40+ kihagyhatatlan program Budapesten a május 1-jei hosszú hétvégére // 2023

2023-ban hétfőre esik május 1-je, így három napunk lesz a feltöltődésre. Szerencsére izgalmas programok várnak ránk Budapesten: majálisok, koncertek, kiállítások, gasztroélmények, séták, kirándulások, gyerekprogramok – mindből találhatsz összeállításunkban. 

Többnapos hétvégi programok Budapesten

Budapest Makett – Összerakjuk Budapestet! (egész hétvégén)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál BP150 programsorozata részeként április 20. és május 2. között, a margitszigeti Kristály Színtérben kerül kiállításra az 1976-tól kezdődően majd’ 20 éven keresztül épített, 1:500 léptékű Budapest-makett. A fából készült közel 180 négyzetméteres makett utaztatása nehézkes, hozzánk hasonló földi halandók számára átlagosan egy évtizedben csak egyszer nyílik lehetőség megtekintésre, úgyhogy, ha nem akartok lemaradni a városépítészeti kuriózumról.

Facebook-esemény >> 

Budapesti Tavaszi Fesztivál (egész hétvégén)

Tavasszal ismét reflektorfénybe kerül Budapest kulturális sokszínűsége. A 43. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál apropóján közel 30 helyszínen szerveznek programokat. A több mint 50 programot felvonultató rendezvénysorozat középpontjában a város állandó átalakulásban lévő művészeti és kulturális élete áll. Izgalmas felhozatalra lehet számítani: a repertoárban színházi előadások, kerekasztal-beszélgetés, digitális művészeti szemle, fotókiállítás, filmbemutató és nagyzenekari koncert egyaránt szerepel.

További részletek >> 

Budapesti Tavaszi Fesztivál
Fotó: Soós Bertalan

Jazzfest Budapest (egész hétvégén)

Világsztárokat hoz Magyarországra a Jazzfest Budapest! 5 kontinens 22 országának művészei 10 budapesti helyszínen váltják egymást április 26. és május 17. között. Olyan nemzetközi kiválóságok érkeznek a fővárosba, mint Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips és Stacey Kent.

További részletek >> 

Mindörökké BACH (szombat-vasárnap)

Minden Csíkszerda projekt szubjektív, ez azonban fokozottan igaz a Mindörökké BACH-ra: az egyórás bachi hangörvény, amit létrehoznak, nem hordozhatja az életmű teljességét. Ehelyett inkább egyfajta hommage, hódolat az örök szerzőnek, aki életművével nemcsak befolyásolta a zenetörténetet, de azt is átformálta, amit az emberiség a zeneszerzésről gondol. A koncerteken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Facebook-esemény >> 

Gasztrotúrázzatok egyet a Józsefvárosban:

Budapest 150 Majális (szombat-hétfő)

Háromnapos ingyenes városi majális zenével, gasztronómiai élményekkel, gyerekprogramokkal, színházi pillanatokkal a Városháza Parkban.

Részletes program >> 

Tavaszi Széll – Modern Majális (vasárnap-hétfő)

A Nemdebár, a 101 Bistro, a Pingrumba, a Sárkány és az Easy karöltve vonul fel a munka ünnepén és vár minden kedves érdeklődőt, éhes szájút, vájt fülűt, száraz torkút, tipegőt és négylábút gasztronómiai csodákkal, kézműves árukkal, felvonulásokkal, gyerekprogramokkal, zenekarokkal és dj actekkel.

Facebook-esemény >> 

Budapesti programok csütörtökön (2023. április 27.)

Bakelitbarát klub 2310 – FRENK: Abszolút szabadon c. lemeze

A Bakelit Barát 2310 estékre a világ egyik legegyszerűbb dolgát „találták fel”: fognak egy hanglemezt, felteszik a lemezjátszóra, ahol közösen meghallgathatjátok. Meghívják persze az alkotót/alkotókat és beszélgethettek velük. A klub vendége ezúttal Frenk és új nagylemeze, az Abszolút szabadon lesz.

Facebook-esemény >> 

FEKETE JENŐ 59 | Szülinapi Parti Koncert

Hatalmas szülinapi blueskoncert és jam session a Gödör Klubban.

Facebook-esemény >>  

Aurevoir. | vendég: The Pontiac – Budapest Park

Az Aurevoir. mulatságával nyitja meg 2023-as szezonját a Budapest Park. A zsámbéki gyökerű, többszörösen Fonogram-jelölt turbo-etno nyolcasfogat koncertje a magyar, cigány, ír és délszláv népzene, illetve a ‘60-as évek beatkorszakának kedvelőinek kötelező, a többieknek csak erősen ajánlott.

Facebook-esemény >>

További programok a Budapest Parkban:

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák // KOBUCI

A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

Facebook-esemény >> 

Budapesti programok pénteken (2023. április 28.)

Dúdolj! Ringass! Táncolj! – családi foglalkozás a Fonóban

A Dúdolj! Ringass! Táncolj! egy olyan közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a folyamat részesévé válhat.

Facebook-esemény>> 

Zseblámpás esti séta A mi szecessziónk című kiállításban // Ráth György-villa

A zseblámpás vezetés során a sötétben minden figyelem a szecessziós motívumokra szegeződik, és a fényt kizárólag a zseblámpa szolgáltatja. Rejtett kincsek, ismert-ismeretlen formavilág, cselédlépcső és kalandos történetek: az épület és a szecessziós bútorok, kerámiák, üvegek is új színben tűnnek fel ezen az estén.

Facebook-esemény >> 

Európa Kiadó / vendég: Hegedűs Józsi // A38

Április 28-án az A38 Hajó színpadán ad koncertet a ’80-as évek elején alakult Európa Kiadó. A zenekar közel 40 éves fennállása alatt számtalan emblematikus dal született, ezek mind felcsendülnek majd a hajón. Az est vendége Hegedűs Józsi lesz, elővételes jegyek pedig már kaphatók!

Facebook-esemény >> 

Május 1 programok 2023 budapest
Fotó: Európa Kiadó (Facebook)

Cry Free · Deep Purple Multijubileum // Muzikum

A zenekar régi hagyománya, hogy Deep Purple évfordulók ünneplése okán legendás lemezanyagokat dalról–dalra színpadra visz. Ezúttal – új koncepcióként – a sokszorosan jubileumi 2023-as évben több évfordulós albumról szemezgetnek a srácok egyszerre. A „kötelező” rockhimnuszok mellett így várhatók érdekességek az 55 éves ’Shades’, az 50 éves ’Who Do We Think We Are’, a 30 éves ’The Battle Rages On’ és a 25 éves ’Abandon’ LP-ről is.

Facebook-esemény >> 

Szombati programok Budapesten és környékén (2023. április 29.)

használtruha vásár · workshop · Ellátó

Szinte mindenkinek akad otthon olyan ruhadarabja, amitől sajnál megválni, de már megunta és csak rakosgatja hónapról hónapra, azzal a gondolattal, hogy majd talán egyszer. A használtruha-vásár ezeknek a gyöngyszemeknek ad teret, hogy új gazdájukra találhassanak.

Facebook-esemény >> 

Miniszobrok nagy sétája

A város utcáin és terein időről időre meglepetésszerűen bukkannak fel az apró alkotások. A világhálón ilyenkor futótűzként terjed a hír: Hol láttátok? Mikor került oda? Ki fedezte fel először? Némelyik szobor háttere valódi legenda, másoké gyermekmese, megint másoké az emlékezet. A barangolás során megismerhetitek az alkotó és a kicsit humoros, kicsit ironikus alkotások történetét, na és persze bepillantást nyerhettek a street art, a köztéri művészet régen üldözött, ma már megtűrt, elfogadott vagy szeretett világába.

Facebook-esemény >> 

Majus 1 programok 2023 budapest
Fotó: Sutus Dolli

Japán tea workshop és kóstoló

A kóstoló alkalmával szó lesz a japán tea történetéről, termővidékekről, a legjelentősebb japán teatípusokról, a japán szálas teák és a matcha elkészítésének módjairól, a teakészítő eszközök helyes használatáról, hogyan tegyük mindennapjaink részévé a teázást, a végén pedig közösen elkészíthettek egy-egy csésze matcha teát. 5-6 féle japán tea kóstolására biztosan sor kerül majd az eseményen.

Facebook-esemény >> 

Civil Piac a Fény Utcai Piacon

Tudtad, hogy csupán az adózók fele él az 1% felajánlásának lehetőségével? Segítsd te is a civileket: válassz egy közhasznú szervezetet, amelyik a végzett tevékenységével közel áll a szívedhez! Ezen az eseményen megismerheted a II. kerületben működő vagy a kerületieket segítő civil szervezeteket.

Facebook-esemény >> 

Tavaszi TáncTér – Szabadtéri tánckavalkád a Tánc Világnapján

Április 29-én szabadtéri tánckavalkádban lehet részetek a Budapesti Tavaszi Fesztivál közösségi nyitóeseményének jóvoltából, a Madách téren. A tánc világnapjára szervezett esemény programterve szerint lesz tangó, swing, társastánc és salsa, a napot pedig Révész Richárd Latin Quintett koncertje zárja.

Facebook-esemény >> 

Egy hajókirándulás is szuper hétvégi program lehet:

Victor Vasarely – A művészet demokratizálásának eszméje – tárlatvezetés

A tárlatvezetés fókuszában Vasarely sokszorosított eljárással készült munkái, tehát szerigráfiái, fém-, plexi- és faobjektjei, illetve épületdíszítő tervei állnak.

Facebook-esemény >> 

NO GENDER, NO WAR FASHION SHOW // Akvárium

Mit jelent a férfi vagy a női energia a divatban? Kell-e ragaszkodnunk sztereotip nemi szerepeinkhez az öltözködésünkben? Van-e nemük a ruháknak? Egyáltalán, mire ez a nagy parádé a férfias és nőies stílus körül? Lehet ezt szabadabban, játékosabban kezelni? Ezt a kérdést boncolgatja Lakatos Márk és a Trojka Színházi Társulás cross dressing divatbemutatója.

Facebook-esemény >> 

Vad Art x Húszéves a Gödör

Három emeletnyi underground happening koncertekkel, workshoppal, kiállítással, performansszal.

Facebook-esemény >> 

Május 1 programok budapest
Fotó: Vad Art (Facebook)

Funderground Club // Úri Muri

A magyar underground rapszcéna újabb és régebbi, különböző stílusjegyeket képviselő előadói mutatják meg magukat egy estén.

Facebook-esemény >> 

A State of Bliss – Keep Floyding – Muzikum

Egy olyan bulira invitál benneteket Keep Floyding, ahol az együttes csodálatos vokalistái Garda Zsuzsa és Simon Edina, továbbá Haáz Imre a szaxofon és egyéb csodálatos fúvós hangszerek guruja kerülnek fókuszba. Tehát a Momentary Lapse of Reason, Division Bell, avagy a modern Floyd gyöngyszemei lesznek terítéken.

Facebook-esemény >>  

Parov Stelar // Budapest Park

Április 29-én újra hazánkban lép fel Ausztria egyik legismertebb művésze, az electro swing első számú úttörője, Parov Stelar. A turné állomása a Budapest Park, ahol egy teljesen új színpadképet láthatunk majd, különleges vizuális élményekkel, új dalokkal és még soha nem hallott feldolgozásokkal.

Facebook-esemény >> 

Vasárnapi programok Budapesten és környékén (2023. április 30.)

Miről énekelnek a madarak? – Családi Tudós Túra

Tudtad, hogy az énekes madarak egymástól tanulják gyönyörű dalaikat? Egyáltalán miért kell olyan szépen trillázniuk? Miért nem csak néhány hangban fejezik ki magukat? Ezen a madárdalos kerti sétán parabola-mikrofonnal hallgathattok bele énekeikbe. Megismerhetitek továbbá ezeknek a törékeny kismadaraknak a viselkedését, szokásaikat, sőt, felfedezhetitek a madárvilág egyéb titkait is.

Facebook-esemény >> 

Lazulós SUP-túra Szigetcsépen

Egy igazán lazulós túrára invitál titeket SUP the Lifestyle egy csodás helyre: Szigetcsép rejtett nádasaiba, vadregényes titkos részeibe.

Facebook-esemény >> 

Majális 2023 budapest
Fotó: SUP the Lifestyle (Facebook)

Kölyök Vasárnap – Kokopelli Jazz Matiné // Mad Garden Buda

A jazz világnapja alkalmából a Kokopelli Jazz Matiné jön el a Mad Garden Budába, akik óvodás és kisiskolás gyerekeknek adnak interaktív, játékos koncerteket.

Facebook-esemény >> 

Jótékonysági kutyás túra

Az Ürömi Állatotthon kutyusainak szervezik ezt a túrát Pilisborosjenő környékén. Ezek az állatok a gazdira találásukig kenelekben élnek és csak akkor tudnak onnan kijönni, ha önkéntesek megsétáltatják őket. Számukra ez az igazi boldogság, ez jelenti az egyik legértékesebb dolgot, a szabadságot.

Facebook-esemény >> 

Válasszatok egy kevésbé ismert kirándulóhelyet a hétvégére:

Nemzetközi Jazz Nap

Ezen a napon ingyenes koncertekkel ünnepelhetitek a nemzetközi jazznapot a Madách téren.

Facebook-esemény >> 

Igloo Design Vásár

A 360 első design vásárára, ahol 11 és 16 óra között hazai designerek szuper tárgyai között válogathatsz. Lesz itt minden, ami egyedi és különleges: ruhák, táskák, kiegészítők, ékszerek és sok minden más is.

Facebook-esemény >> 

Gyere ki a hegyoldalba – Hallgassunk LGT-dalokat a Tabánban

Nem lesz színpad, színes lámpák, nincsenek fellépők, emlékbandák – csak az LGT szól a lemezeiről. Az eredeti dalok. Hallgassátok együtt az LGT dalait 3 órán át!

Facebook-esemény >> 

Braindogs // KOBUCI

Tom Waits zseniális számait, zenéjét, őrületét a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekese, Ian Siegal, valamint Ripoff Raskolnikov, Mischa Den Haring, Varga Lívius, Varga Laca, Frenk és Nagy Szabolcs tolmácsolja.

Facebook-esemény >> 

Budapesti programok a hétvégén
Fotó: Braindogs (Facebook)

BringáZOO éjszakai túra

Ezen a kb. 30 km-es bringatúrán Budapest állatszobrait kereshetitek fel, miközben rácsodálkozhattok a gyönyörűen kivilágított fővárosunkra is.

Facebook-esemény >> 

Kéknyúl koncert // Barlang

Sok fúvós, egy amerikai énekhang és egy hatalmas Hammond orgona – ezek jellemzik a Kéknyúl zenéjét! Ha szereted a soult, és szívesen táncolsz funk-ritmusokra, akkor ez az este neked szól.

Facebook-esemény >>  

Hétvégi programok Budapesten és környékén
Fotó: Barlang (Facebook)

Hétfői, május 1-jei programok 2023-ban Budapesten

Majális Figi és Lipike háza táján

Ha angyalföldi majális, akkor Reketye sörfőzde minden ismert és titkos tételével – a (sör)csapból és a több, mint 15 féle dobozból is ők folynak majd – no meg persze virsli kolbásszal, vagy fordítva.

Facebook-esemény >> 

Felhajtóerő a Trafóban

A civil aktivizmusról szóló játékos délután programjain a vidéken működő közösségi terek, művészeti csoportok és civil szervezetek alkotói és szervezői a legkülönbözőbb formában jelenítik meg a civil aktivizmus belső hajtóerejét.

Facebook-esemény >> 

Ingyenes program május 1-ére:

Miért félsz a Naptól? – koncert a Duna-parton // Titkos-kert-vendéglő

A magyar „nehéz” zene meghatározó szereplői jönnek össze egy baráti muzsikálásra az alter-rock és a rhythm and blues világából, hogy megmutassák, van még előre, van még izgalom és lehetőség mindkét műfajban. Szokatlan hangvételű, ám ismerős dalok, klasszikus sörözői miliőben, ahol a rock and roll, a sanzon és a vers új köntösben, szabadon kergetőzik közöttünk.

Facebook-esemény >> 

Ziggy Alberts – Rewind Tour, support: Tay Oskee // A38

Az énekes-dalszerző lágy folk dalai őszinte történetek gyűjteményei, amelyeket az utazás, a természet és személyes élményei ihletnek – egy olyan élet történetei, amit mindig függetlenül, a saját értékei szerint él. Az ausztrál művész magyar felmenőkkel is büszkélkedhet, ezért is ígérkezik különlegesnek első hazai koncertje az A38 Hajón.

Facebook-esemény >> 

Dürer Kertnyitás: Korai Öröm koncert, after: Infragandhi

Május 1-től ismét teljes gőzzel megindul a Dürer kerti élet! Izzítják a bográcsokat, leporolják a kerti grillt és a Duna-parti nyugágyakat, és persze érkeznek a kertszínpadi koncertek is. Az első nap a Korai Öröm zenél nektek.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Dürer Kert Facebook

Májusi programok országszerte, amiket nem érdemes kihagyni: