12 kihagyhatatlan látnivaló és program a Duna-Tisza köze folyók ölelte vidékén

Barangoljátok be velünk a nem mindennapi úti célnak számító Duna-Tisza közét, amely homokbuckáival, mocsaraival és végtelennek tűnő rónáival elsőre talán nem tűnik izgalmas tájnak, mi most mégis bebizonyítjuk, hogy valódi természeti kincseket rejt.

Kolon-tó, Izsák

A Kiskunságban tett kirándulásunk első állomása a nagytáj legnagyobb édesvízi mocsara, a homokbuckák és a láp találkozásánál elterülő izsáki Kolon-tó. A több mint 20 ezer éve kialakult tó jelentős részét zárt nádasok borítják. A déli oldalán láp- és mocsárrétek szegélyezik, melyek közé tölgy, kőris és szil ligeterdő ékelődik, míg nyugati oldalán a Bikatorok homokbuckáit találjuk. Az egyedülálló területen több tanösvény vezet végig, melyek mindegyike bepillantást enged a változatos élőhelyek lenyűgöző növény- és állatvilágába. A 6 hektáros Öreg-víz felülete különösen nyaranta nyújt csodás látványt, hiszen ekkor virágzik a fehér tündérrózsa.

Fotó: Daróczi Csaba

Lakitelek-Tőserdő

A Kolon-tótól Lakitelek felé vesszük az irányt, ahol a Tisza holtágát kísérő páratlan ártéri világ tárul a természetbarátok elé. Lakitelek üdülőterületén találjuk ugyanis a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Tőserdőt, amely a környékbeliek körében télen-nyáron népszerű kiránduló- és fürdőzőhely. Szabadstrand, termálfürdő, kilátótorony, csónakázási lehetőség és kedvelt horgászhelyek várják itt a látogatókat, akiket a 3,5 km-es Kontyvirág tanösvény hív a holtág és az ártéri erdő felfedezésére.

Fotó: toserdo.hu

Kun-Fehér-tó

Egy másik, Bács-Kiskun megyei falu is remek természetes fürdőhelyet rejt, a településnévvel azonos Kun-Fehér-tó azonban jóval több szimpla strandnál. A Duna-Tisza köze szél által kialakított szikes tavára egy 4 hektáros fás-ligetes területen bukkanhatunk, míg a közelében országos védettségű erdőt találunk: az országban egyedül itt él ugyanis az ősi páfrányok rokona, a virginiai holdruta, melynek fennmaradása érdekében nyilvánították védetté a területet. A fürdőtó mellett tanösvény és horgásztó csábít aktív pihenésre.

Fotó: Györkő Zsombor

Kékmoszat tanösvény, Szelidi-tó

Területileg Dunapatajhoz tartozik Bács-Kiskun vármegye egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója, a mindössze öt kilométer hosszú, ámde vadregényes romantikával csábító Szelidi-tó a nagyközség határában. Gyorsan felmelegedő vizével nyaranta fürdőzők tömegét vonzza a természetes tó, amelyet azonban az év többi időszakában is érdemes felkeresni, hiszen kiváló helyszín családi kirándulásokhoz. A tó déli partján fut végig a 12 állomásos Kékmoszat tanösvény, amely bepillantást enged a víz és a környező területek élővilágának titkaiba. A tanösvény első megállóját az üdülőfalu központjában, a Szittyó téren találjátok.

Fotó: Aktív Magyarország

Nádirigó tanösvény, Tiszakécske

Az Ókécskei Sportcsarnok mellől, egy kisebb játszótértől indul a két és fél kilométeres Nádirigó tanösvény, amely feltárja a kirándulók előtt a tiszakécskei Holt-Tisza rejtett élővilágát. A babakocsival és kerekesszékkel is bejárható ösvény 10 állomáson vezet végig, és az út egy része cölöpökön keresztül halad, vadregényes felfedezésre invitálva a látogatókat. A néhol 2-3 méter magas nádasban tett séta során számos madárfajt – például szárcsát és vörös gémet – megfigyelhetünk, valamint gyógy- és fűszernövénykertet, illetve rovarhotelt is láthatunk. A tanösvény végén mezítlábas ösvény várja a felpezsdülni vágyókat.

Fotó: Kovács Márta

Nem messze Tiszakécskétől nyitott meg a Safari Park:

Báránypirosító tanösvény, Fülöpháza

Hazánkban található Közép-Európa egyik legnagyobb területű homokvidéke, ennek középső részén bukkanhatunk Fülöpháza egyedülálló buckavidékére. Kialakulását a szél munkájának köszönhetjük, felszíne pedig a mai napig is folyamatosan változik. A Báránypirosító tanösvényen egy 1700 és egy 3300 méteres körsétát is tehetünk, kiinduló pontunk pedig az 52-es főút melletti Naprózsa Ház lesz. A magasabb buckákról szép kilátás nyílik a futóhomokos tájra, megpihenve hallgathatjuk a homokpuszták madarait, főleg a mezei pacsirtákat. A tanösvény állomásain kihelyezett táblák sok érdekességet elárulnak a buckák kialakulásáról, a védett növény- és állatfajokról.

Fotó: Kiss Mónika/KNPI

TulipGarden Homokhátság, Tázlár

Tavaszi hétvégéken élénk színekben pompázó tulipánföldek várják az érdeklődőket Tázláron, Kecskeméttől egy alig 40 perces autóútra. A TulipGarden Homokhátság virágoskertjében 130 ezer tulipánhagyma virágzik egyszerre, nem mindennapi látványt nyújtva a látogatóknak. A területen emellett állatsimogató és játszótér is található, így a kisgyermekes családok minden tagja remekül fogja érezni magát a tázlári látogatás során. A kert mindössze néhány hét erejéig áll majd nyitva a nagyközönség előtt, előreláthatólag áprilistól, amikor is tulipánszedés és -vásár mellett kézműves portékák közül is szemezgethetünk. A pontos virágzási időszakot a Facebookon teszik majd közzé, így érdemes követni őket, hogy tudjuk, mikor érdemes menni!

Tovább a weboldalra >>

A Kiskunság gasztronómiai és kulturális kincsei

Miután felfedeztétek a Kiskunság rejtette megannyi természeti látnivalót, folytassátok a kirándulást a vidék épített örökségének megismerésével! Múltidéző barangolásra invitálunk titeket a Duna-Tisza közének kihagyhatatlan helyszíneire, tartsatok velünk!

Sutus Vendéglő, Kecskemét

A tradicionális magyar konyha utánozhatatlan képviselője a családi vállalkozásként működő Sutus Vendéglő, amely megkerülhetetlen helyszíne a jó hangulatú étkezéseknek Kecskeméten. A kockás terítős étterem vendégszeretetéről városszerte ódákat zengenek a vendégek, akik legtöbbször a pénztárcabarát árú, változatos ebédmenüért, a tematikus hétvégi ajánlatokért és a közvetlen, kedves kiszolgálásért térnek vissza ide nap mint nap. A hatalmas sikernek örvendő halnapok már-már piros betűs ünnepnek számítanak Kecskeméten, így ha ránk hallgattok, ti is akkorra időzítitek látogatásotokat! Az asztalfoglalás ajánlott.

6000 Kecskemét, Dózsa György út 13. | Weboldal

Fotó: Sutus Vendéglő

További kihagyhatatlan látnivalók Kecskeméten:

Csikósbemutató Bugacon

Kihagyhatatlan alföldi program kisgyermekes családok számára a csikósbemutató és lovaskocsikázás Bugacon! A téli szünet után áprilisban tér vissza a közkedvelt programsorozat, amely a Karikás Csárdától indul minden szombaton és vasárnap. A csárdától, a végtelen pusztán keresztül lovaskocsival érkezünk meg a csikósbemutató helyszínére, de előbb még rövid kitérőt teszünk a pásztoréletet megelevenítő Pásztormúzeumnál és a gyerekek nagy kedvencének számító Őshonos Állatparknál. Mindezek után kezdetét veszi a 45 perces csikósbemutató, amely kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztat majd. Jegyvásárlásra a csárda információs pultjánál van lehetőség.

6114 Bugac, Nagybugac 135. | Weboldal

Fotó: bugacpuszta.hu

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Több mint 40 féle programmal vár a magyar kalandok parkja Ópusztaszeren, Kecskeméttől alig egy órára. A néhány hónapos kényszerpihenő után március 15-én újranyitó szabadtéri néprajzi múzeum történelmi kalandra hívja a látogatókat, akik a megelevenedett múltban tehetnek egész napos kirándulást. Ismerjétek meg a Dél-Alföld parasztságának népi építészetét a skanzenben barangolva, idézzétek fel az első országgyűlést a millenniumi Árpád-emlékműnél, és vesszetek el a Feszty-körkép részletgazdag körpanorámájában! A honfoglaló magyarok táborát megelevenítő Nomád Parkban lovasbemutatón és íjászoktatáson is részt vehetünk.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68. | Weboldal

Fotó: opusztaszer.hu

Hajósi pincefalu

Kalocsa mellett bújik meg Hajós álmos kisvárosa, melynek egykor több pincéje volt, mint lakóháza, ma pedig itt találjuk Európa legnagyobb, mintegy 1300 présházból álló, összefüggő pincefaluját. A Duna-menti löszfalba vájt pincék és a fölöttük található műemlék présházak közül sokat átalakítottak vendégfogadásra, ahol bárki végigkóstolhatja a Hajós-Bajai borvidék jellemző fajtáit, amilyen például a kékfrankos és a cserszegi fűszeres. A szabályos utcákból álló pincefalun túl további izgalmat rejt még a barokk érseki vadászkastély, a Kós Károly építészeti stílusát megidéző hajósi patika és a császártöltési mocsárvilág.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Getty Images

Fedezd fel a környék többi csodás látnivalóját is:

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös

Kiskőrösön várja az irodalom iránt fogékony látogatókat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, ami eredeti állapotában tárja fel azt a miliőt, amelyben egyik leghíresebb magyar költőnk éppen 200 évvel ezelőtt megszületett. A Petrovics-házban emellett megismerhetjük a XIX. század elejének jellegzetes berendezési tárgyait és szokásait, míg az emlékmúzeumban a 7 év című állandó kiállítás dolgozza fel Petőfi rövid alkotói időszakát modern látványelemekkel, a látványtárban pedig Petőfihez kapcsolódó, kortárs képzőművészeti tárgyakat tekinthetünk meg. A múzeum szomszédságában egyedülálló Műfordítói Szoborpark állít emléket Petőfi fordítóinak.

6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 5. | Weboldal

Fotó: petofimuzeum.hu