Egy tökéletes őszi nap Kecskeméten: Zsibvásártól a halászléig

Az alföldi puszták kulturálisan egyik legsokszínűbb központjába, a 110 ezres lélekszámú Kecskemétre barangolunk, ahol eláruljuk, hol és hogyan érdemes eltölteni egy kellemes, városnézős pihenőnapot.

Kecskemét fő tere / Fotó: Zsenits Gyula

Kecskeméti Zsibpiac

Kecskemét kertvárosában, a Szent László körút szomszédságában terül el a város hatalmas, összesen 20 hektárt felölelő zsibpiaca, amely minden szombaton és vasárnap termelői zöldségekkel, gyümölcsökkel és használt árucikkek végeláthatatlan soraival várja az érdeklődőket. Érdemes hát ezen a nyüzsgő piacon indítani a kecskeméti városnézős napot, hiszen itt aztán bármit és mindent beszerezhet az ember, amire még ő maga sem tudta, hogy szüksége van. Reggeliről is gondoskodnak persze az évtizedek óta a helyükön roskadozó bódék, amelyekből autentikus piaci reggelit – úgymint lángost, zsíros kenyeret és forró teát műanyag pohárban – szervíroznak az alkudozásban megfáradt látogatóknak.

6000 Kecskemét, Szent László körúti vásártér

Kossuth tér & Rákóczi út

Az ingergazdag zsibpiac után jól fog esni Kecskemét általában békés főterének bebarangolása, amely a város építészeti értékekben talán leggazdagabb látnivalója. A főteret ugyanis hét torony veszi közre, valamennyi vallási felekezet templomai ezek, amelyek a város vallási toleranciájáról árulkodnak. Kecskemét régi életének hírmondói közül személyes kedvencünk az egykori zsinagóga épülete, amely a II. világháborúban történt megszentségtelenítése óta a Tudomány és Művészetek Házaként működik, egyedülálló képzőművészeti alkotásoknak otthonául szolgálva. A régi zsinagóga mellett, a főtér folytatásaként húzódik a nemrégiben éttermek és kávézók szegélyezte sétálóutcává alakított Rákóczi út, ahol szintén hangulatos andalogni.

Tudomány és Művészetek Háza / Fotó: Zsenits Gyula

Sugovica Halászcsárda

A jól megérdemelt ebédet Kecskemét 2021 szeptemberében elején újranyitott, nagy múltú halászcsárdájában költjük el, amely immáron a legízletesebb hal- és vadételeket felsorakoztató, megújult étlappal várja vendégeit a hét minden napján. A tradicionális magyar konyha kedvelői garantáltan megtalálják számításaikat a Sugovica Halászcsárdában, ahol kizárólag magyar forrásból érkező halakból és vadakból készülnek az ízben és mennyiségben egyaránt bőséges fogások, amilyen például a fokhagymás tejföllel sült pontyfilé kemencés burgonyával vagy az étterem védjegyének számító halászlé gyufatésztával és friss kenyérrel. Az igazi csárdahangulatról autentikusan berendezett enteriőr és a vendéglátók évtizedes tapasztalata, odaadása gondoskodik.

6000 Kecskemét, Izsáki út 68. | Weboldal

blank
Városszerte híres a Sugovica Halászcsárda halászleve / Fotó: Sutus Dolli

Kecskeméti Arborétum

Egykor mezőgazdasági művelés folyt a mai Kecskeméti Arborétum 62 hektáros erdő- és díszkertfelületén, ahová egy kellemes, ebéd utáni sétára igyekszünk. A 15 állomásos tanösvényen végigsétálva színes információstáblák mesélnek Kecskemét éghajlati sajátosságairól, valamint az arborétum állat-, növény-, gomba- és élénk rovarvilágáról. A tanösvényről letérve további hangulatos kis ösvényeken barangolhatunk a több mint 800 féle fásszárú növény között, hogy a vízinövényekkel benépesített kerti tó lakóinak megcsodálása után megpihenjünk a játszótér mellett elhelyezett fedett faasztalok egyikénél.

6000 Kecskemét, Nyíri út 48. | Weboldal

blank
Az arborétum új kilátóját 2020-ban adták át / Fotó: Zsenits Gyula

Otthon Mozi

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Kecskemét belvárosa ad otthont az ország egyik legszebb művészmozijának, városi sétánk utolsó állomásának. Az Ifjúsági Otthon 1906-1907-ben felhúzott szecessziós épületében kapott helyet a város második mozgóképszínháza, amelyet az első emeleti díszterem és galéria átépítésével alakítottak ki 1937-ben. A díszteremből vetítőteremmé avanzsált helyiség üvegmozaik-berakásos mennyezete valószínűsíthetően Róth Miksa neves üvegfestő munkája. A mozi ma a művészfilmek legjavát szállítja a lelkes kecskeméti filmrajongóknak, akik a vetítések előtt előszeretettel kortyolgatják el forró vagy épp hűsítő italukat a földszinten található kávézó asztalainál.

6000 Kecskemét, Kossuth tér 4. | Weboldal

blank
Az Otthon Mozi szecessziós épülete Kecskemét belvárosában / Fotó: Vizy Márton

Idén tavasszal autós safari nyitott Kecskeméttől egy karnyújtásnyira: