Meseszép látványt nyújtanak a magyar falu virágzó vérszilvafái

Idén meglepően korán, már március végén elkezdtek virágba borulni a Gyöngyöstarjánba vezető út mentén sorakozó vérszilvafák. Az ország egyik legszebb útjaként emlegetett szakasz épp a Mátra déli lábához vezet, mesébe illő látványt varázsolva a faluba autózók szeme elé.

Fotó: Majdán István

Tavasszal sokaknak a Japánban nemzeti jelképként számontartott cseresznyefa-virágzást juttathatja eszébe a Gyöngyös és Gyöngyöspata közötti bekötőút, hiszen az út szélén több száz, rózsaszínű virágba borult vérszilvafa sorakozik, háttérben a Mátra derengő vonulataival.

Ez a lenyűgöző látvány elfeledteti az autózókkal, hogy Magyarországon járnak.

A vérszilvafák minden év március végén-április elején virágoznak, mindössze néhány hét erejéig. Magasságuk akár a 8 métert is elérheti, míg rózsaszínes árnyalatú virágaik enyhén illatoznak is.

Fotó: Majdán István

A Gyöngyöstarján ékének számító fasort több mint 30 évvel ezelőtt ültették az akkori Faluszépítő Egyesület tagjai, akik azóta is nagy odafigyeléssel gondozzák őket, az időnként elszáradt egyedeket pedig pótolják.

Míg szemben a Mátra déli oldala nyújtózik a magasba, a fasor túloldalán a település hatalmas, 472 hektárnyi szőlőterületében gyönyörködhetünk.

Fotó: Majdán István

Fedezd fel hazánk többi páratlan úti célját is: