Mediterrán stílusú ékszerdoboz rejtőzik a Balatontól egy karnyújtásnyira

Hazánk egyik leghangulatosabb városrészeként emlegetik a tapolcai Malom-tó területét, hiszen mediterrán stílusú házai, főtere és parkosított környezete új tájakra repíti a látogatókat.

Fotó: Györkő Zsombor

Amennyiben már tavasszal tervezünk kirándulásokat a Balaton környékén és hajlandóak vagyunk elhagyni a partját, Szigligetről vagy Badacsonytomajból egy mindössze 15 perces autóúttal elérhetjük a hangulatos Malom-tavat Tapolcán, amit kár lenne lehagyni a bakancslistánkról.

Fotó: Györkő Zsombor

Tapolca Fő terétől alig néhány percnyi sétára már rá is bukkanhatunk a sima víztükrű tóra és annak természetközeli környezetére, amit egy kellemes sétával körbejárhatunk.

A Malom-tavat a Tapolca-tavak táplálja, ennek duzzasztásával hozták létre sok-sok évvel ezelőtt, még a rómaiak idejében.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A Malom-tó környéke már a középkorban is a város központjának számított, a vízparton található malom pedig szintén a 13-14. században épülhetett. A mai malom elődje már az Árpád-korban is működött.

A város alatt húzódik hazánk negyedik leghosszabb barlangrendszere, innen tör elő a 18 fokos forrásvíz, melynek hőmérséklete miatt a Malom-tó vize még télen sem fagy be.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A házak telkei régebben egészen a tópartig értek, de ma már hangulatos parti sétány és teraszos vendéglátóhelyek fogadják a kirándulókat.

Mutatjuk, mely tanösvényeket érdemes bebarangolni a Balaton körül: