7 kihagyhatatlan látnivaló Orfűn, ami bemutatja a meseszép község csodavilágát

Pécstől csupán 14 km-re, a Mecsek-Hegyhát közepén fekszik Orfű, amely igazi csodavilágként áll a kirándulni vágyók kíváncsi szeme előtt. Itt minden megvan, ami egy élménydús naphoz vagy akár nyaraláshoz kellhet. Csupán rátok várnak az idilli hangulatú tópartok, ahol csobbanni is lehet, a gyönyörű tanösvények, a lélegzetelállító panorámák vagy akár a nem mindennapi múzeumok, kiállítások.

Orfűi Malmok

A bakancslistánk első pontjára nyugodtan felírhatjuk az Orfűi Malmokat, hisz a múzeum régmúlt időket megidéző épületei egészen biztosan felejthetetlen élményt nyújtanak majd számunkra. Az eredeti, illetve korhűen felépített, ma is működőképes malmok között minden esetben a Malommúzeum idegenvezetője kalauzol minket, és mesél érdekességeikről, történeteikről és működésükről egyaránt.

Fotó: Györkő Zsombor

A múzeum területén a legidősebb a vízimalom, amely jelenlegi formáját a 19. század közepén kapta, ám korban nem áll tőle messze az egykor lovak által hajtott szárazmalom sem. Az udvar legfiatalabb tagja a a papírmalom, amellyel 2015-ben lett gazdagabb a múzeum. Az épület egy korabeli papírmalom rekonstrukciója, ahol a hagyományos munkafolyamatokat újonnan készült eszközökkel mutatják be.

blank
A papírmalom. Fotó: Györkő Zsombor

A három malom nem csupán kiállítótér, ahol a megelevenedett történelem falai között sétálhatunk, hanem annál sokkal több. A malmok műhelyeiben folyamatos munka zajlik. A vízimalomban egy cukrászműhely működik, amelynek finomságait meg is kóstolhatjuk. Sőt, a papírmalomban egy grafikai műhely is otthonra lelt, ahol vászontáskákat, merített papírból készült noteszeket gyártanak.

blank
A vízimalom. Fotó: Orfűi Malmok (Facebook)

Az Orfűi Malmok tevékeny életébe mi is belekóstolhatunk, és előzetes bejelentkezés után különböző foglalkozásokon vehetünk részt. A vízimalomhoz közeli malomudvaron a kenyérsütés fortélyairól tudhatunk meg mindent, amelyre elsősorban iskolás csoportokat várnak. Emellett pedig saját merített papírt is készíthetnek a papírmalom foglalkozására jelentkező csoportok.

blank
Fotó: Orfűi Malmok (Facebook)

Az elmúlt években a malmok mellett a Garat volt a múzeum fogadóépülete, ahol egy jó kávéval és a sütiműhely finomságaival feltöltődhettünk, sőt még koncertek helyszínéül is szolgált. Jelenleg felújítás alatt áll az épület, azonban nem kell elkeserednünk, a vendéglátás ugyanúgy megy tovább, csak a Malom Pincében.

blank
Fotó: Orfűi Malmok (Facebook)

Vízfő tanösvény és forrásbarlang

A túránk azonban semmiképp se álljon meg az Orfűi Malmoknál, hiszen az csupán kiindulópontja és egyben első állomása a csodavilágba vezető Vízfő tanösvénynek. A láperdő égerfái között, fahidas utakon kanyarogva, a medvehagymák zöld szőnyege felett járva a környék természeti és kultúrtörténeti értékeivel is megismerkedhetünk.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Kis pihenőteraszokon meg-megállva a hely gazdag állat- és növényvilágáról is gyűjthetünk információmorzsákat, mígnem elérjük túránk második megállóját. Itt a Mecsek legnagyobb vízhozamú forrásbarlangját, a festői környezetben rejtőző Vízfő-barlangot, illetve a Vízfő-forrást ismerhetjük meg.

blank
A barlang bejárata. Fotó: Györkő Zsombor

A részben feltárt barlang ritkaság számba megy, hiszen gazdag cseppkőállománnyal büszkélkedhet. A viaszszerűen áttetsző, rózsaszínes, hófehér és húsvörös színekben játszó cseppköveket mi is megtekinthetjük a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével.

Majd a mesevilágot megidéző barlang bejárata mellett megtekinthetjük a Csete György által tervezett forrásházat is. Ez ma már csak műemlékként funkcionál, amelynek barlangászpihenőjét, kisebb kiállítását és gépházát mi is láthatjuk, ha előzetesen bejelentkezünk.

blank
A műemlék. Fotó: Györkő Zsombor

Lassan a tanösvény végéhez érve, átkelve a malomárkon, valamint a patakon, a füves és vizes élőhelyekről szóló információkkal bővíthetjük tudásunkat. A Pécsi Barlangkutatók Forrására is vethettünk egy pillantást, amelynek helyét egy orfűi temetőből származó sírkő jelzi. Végül a rétre kiérve, még mielőtt a faluba visszakanyarodnánk, az utolsó állomás a védett égeres láperdőt mutatja be.

Balázs-hegyi-kilátó

A Vízfő tanösvény utolsó állomása után ne hagyjuk el Orfűt, hisz megannyi csoda vár még ránk. Ilyen például a Balázs-hegyi-kilátó is, amely a tanösvénytől nem messze, egy 20 perces, idilli környezetben eltöltött sétaútra található.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A Balázs-hegy lankái 320 méterrel emelkednek a tengerszint felé, ahol 1975-ben épített fából készült kilátót a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség. Az építmény később leégett, így tanulva az esetből, 2001-ben már egy időtállóbb anyagból építették újjá a messzelátót. Egy fúrótornyot vásároltak, és abból alakították ki a mai Balázs-hegyi-kilátót, amely egyben egy adótorony is.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A vaslépcsőkön fellépkedve, a 11 méteres magasságból Orfű legszebb panorámája tárul elénk. A Mecsek nyugati bércei, lágy esésű domb- és hegyoldalai által körülölelt, a zöld környezetből kéken kitűnő Pécsi-tó tája kápráztat el minket.

Tájház és Kemencés Udvar

A messzelátó magaslataiból leérve a közeli orfűi Tájház és Kemencés Udvar is számos érdekességgel készül a turisták számára. A Muskátli Vendéglő szomszédságában álló épületegyüttes hazánk igazi kuriózuma a templomával és a tornácos parasztházával, amelyek visszarepítenek minket a régi idők paraszti világába.

blank
Fotó: orfumuskatli.hu

A Serényi Ákos iparművész által vezetett tájház kiállításán a Mecsek-Hegyhát tájegységet ismerhetjük még közelebbről, míg a Medvehagyma szobában interaktívan tanulhatunk a medvehagymáról. Emellett különböző rendezvények teszik élettel telivé a tájházat, amelyek célja a hagyományaink feltárása, megújítása és továbbadása. A tájház melletti Kemencés Udvarban pedig a kemencék között sétálva az ország tájegységeinek különböző kemencetípusait, valamint a hagyományos sütés-főzés eszközeit tekinthetjük meg.

Ezenfelül étkekben sem lesz hiány, egész nap medvehagymás, sós és édes péksütemények, ételek hada várja, hogy megvásároljuk őket a helyi termelőktől. Előzetes rendelés esetén még a kemencéket is kipróbálhatjuk egy látványsütés keretein belül. Ha pedig asztalt is foglalunk, akkor részt vehetünk az esti kemencés vacsoraesteken is.

Medvehagyma Ház

A tájháztól csupán egy ugrásnyira, a Pécsi-tó csücskének partján áll a Medvehagyma Ház, amely a Ybl Miklós-díjas építész, Pelényi Margit alkotása. Az Ökoturisztikai  Látogatóközpontot 2016-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy játékos módon mutassák be a Nyugat-Mecsek érdekességeit, Orfűt és a helyi tavak ökológiai, kulturális értékeit és turisztikai látványosságait. Ez a célkitűzésük egy interaktív kiállításban testesült meg, ám emellett más érdekességgel is készülnek az ide látogató gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak és iskolás csoportoknak.

blank
Fotó: Medvehagyma Ház (Facebook)

Az Orfű Kincsei című gyalogtúrán különböző tematikus, nappali és éjszakai kirándulások során fedezhetjük fel a környék kincseit és történeti érdekességeit. A konferenciatermük különféle szakmai programoknak, rendezvényeknek, előadásoknak és koncerteknek ad otthont, sőt akár esküvői szertartások előtt is nyitva áll. Mindezek mellett már csak a tetőteraszukról nyíló gyönyörű kilátás miatt is érdemes ellátogatni a páratlan alakú Medvehagyma Házba.

Mecsekben rejlő tavak

Miután Orfű elkápráztatott minket a szárazföldi kincseivel, a Mecsek gyönyörű lankái között megbújó tavak sem maradnak alul velük szemben. A Dél-Dunántúli-középhegység északi lábánál felszínre törő karsztvíz hívta életre Orfű mesterséges tórendszerét, amelynek legidősebb tagja az Orfűi-tó, alias Kis-tó.

blank
Orfűi-tó. Fotó: Kistó Strand, Étterem, Panzió (Facebook)

A források által táplált, kiváló vízminőségű tó strandja mellett futballpálya, minigolf, strandröplabdapályák és játszótér is várja a hűsölni vágyókat. Homokos partjánál egy lassan mélyülő mederben pancsolhatunk, míg az építettnél már egy gyorsabban mélyülő vízben úszhatunk. A parkos környezetben mindenki találhat magának árnyékot egy jó délutáni alváshoz, ami után újult erővel tekerhetünk be a vízbe a vízibicikliken.

blank

Míg a Kistó Strandon belépőjegy fejében fürdőzhetünk, addig a Pécsi-tónál az Árnyas tó Szabadstrandon és az Orfű Szabadstrandon ingyen is csobbanhatunk. Sőt, a fürdőzés mellett különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk a környék legnagyobb taván.

blank
Pécsi-tó. Fotó: Györkő Zsombor

SUP-ot, kajakot, kenut is kölcsönözhetünk a tó dél-keleti partjánál fekvő Orfűi Aktív Víziturisztikai Központnál. A Pécsi-tó és környéke kiépített bicikliúttal is büszkélkedhet, így kerékpárt is bérelhetünk a központban. És miközben a kétkerekűnkkel szeljük az utat, a vízfelületre benyúló, százával sorakozó stégek festői látványát is megcsodálhatjuk.

blank
Pécsi-tó. Fotó: Györkő Zsombor

A tórendszer összesen négy tóval teszi még szebbé a Mecsek látképét, amelyek közül csak az előbb említett kettőben fürdőzhetünk, viszont a horgászat szerelmesei bármelyik mellett dönthetnek. A Herman Ottó-tó hal- és madárrezervátumként működik, olyan ritka és védett fajok otthonául szolgálva, mint például a vidra. A Kovácsszénájai-tó már egy kicsit kintebb esik a fő turisztikai központoktól, ezáltal ott igazi csend, béke és nyugalom közepette élvezhetjük a vízpart varázslatos környezetét.

Orfű után érdemes ellátogatni Pécs mediterrán városába: