5 nagyszerű kiállítás Budapesten, amit nem érdemes kihagyni tavasszal

Jobbnál jobb kiállításokkal robban be a tavasz a fővárosba! Nemcsak a napsütés és az ébredező természet miatt vártuk annyira ezt az évszakot, hanem a következő tárlatok miatt is, melyek meglátogatását jó szívvel ajánljuk mindenkinek márciusban.

Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség

A női tapasztalat perspektívái alcímmel nyílt időszakos kiállítás a Capa Központban, ahol ezúttal olyan képeket és fotósorozatokat tekinthetnek meg az érdeklődők, melyek középpontjában a személyes női tapasztalatok és az egymással való szolidaritás áll. Az egyes művek változatos magyar galériákkal együttműködésben lettek kiválogatva, így tehát egy igen sokszínű tárlat jött létre. A bemutatott alkotásokat, projekteket, műegyütteseket személyes kommentár kíséri, amelyben az alkotók saját szavaikkal reflektálnak munkáikra.

Capa Központ | 2023. március 26-ig | Weboldal

Fotó: Katalin Ladik – Hairself

Szusimánia

Április 2-ig megtekinthető a Japán Alapítvány vándorkiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol fény derül arra, miben rejlik a szusi világot meghódító varázsa. A japán étel múltján és jelenén túl a tárlat betekintést enged a japán kultúrába és történelembe, valamint az érdeklődők azt is megtapasztalhatják, milyen érzés letelepedni egy autentikus tokiói szusibódénál. A belépőjegy mellé a látogatók kedvezményes kupont kapnak, melyet a Sushi Sei és a Kicsi Japán éttermekben válthatnak be.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum | 2023. április 2-ig | Weboldal

blank
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Elmozdul a fal! Mácsai István Kiscellben

Mácsai István festőművész, amatőrfilmes és fényképész sokszínű életművének bemutatására vállalkozott a Kiscelli Múzeum. A kritikusok által realista ábrázolásmódja miatt kirekesztett művész a XX. század második felében élt és alkotott, így az életmű mostani kurátori bemutatása és (újra)értékelése a Kiscelli Múzeumban példátlan. Mácsai István művei a Kádár-kor sajátos lenyomatai, melyek 2023-ban kifejezetten menőnek számítanak, egyben rejtett jelentéssel is bírnak, kemény társadalomkritikát megfogalmazva a kommunista rezsimmel szemben.

Kiscelli Múzeum | 2023. április 2-ig | Weboldal

blank
Forrás: BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Gyere ki a partra

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egész évben tematikus programokkal készül a Várkert Bazár. A sorozat első elemeként újszerű szabadtéri kiállítás nyílt a déli panorámateraszon, ahol a Kisképzős diákok munkái tekinthetők meg. A Várkapitányság és a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium együttműködésében a diákok a János vitéz című elbeszélő költemény egy szabadon választott jelenetét alkották újra vizuálisan. A tárlat során 25 kiválasztott pályamunkán keresztül-elevenedik meg a János vitéz mesés, szürreális világa, a tehetséges fiatalok egyedi, művészi megvilágításában.

Várkert Bazár| 2023. május végéig | Weboldal

blank
Fotó: Várkapitányság

Világjáték – Polcz Alaine 100

A pszichológia és a magyar irodalom meghatározó egyénisége, Polcz Alaine 2022-ben ünnepelte volna századik születésnapját. Az évforduló alkalmából időszaki kiállítás tiszteleg a művész tudományos és irodalmi életpályája előtt, valamint személyisége árnyalatait és magánélete legfontosabb szereplőit is részletesebben megismerhetik a látogatók. A tárlat fókuszában Polcz Alaine szakmai tevékenysége áll: a bábterápiás módszerektől a kórházi ellátás területén elért változásokig, amelyek generációk nézeteit alakították át.

Petőfi Irodalmi Múzeum | 2023. október 31-ig | Weboldal

blank
Fotó: Birtalan Zsolt / Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállítás után várnak Budapest művészkávézói: