Puha, ropogós, kerek, négyzetes, töltött, töltetlen, szalagos, szalag nélküli, kelt, nem kelt… és még számtalan fánktípust sorolhatnánk. Mindenkinek más a kedvence és eltérőek a hagyományok, de egy közös mindegyikben: egytől egyig isteni finomak. Mi most az egyik legegyszerűbbet és leggyorsabbat mutatjuk meg nektek: a csörögefánkot, más nevén forgácsfánkot, amit még keleszteni sem kell, porcukorköntösével és házi sárgabaracklekvárral pedig a legelhivatottabb diétázókat is képes bűnbe vinni.
Hozzávalók (kb. 15 db-hoz)
A tésztához:
- 170 g liszt
- 40 g vaj
- fél ek porcukor
- 1 csipet só
- 100 ml tejföl
- 2 tojássárgája
- pár csepp rum
A sütéshez:
- étolaj
A tálaláshoz:
- baracklekvár
- porcukor
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a fánk tésztáját. Ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a többi hozzávalóval kb. 3-4 perc alatt szép sima tésztát gyúrunk belőle.
- Mikor elkészültünk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
- A 30 perc leteltével egy vastagabb falú lábasban elkezdünk kb. 3-4 ujjnyi olajat melegíteni.
- A lehűlt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval 15 rombuszt vágunk ki belőle. Minden rombusz közepébe vágunk egy pár centis csíkot, akkorát, amelyen keresztül átfér a rombuszunk egyik sarka, így fogjuk megkapni a hagyományos csavart csörögefánkkülsőt.
- Ha ezzel elkészültünk, kezdhetjük a csörögék kisütését. A rombusz egyik sarkát a bevágáson keresztül áthúzzuk, és a forró olajba tesszük. Kb. 2 perc alatt aranybarnára és ropogósra sülnek a fánkok. Egyszerre ne süssünk többet 3-4 darabnál!
- Mikor elkészültek, papírtörlőre szedjük őket, és még melegen porcukorba forgatjuk.
- A langyos csörögéket házi baracklekvárral tálaljuk.