7 kihagyhatatlan látnivaló a híres halászlé hazájában, Baján és környékén

Míg az innen származó, országszerte népszerű bajai halászléről már mindenki hallott, talán sokan nem is gondolnák, hogy mennyi más látnivalót és izgalmas programot rejteget Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése. Összegyűjtöttük nektek, hogy miket ne hagyjatok ki, ha erre jártok.

Tóth Kálmán tér

A belváros szívében áll Baja egyik legszebb tere, ami a Baján született költő, újságíró és politikus, Tóth Kálmán nevét viseli. Tóth Kálmán neve összefonódik a város történelmével, 1865-ben választották meg Baja országgyűlési képviselőjévé, politikai pályafutása alatt pedig ő harcolta ki a járási jogokat a város számára, az ő javaslatára csatlakoztatták Baját a vasúthálózathoz, illetve ő alapította meg az Eötvös József Főiskola elődjét is.

A tér egyik nevezetessége a minden évszakban itt álló virágóra, illetve a névadónak állított egész alakos bronzszobor, amit Bezerédy Gyula készített 1894-ben. Régebben a város másik híres szülöttjének, Türr István szülőháza is itt állt, ám mára már csak egy tábla emlékezik meg a híres szabadságharcosról.

6500 Baja, Tóth Kálmán tér

Fotó: Györkő Zsombor

Szentháromság tér

A bazaltkockákkal borított főtér már több száz évvel ezelőtt is központi szerepet töltött be, a ma városi fesztiváloknak helyet adó területen régen piacokat és vásárokat rendeztek. Itt áll a város egyik legrégebbi, késő barokk stílusú műemléke, a Szentháromság-szobor, amit a nagy pestisjárvány emlékére állítottak 1750-ben. A grandiózus szobor a négy evangélistát, Máriát és a Szentháromságot ábrázolja, legutolsó, 2000-es felújítása óta pedig ismét eredeti pompájában tündököl. A teret több műemléki védelem alatt álló épület is körbeveszi, ezek mellett pedig szállodákra, üzletekre és kávézókra bukkanhatnak az erre járók.

6500 Baja, Szentháromság tér

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Városháza

A Szentháromság tér egyik legjellegzetesebb épülete, a Sugovicára néző, reneszánsz stílusban megépített városháza, ami 1750-ben került a Grassalkovich család tulajdonába. Ezután 1862-ben ismét visszakerült a város tulajdonába, majd a millennium évében építették át az akkor divatos, historizáló, neoreneszánsz stílus jegyei alapján. A monumentális, bámulatos városháza udvara több komoly- és könnyűzenei koncertnek ad otthont.

6500 Baja, Szentháromság tér 1.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Türr István-kilátó

A város egyik legszebb kilátóhelye és egyben emlékműve a bajai születésű szabadságharcosról kapta a nevét, a kör alakú építményt 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel. Emlékét egy dombormű és egy emléktábla is őrzi, amit a torony alsó, fedett részén találhatunk. Az egész évben szabadon látogatható kilátó a Duna és a Sugovica összefolyásánál található, a tetején lévő teraszról pedig éppen ezért gyönyörű a kilátás a Duna-hídra, a vízpartra, illetve a gemenci erdőre.

6500 Baja, Duna-part, Sugovica-holtág torkolatánál, Türr Emlékmű part

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Nepomuki Szent János-kápolna

A mesébe illő kis kápolna a város legkisebb kerületében, Szentjánoson áll, eredetileg a környéken élő vízimolnárok és hajóácsok kápolnájának épült 1876-ban. Felszentelésére 1877-ben, a védőszent, Nepomuki Szent János búcsújának másnapján, május 17-én került sor. A csupán 12,6 méter hosszú építményen két egymás fölé helyezett márványtábla mutatja, hogy meddig ért 1876-ban, 1883-ban és 1897-ben a megáradt Duna vize, faszerkezetű tornyában pedig egy kicsi harang kapott helyett.

A kápolnát a második világháború alatt istállónak használták, ami nem kevés sérülést okozott az épületben: az egykori oltárkép, és kisebb szobrok is eltűntek. A jelenlegi oltárkép a templom névadóját ábrázolja, alatta a bajai festőművész, Miskolczy Ferenc által készített freskó látható.

6500 Baja, Vajas sor

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Sugovica szabadstrand

A nyári melegben tökéletes úti cél lehet a városi szabadstrand, ahol a 650 méter hosszú, homokos partszakaszon csobbanhattok a Duna város alá kanyarodó mellékágába. A strandra kiépített sétány vezet a Halászparttól, illetve a túloldalról a Sugó-hídon átkelve közelíthetitek meg. Az ingyenes strandon az aktív kikapcsolódást kedvelőkre is gondoltak, hiszen van lehetőség vízibicikli, kajak és kenu bérlésére is, a gyerekekről egy játszótér gondoskodik, illetve egy büfé is várja a fürdőzőket.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Gemenc

A környék egyik legmeghatározóbb természeti értéke a Sárköz és az Alsó-Duna-völgy gyönyörű ártéri erdeje, a Gemenc. A Gemenc nemcsak hazai viszonylatban egyedülálló, a terület Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, a víztér közelsége pedig nagyon különleges hangulatot kölcsönöz és nagy mértékben befolyásolja a helyi növény- és állatvilágot. Világ szinten egyedülálló az itt található gímszarvasállomány, emellett a helyi madárvilág is sokszínű: szintén a gemenci erdő büszkélkedhet a világ legsűrűbb feketególya-állományával is.

Az 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt álló erdő több védett és fokozottan védett területet is tartalmaz, azonban a látogatható részeket számos módon felfedezhetitek: barangolhattok a tanösvényeken és sétaútvonalakon, illetve a Gemenci Erdei Vasútra felpattanva is megismerkedhettek a környékkel.

blank

A bajai kirándulás után fedezzétek fel Orfű mesés látnivalóit is: