6 látványos úti cél tartalmas tavaszi kirándulásokhoz Kapolcson és környékén

A Balaton-felvidék önmagában az ország egyik legkáprázatosabb része, és míg Kapolcs kétségkívül a nyár közepén, a Művészetek Völgye fesztivál alatt a legfelkapottabb úti cél, az itt található hangulatos túraútvonalakkal és elképesztő panorámákkal a tavaszi kirándulásokhoz is kiváló helyszín lehet. 

Királykő

A környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Kapolcs sziklatornyainak is nevezett Királykő, ami a Káli-medence szívében, a településtől délkeletre magasodik a táj fölé. A különleges sziklacsoportot sokan a Badacsony és a Szent György-hegy kistestvéreiként emlegetik, hiszen anyaga a sötétszürke színű, jellegzetes kőzettípus, a bazalt. A helyi legendák szerint a Királykő bazaltoszlopai a híres hun vezér, Attila várát határolták, aki egy 80×50 méteres földvárat alakított ki ezen a helyen. A rejtélyekkel teli építmény már messziről páratlan látványt nyújt, azonban érdemes felmenni a sziklák csúcsához is, ahova egy kis ösvény vezet fel.

Fotó: Szuditsch Péter

Molnárház és Falumalom múzeum

A Kapolcs központjában található múzeum kihagyhatatlan megálló, hogyha a környéken jártok, a falu malma és molnárháza az Eger-patak hajtotta 11 vízimalomnak állít emléket. Az 1950-es években, az államosítás során leálló malmok és malomház épületegyüttesét 2005-ben kezdték el felújítani, amiért műemléki besorolást is kapott. Az egykori Molnárházban lévő állandó kiállítás az egykori kapolcsi malmok történetét eleveníti meg, a teljes felújításon átesett vízimalom pedig ismét töretlen lelkesedéssel őrli a gabonát.

8294 Kapolcs, Kossuth utca 35. | Weboldal

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Almádi Monostor

Az egykor itt állt almádi apátság Magyarország legrégibb, magánszemély által alapított monostora volt, amit az 1117-es alapítást követően 1121-ben, Szűz Mária és a Mindenszentek tiszteletére szenteltek fel. A monostor élete hamar felpezsdült, hiszen alatta haladt el a Via Magna útvonal, ami Székesfehérvárt Itáliával kötötte össze, azonban sajnos idővel egyre inkább lepusztult, majd végül várkastéllyá alakították. Az elhanyagolt, elbontott templom köveit a közeli nagyvázsonyi vár megerősítése céljából kezdték el elhordani, majd később, a 18. században a monostorapáti templom felépítéséhez is innen használtak köveket. A nagy múltú építmény romjai jelenleg magánterületen találhatóak, így meglátogatásához előzetes bejelentkezés szükséges, az aktuális információkról ITT olvashattok.

blank
Fotó: monostorapati.hu

Kinizsi-forrás

A bővizű, Pula és Vigántpetend között található forrásnak nagy szerepe volt abban, hogy az egykori, ma már csak romként látható tálodi pálos kolostort is ideépítették, hiszen a forrás elengedhetetlen volt az itt élők mindennapi életéhez. A Viszont-völgyben, vadregényes erdei részen megbújó forrás mellett erdei pihenőhely várja azokat, akik a fák lombjai alatt, mesebeli környezetben pihennének meg, így a környéken barangolva tökéletes helyszín az újratöltődéshez is.

Szent András-templomrom

A Kapolcs mellett található Taliándörögd legemblematikusabb épületét 1100 körül, Szent András tiszteletére építtette a környék egyik közismert nemesi családja, a Dörögd család. Az egyhajós, román stílusú keresztény épületet később, 1339-ben Dörögdi Miklós egri püspök építtette át koragótikus stílusban. A köznyelvben ismert neve, a Klastrom a kolostor és a rom szavak összetételéből származik, és bár nincs hivatalos forrás arról, hogy az építmény egykor kolostorként funkcionált volna, a még fel nem tárt részek elrendeződéséből a helyiek erre következtetnek. Az évek során lepusztult és veszélyessé vált templomot a 2000-es évek elején sikerült annyira restaurálni, hogy biztonságossá vált az érdeklődők számára, a jelenleg műemlékvédelem alatt álló bájos templom és nyugodt környezet pedig azóta is sok kirándulót vonz a környékre.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Római-őrtorony kilátó

A Vigántpetend és Nagyvázsony között tekergő út szélén álló, kőből épült kilátót 2016-ban avatták fel Szent Márton tiszteletére, aki a feltételezések alapján itt született a 4. század elején. A kivitelezéskor arra törekedtek, hogy egy régi római őrtoronyhoz hasonló építményt készítsenek, hiszen egykor itt haladt el a régi Pannónia provincia legfontosabb hadi és gazdasági útvonala, melynek idején több, a kilátóhoz hasonló építmény tarkította a vidéket.

Az erre járóknak elképesztő panorámában lesz részük: az egyik irányba tekintve az Eger-patak völgye, a Dörögdi-medence, valamint Vigántpetend és Taliándörögd házai sejlenek fel, míg a másik irányban a legkisebb tanúhegy, a Hegyesd bámulatos látványa tárul a szemünk elé. A kilátó mellett fabútorok várják azokat a megfáradt túrázókat, akik ebben a hangulatos és káprázatos közegben töltődnének fel.

blank
Fotó: malmokvolgye.hu

Eredj a Balaton-környéki tanösvények nyomába: