5 meseszép hazai virágoskert, ahol nárciszt szedhetünk idén tavasszal

Kis hazánkban egyre több olyan kertgazdaság nyílik meg a látogatók előtt, amely lehetőséget ad arra, hogy saját magunk szedjük le a nappalink asztalára szánt tavaszi virágokat. 5 csodahelyet mutatunk, ahol átélhetitek ezt az élményt.

Kőröshegyi Levendulás

Hála a kora tavaszias időnek, már húsvéttól tárt karokkal vár a híres Kőröshegyi Levendulás. Azért, hogy minél több látogató otthonát ékesíthessék vázába téve az itt leszedett szépségek, tavaly ősszel közel félmillió tulipán- és ötvenezer nárciszhagymát ültettek el az üzemeltetők. A gyönyörű, virágokkal borított sorok látványa, a páratlan balatoni panoráma és az üdítően friss levegő miatt idillibb tavaszi programot nehezen lehetne elképzelni. Ha ellátogattok ide, díszkaspóban, hagymástól is beszerezhetitek az évszak jelképeinek számító virágokat, ezenkívül a gazdaság minőségi kézműves portékái is várnak rátok.

8617 Kőröshegy, Dózsa György köz | Facebook

Fotó: Kőröshegyi Levendulás (Facebook)

További kihagyhatatlan látnivalók a gyönyörű Kőröshegyen:

TulipGarden

Szerencsére nem kell már külföldre utazni, ha vonz a Hollandiában híressé vált tulipánmezők mesés látványa. A jelenleg 13 kertet és 2 millió tulipánhagymát számláló TulipGarden (és egyben az ország) első mintakertje 2008-ban, a Balaton déli partján nyitott meg, és ma már Mórahalomtól Dencsen és a Dunakanyaron át Nagykőrösig és Csákvárig sok-sok helyen tündököl a nárciszt, tulipánt, illetve néhol rózsát és levendulát felvonultató virágrepertoár. A helyszíneken más és más fajtaválaszték áll az érdeklődők rendelkezésére, összesen mintegy 200 ezer négyzetméternyi területen. A szedési időpontokról a TulipGarden weboldalán tájékozódhattok.

Több helyszínen országszerte | Weboldal

Fotó: Tulipgarden Rétköz (Facebook)

Bálinték Kertészet

A 20 éve működő Bálint Családi Kertészet kapui idén először nyílnak meg a nagyközönség előtt. A gazdaság illatos nárciszok által sárgára festett virágmezője március végétől fogadja az egyéni szüretelőket, akiknek április 2-án (virágvasárnap) és április 9-én (húsvétvasárnap) egész napos szedd magad eseménnyel is készülnek. A belépés díjtalan, egy szál virág megvásárlása pedig mindössze 50 forintba kerül. Az elvirágzást követően hagymavásárt tartanak, ennek időpontját a helyszínen a Bálint családtól tudhatjátok meg.

2440 Százhalombatta, Régészeti Park mellett

Fotó: Bálint János

MagyarProvence Levendulabirtok

Monoszló lélegzetelállítóan szép levendulabirtokát elsősorban a nyugtató illatáról híressé vált lila növény kapcsán ismerik az emberek (innen a magyar Provence elnevezés), pedig tavasszal nárcisz és jácint illatozik a mezőkön. Véssétek be a naptáratokba: a húsvéti hétvégén (április 8-án és 9-én), 10.00 és 16.00 óra között, kosarakkal és a szedéshez szükséges eszközökkel várják látogatóikat a Szedd magad mozgalom egyik állomásaként. A nárciszt szálanként 50, a jácintot 100 forintért tudják megvásárolni a virágszüretelők, akik számos fajta közül választhatják ki a nekik legjobban tetszőt.

8273 Monoszló, Zártkert 804. | Facebook

Fotó: MagyarProvence Levendulabirtok (Facebook)

A kert

A Nyírteleken fellelhető A kert több, mint amit a neve sugall: szerelemprojekt, melynek fontos célja van. Az ötletgazdák szerették volna, hogy minél többen megtapasztalják a hely varázsát, a virágokkal borított táj szépségét és azt a békét és nyugalmat, amit a fentiek kombinációja közvetít. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy a nem szokványos kikapcsolódási lehetőségeket kereső látogatók ezt az élményt csodaszép, saját szedésű virágcsokorral koronázhatják meg. A nárcisz-, tulipán- és levendulaszedés részleteiért, beleértve a pontos szüreti dátumokat is, figyeljétek A kert Facebook-oldalát.

4461 Nyírtelek, Ferenc tanya | Facebook

Fotó: A Kert (Facebook)

Látogass el az ország legszebb útjaként emlegetett szakaszhoz: