Egy ellenállhatatlanul finom péksütemény: Fűszeres-diós csiga (recept)

Készítsétek el ezt az illatos diós csigát, amely a fűszerekkel megspékelve az év bármely időszakában meghitt hangulatot hoz az otthonokba.

blank
Fotó: Gál Melánia

Hozzávalók (16 db)

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 30 g cukor + 1 tk. az élesztő felfuttatásához
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 130 ml tej
  • 40 g (lágy) vaj

A diótöltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 100 ml víz
  • 100 g cukor
  • 1,5 zacskó vaníliás cukor
  • 20 g kandírozott narancshéj
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ¼ tk. őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk. őrölt gyömbér
  • ¼ tk. őrölt szerecsendió

A kenéshez:

  • 100 ml tej
  • 1 ek. cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a tölteléket, amelyhez a vizet felforraljuk a cukorral és ráöntjük a dióra. A kandírozott narancshéjat kis darabokra vágjuk és hozzákeverjük a dióhoz a vaníliás cukorral és a fűszerekkel együtt.
  2. Míg hűl a töltelékünk, elkészítjük a tésztát. Ehhez meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
  3. A tészta többi hozzávalóit a vaj kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tésztánk nagyjából összeállt, 3-4 részletben hozzáadjuk a lágy vajat is, és néhány perc alatt szép, sima tésztát gyúrunk belőle.
  4. Mikor kidagasztottuk a tésztát, meleg helyen letakarva, 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztából lisztezett felületen egy kb. 48×26 centis téglalapot nyújtunk, és egyenletesen elkenjük rajta a kihűlt tölteléket. Ezután feltekerjük, és egy éles késsel 16 db, kb. 3 centis csigát vágunk belőle.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy, hogy a végüket aláhajtjuk, és tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk őket. Letakarva 25-30 percig kelesztjük őket.
  7. Miközben kelnek, a megkenésükhöz a tejet a cukrokkal langyosítsuk fel, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.
  8. A megkelt csigákat megkenjük a cukros tejjel, és az előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. A fűszeres-diós csigákat langyosra hűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy másik süteményt is elkészítenél: