5 csodás barlang Magyarországon, ami gyógyítóerővel rendelkezik

Tudtátok, hogy a hegyek gyomra különleges klímájának köszönhetően gyógyítóerővel bír? A barlangi levegő pozitív élettani hatásait már az 1800-as években ismerték; akkor egy lengyel sóbánya dolgozóinak példája, a második világháború idején pedig barlangba menekített asztmás és tüdőbetegek állapotjavulása irányította rá a figyelmet.

A barlangterápiáról

A barlangterápia részeként a betegek kúraszerűen, alkalmanként 3-5 órán át egy minősített gyógybarlangban tartózkodnak, és szakember iránymutatásával relaxációs és légzőgyakorlatokat végeznek.

Tapolcai Gyógybarlang

A második világháború alatt Magyarországon is előfordult, hogy barlangból alakítottak ki óvóhelyet. A tavasbarlangjáról híres Tapolcán a német tapasztalathoz hasonló megfigyeléseket regisztráltak, azaz felfedezték, hogy enyhülnek a barlangban tartózkodók légzőszervi bántalmai. Talán részben ennek köszönhető, hogy hazánk öt gyógybarlangja közül az egyik éppen a Veszprém megyei településen található. A 15 méter mélységben fekvő barlang a hűvös barlangok közé tartozik, levegője steril, kültéri szennyeződésektől mentes. Meglátogatását tüdőgyógyász javallatára, krónikus légzőszervi betegségek esetén ajánlják.

8300 Tapolca, Köztársaság tér 10.

Fotó: Getty Images

Béke-barlang, Jósvafő

Nem a tapolcai az ország első gyógybarlangja. A jósvafői Béke-barlangot, ami egyébként hazánk második legnagyobbika, Magyarország és a világ első gyógybarlangjának nyilvánították. Felmért járatrendszere 8743 méter hosszú, terápiás célra 340 m2-nyi területet használnak. 1953-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a levegőben megközelítőleg 72 fajta penészgomba lelhető fel, melyek között nagy hatású antibiotikumot termelő is akad. A barlangot magas pára- és sótartalom jellemzi, mindez a penészgomba spórái által termelt antibiotikumok hatásával kombinálva gyógyír az asztmában és bronchitiszes jellegű betegségben szenvedőknek.

3758 Jósvafő, Kültelek 1.

Aggteleki Nemzeti Park
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

A fővárosiak sem panaszkodhatnak, ami a gyógybarlangokat illeti. Ők az 1986-ban megnyitott, körülbelül egymillióéves Szemlő-hegyi-barlangban kezeltethetik légzőszervi panaszaikat. A Budapest földalatti virágoskertjének is nevezett barlang falainak egy részét ásványkiválások borítják, ami különleges látványt nyújt. Ám ez még nem minden. Látogatásával eredményesen kezelhetők idült felsőlégúti hurutok, orrmelléküreg-gyulladások és a tüdőasztma. Az átlaghőmérséklet hasonló a tapolcaiéhoz, 12-13°C, a levegő pormentes, páratartalma magas. Utóbbi azt jelenti, hogy a barlangba lejutott porszemcsék és pollenek leülepednek a rájuk csapódó vízpára miatt, nagyfokú tisztaságot eredményezve. Mint a Szent János Kórház kihelyezett részlege, a barlang 1990 óta szolgál gyógyterápiás célokra.

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Szemlő-hegyi barlang
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szent István-barlang, Lillafüred

A Magyarország fokozottan védett barlangjai közé sorolt, lillafüredi Szent István-barlang lélegzetelállító környezetben fekszik a Bükkben, Miskolctól 3,5 kilométernyire. Hossza 350 méter, legnagyobb mélysége pedig 55 méter, ami miatt Pokolnak is szokás nevezni. Barlangterápiára 10°C körüli Fekete-terme alkalmas, amit elzártak a turisták elől. Jelentős az aeroszol-, a kalcium- és a magnéziumtartalom, a por-, baktérium- és gombaszám elhanyagolható. A mikroklíma és az ingerszegény környezet miatt jó hatással van krónikus légzőszervi betegségben szenvedőkre.

3517 Lillafüred, Erzsébet sétány

Lillafüred barlang
Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Abaligeti-barlang

A magyar gyógybarlangok sorában a Mecsek-hegység leghosszabb, patakos cseppkőbarlangját, az Abaligeti-barlangot is meg kell említenünk. A barlangot 1768-ban fedezték fel, és ugyan teljes hossza mintegy 1380 méter, kiépített, bejárható főága csupán 466 méter hosszú. A levegő radontartalma mellett annak relatív páratartalma is magas, körülbelül 96%. A radon belélegezve nem jelent egészségügyi kockázatot, sőt, a radontartalmú levegő használható gyógyításra, például asztmás betegek esetében.

Abaliget, 7678

Abaligeti-barlang
Fotó: Abaligeti Barlang