6+1 lenyűgöző barlang Budapesten, ha felfedeznéd a budai hegyek rejtélyes világát

Fedezzétek fel a budai hegyek mélyén megbúvó mesevilágokat, históriákkal, legendákkal övezett, valamint a hévíz által vájt járatokat.

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része a Pál-völgyi-barlang, amelyre a legenda szerint 1904-ben azután találtak rá, hogy egy birka alatt beszakadt a föld. Pár évre rá, 1919-ben nyitották meg a látogatók előtt az 500 méter hosszú útvonalat, ahol ámulatba ejtő cseppkőképződmények, sziklaalakzatok, csillogó kalcitkristályok, kagylólenyomatok kísérik végig utunkat azóta is. Mindezeket az óránként induló túravezetéseken tekinthetjük meg, hétfő kivételével a hét bármely napján.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162. | Weboldal | Facebook

Fotó: Pál-völgyi-barlang (Facebook)

Szemlő-hegyi-barlang

Néhány utcára a Pál-völgyi-cseppkőbarlangtól, a Kolosy tér feletti hegyoldalban bújik meg a Szemlő-hegyi-barlang mesevilága. 1990 óta tartanak barlangterápiát az itteni üregekben, amiknek hévizes eredetét kőrózsák, borsókövek, gipszkristályok tanúsítják. Ezek csodájára kedd kivételével, minden nap az óránként induló túrákon járhatunk. A barlang feletti parkban pedig egy geológiai tanösvényen fedezhetjük fel a főváros és a környék kőzeteinek világát.

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. | Weboldal | Facebook

Fotó: Szemlő-hegyi-barlang (Facebook)

Hazánk többi gyógyítóerővel bíró barlangjáról itt olvashatsz:

Mátyás-hegyi-barlang

A Mátyás-hegyi-barlangban kiépítetlen utakon, a nagy termek és folyosók mellett kúszójáratokon araszolva, négykézláb vagy hason csúszva barangolhatunk. Vagyis igazi kalandtúrát ígér a kőbánya által feltárt üreg, amelynek járatait a termálvíz oldó hatása alakította ki a 65 millió évvel ezelőtt leülepedett mészkő repedésrendszerében. A barlangot az év bármely szakaszában, előzetes bejelentkezést követően járhatjuk be.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162. | Weboldal

Fotó: dunaipoly.hu

Budai Vár-barlang

A Várnegyed alatt húzódó barlang- és pincerendszert a XIII. században bor, víz és gabona tárolására használták, később az üregeket gazdasági és hadiipari okokból összekötötték. E járatok megannyi történésnek adtak teret az évszázadok során. Ezáltal mendemondák mesélnek a török pasákról, akik a várbarlangba falazták be a megunt háremhölgyeket, de a II. világháborúban kialakított Sziklakórház is számos históriát őriz. A barlangrendszer további rejtélyeit az előre meghirdetett, vezetett sétákon ismerhetitek meg.

1014 Budapest, Dárda u. 2. | WeboldalFacebook

Fotó: Vár-barlangi séták Facebook

Tábor-hegyi-barlang

Az Óbudára és a Pesti-síkságra nyíló káprázatos kilátás miatt vétek lenne kihagyni a Tábor-hegyi-barlangot, amelynek járatait a mélyből feltörő termálvíz oldó hatása hozta létre. A barlang legnagyobb termébe belépve, a boltíves mennyezet nyílásain átszűrődő fényben láthatjuk a hévizes barlangokra jellemző ívelt, gömbszerű üstös oldásformákat. Innen tovább azonban nem juthatunk, hiszen a barlang alsó járataiba vezető aknába csak engedéllyel, vezetővel együtt ereszkedhetünk le.

Fotó: dunaipoly.hu

Kiváló kirándulási célpontok lehetnek ezek a barlangok is:

János-hegyi-átjáróbarlang

Ha megcsodáltuk az Erzsébet-kilátóból elénk táruló panorámát, akkor utána mindenképp érdemes a János-hegy másik kincsét, az átjáróbarlangot is felkeresnünk. A hegy oldalában nyíló hévizes eredetű, 18 méter hosszú barlangon a természet mellett valószínűleg az ember keze is nyomot hagyott. Míg az egyikre a gömbüstök, addig a másikra a mennyezeten látható csákánynyomok hívják fel a figyelmünket, amíg a barlang két kijárata között kalandozunk.

1121 Budapest, Jánoshegyi út

Fotó: dunaipoly.hu

+1 Gellért-hegyi Sziklatemplom

Egykoron a Gellért-hegyi-barlang adott otthont Szent Ivánnak, aki a hegy lábánál feltörő források vízével gyógyította a hozzá érkezőket. Később róla nevezték el ezen járatokat, ahol a XX. században alakították ki a mai sziklatemplomot. Napjainkban a templom felső részét az ősi, természetes úton keletkezett Szent Iván-barlang teszi ki, míg a hegy belsejében a mesterségesen kialakított sziklaüregek rendszere húzódik. A Szent Pál egy csontját ereklyeként őrző templomnak pedig mi is a csodájára járhatunk a nyitvatartási időben.

1118 Budapest, Szent Gellért rakpart 1. | Weboldal

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Fedezd fel az országos gyűjtésünkben szereplő barlangok csodavilágát: