5 kihagyhatatlan kiállítás Budapesten tavaszi kikapcsolódáshoz

Nagyszerű kiállítások várják az érdeklődőket Budapesten tavasszal, melyek között áprilisban már találtok szabadtéri rendezvényt is, sőt, két ingyenesen megtekinthető tárlat is nyílik a következő időszakban a fővárosban.

Budapest arcai

A Budapest FotóFesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében valósulhat meg az ingyenes, szabadtéri Budapest arcai kiállítás, amelyet április 7-től 23-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Deák Ferenc téri Városháza parkban. A köztéri tárlat fókuszában öt kortárs magyar fotográfus alkotásai állnak, akik a fővárosi emberekről, vagyis rólunk készítettek rendhagyó fényképeket. A különleges portrék főszereplői azok a helyszínek, melyeken nap mint nap áthaladunk, valamint azok a városlakók, akik mellett gyakran elsietünk. Ezúttal tehát budapesti életekről, álmokról és történetekről hullik le a lepel.

Városháza park | 2023. április 7-23. | Weboldal

Fotó: Déri Miklós (Vásárcsarnok)

Ergy Landau, Budapest–Párizs, 1896–1967

Idén tavasszal egyedülálló fotókiállítást tekinthet meg a nagyközönség a fővárosban: Ergy Landau magyar származású fotográfus, a francia fotótörténet ikonikus női alakjának kiadatlan gyűjteményéből nyílik tárlat a Mai Manó Házban. Az 1920-as és 1950-es évek közötti Párizs népszerű portréfotósának számított Ergy Landau, aki az első világháború vége után, 22 évesen költözött a francia fővárosba. Párizsban hamarosan saját műhelyt nyitott, ahol haláláig alkotott. Neve kivételes gyermekportréinak, női aktjainak és külföldön készített fotóriportjainak hála vált ismertté. A budapesti kiállítás a méltatlanul feledésbe merült alkotó példaértékű életútját tárja az érdeklődők elé.

Mai Manó Ház | 2023. május 14-ig | Weboldal

Fotó: Ergy Landau/ARJL

Minden báb! – A Budapest Bábszínház kulisszatitkai

Budapest 150. évfordulójának alkalmából összefogott két megkerülhetetlen fővárosi intézmény, a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház, hogy bevezessék az érdeklődőket a színház kulisszái mögé. A Minden báb! nevet viselő kiállításon az elmúlt több mint 70 év bábjai, plakátjai és fotói kerülnek rivaldafénybe, miközben a látogatók annak is tanúi lehetnek, hogyan jut el egy bábelőadás a tervezőasztaltól a színpadig. Az ingyenesen megtekinthető tárlat nem kizárólag a bábok körül forog, hiszen bemutatja azt is, mennyiféle tudás és ember – a díszítőktől és világosítóktól kezdve a sminkesekig és közönségszervezőkig – szükséges egy bábelőadás megszületéséhez.

Deák17 Galéria | 2023. május 27-ig | Weboldal

Alkotás: Koós István (A mandarin és a lány)

Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében

Nagyszabású Dalí-kiállítás érkezett Budapestre március végén, melynek keretein belül, egyedülálló módon több mint 150 műtárgyat tekinthet meg a magyar közönség. A grafikák, életnagyságú szobrok és egyéb, változatos anyaghasználatról árulkodó műremekek mellett felejthetetlen VR-élmény emeli még magasabbra a tárlat színvonalát. Dalí szürreális univerzuma próbára teszi a látogatók valóságérzékelését, akik most – június végéig bezárólag – elmerülhetnek a katalán-spanyol lángelme labirintusának lenyűgöző útvesztőiben, a Király utcai Komplexben.

Komplex Event | 2023. június 30-ig | Weboldal

Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után

Először látható Magyarországon a 20. század két szókimondó művészének, Boris Lurie és Wolf Vostell közös kiállítása. Műfaji határokat átlépő alkotásaik egy olyan korban – az 1950-es évek végétől – szembesítették az embereket a második világháború pusztításával és a németek felelősségével, amikor a társadalom nagy része igyekezett mihamarabb túllépni az átélt tragédiákon. Legfontosabb témájuk a holokauszt borzalma volt, amelyet felszínes reklámképekkel kombinálva tártak a közönség elé, kritizálva ezzel a háború utáni fogyasztói társadalom nemtörődömségét. A Ludwig Múzeumban berendezett tárlaton látható műveik aktuálisabbak, mint valaha.

Ludwig Múzeum | 2023. július 30-ig | Weboldal

Alkotás: Wolf Vostell (Endogene Depression)

Áprilisban szintén izgalmas programnak ígérkezik a Budafoki Pincejárat: