúziók Múzeuma

ÍZ – EMLÉK – KÉPEK

Nem mindennapi kollaborációból született kortárs kiállítás Budapesten: a PICK szalámi fogott ugyanis össze a MOME jelenlegi és alumni grafikusaival, akik modern alkotásokon keresztül idézték fel a megkerülhetetlen szalámival kapcsolatos ízemlékeiket, melyeket 150 éve gyűjtögetnek kollektívan a magyarok. Az ingyenesen megtekinthető tárlat generációink szalámis emlékei körül forog, és májusban izgalmas előadásokat, tárlatvezetéseket is tartanak a BBB KultPontban. Góg Angéla food designer interaktív előadással, Herbszt László, a MOME oktatója, a kiállítás kurátora pedig tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket, több időpontban. Minden program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

BBB KultPont | 2023. május 18-ig | Facebook-esemény

Fotó: Pick

Magyar Sajtófotó Kiállítás

Hazánk legkiválóbb fotóriportereinek munkái kerülnek bemutatásra a Magyar Sajtófotó Kiállításon minden évben. Idén is a Capa Központ ad otthont a díjazott alkotásokból berendezett tárlatnak, amelyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A több, mint kétezer fotó és fotósorozat közül nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat: a verseny Nagydíját Huszti Istvánnak ítélték oda a Szilánkok című képriportjáért, melyet a háború sújtotta Ukrajnában készített. A budapesti tárlatot egy vándorkiállítás egészíti ki, amely az ország többi részében is bemutatja a nyertes alkotásokat.

Capa Központ | 2023. május 28-ig | Weboldal

blank
Fotó: Erdélyi Gábor – Repülés homokviharban

A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások

A városegyesítés 150 éves évfordulóját ünneplő programsorozat kiemelt eseményeként új kiállítás keresi a választ arra, mit is jelent budapestinek lenni. A Budavári Palotában található BTM Vármúzeumban berendezett tárlat célja a budapesti hangulat megragadása, különösen a városra jellemző sokszínűség ábrázolása. A budapesti identitás a városlakókon keresztül nyer értelmet, így a tárlat is az ő történeteikre épít, ami a látogatók részvételével kerekedik egésszé. A nézők Budapestről alkotott képe a kiállítás végére várhatóan gazdagodik, átalakul, vagy legalábbis árnyaltabbá válik.

BTM Vármúzeum | 2023. május 5. – 2024. március 31. | Weboldal

blank
Fotó: Medve Balázs/BTM Vármúzeum

Csontváry 170

A budapesti Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közgyűjteményeiből állították össze a Csontváry 170 kiállítás anyagát, amely Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját ünnepli. A kivételes, 40 művet felvonultató tárlat júliusig látható a fővárosban, majd augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők. A magyar festészet egyik legeredetibb alkotója előtt tisztelgő kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő motívumairól, témáiról, életéről – valóban kihagyhatatlan program a művészet szerelmeseinek.

Szépművészeti Múzeum | 2023. július 16-ig | Weboldal

blank
Forrás: Szépművészeti Múzeum

Somorjai Balázs: Panelvilág

A panellakásokban élő emberek különös, szerethető sokfélesége áll Somorjai Balázs izgalmas fotósorozatának középpontjában. Az átgondolt, bevilágított térben készült képeket egy személyes beszélgetés előzte meg és inspirálta, így az alkotások a személyiség és a privát tér egybefonódását, összehangoltságát jelenítik meg. Az éveken át tartó fotóprojekt – amely most a Capa Központban látható – bebizonyítja, hogy a sivár, monoton lakótelepek egyenlakásaiban színes egyéniségek, történetek rejtőznek, akik a maguk egyedi stílusában teremtenek otthont a szürkeségben.

Capa Központ | 2023. június 3-ig | Weboldal

blank
Fotó: Somorjai Balázs

Még több remek tavaszi program Budapesten: