Készítsétek el ezt az illatos diós csigát, amely a fűszerekkel megspékelve az év bármely időszakában meghitt hangulatot hoz az otthonokba.
Hozzávalók (16 db)
A tésztához:
- 250 g liszt
- 30 g cukor + 1 tk. az élesztő felfuttatásához
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 20 g élesztő
- 1 csipet só
- 130 ml tej
- 40 g (lágy) vaj
A diótöltelékhez:
- 200 g darált dió
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- 1,5 zacskó vaníliás cukor
- 20 g kandírozott narancshéj
- ½ tk. őrölt fahéj
- ¼ tk. őrölt szegfűszeg
- ¼ tk. őrölt gyömbér
- ¼ tk. őrölt szerecsendió
A kenéshez:
- 100 ml tej
- 1 ek. cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tölteléket, amelyhez a vizet felforraljuk a cukorral és ráöntjük a dióra. A kandírozott narancshéjat kis darabokra vágjuk és hozzákeverjük a dióhoz a vaníliás cukorral és a fűszerekkel együtt.
- Míg hűl a töltelékünk, elkészítjük a tésztát. Ehhez meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
- A tészta többi hozzávalóit a vaj kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tésztánk nagyjából összeállt, 3-4 részletben hozzáadjuk a lágy vajat is, és néhány perc alatt szép, sima tésztát gyúrunk belőle.
- Mikor kidagasztottuk a tésztát, meleg helyen letakarva, 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztából lisztezett felületen egy kb. 48×26 centis téglalapot nyújtunk, és egyenletesen elkenjük rajta a kihűlt tölteléket. Ezután feltekerjük, és egy éles késsel 16 db, kb. 3 centis csigát vágunk belőle.
- A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy, hogy a végüket aláhajtjuk, és tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk őket. Letakarva 25-30 percig kelesztjük őket.
- Miközben kelnek, a megkenésükhöz a tejet a cukrokkal langyosítsuk fel, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.
- A megkelt csigákat megkenjük a cukros tejjel, és az előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A fűszeres-diós csigákat langyosra hűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.
Ha egy másik süteményt is elkészítenél:
Funzine