Gyors és egyszerű: A kihagyhatatlan farsangi csörögefánk (recept)

Puha, ropogós, kerek, négyzetes, töltött, töltetlen, szalagos, szalag nélküli, kelt, nem kelt… és még számtalan fánktípust sorolhatnánk. Mindenkinek más a kedvence és eltérőek a hagyományok, de egy közös mindegyikben: egytől egyig isteni finomak. Mi most az egyik legegyszerűbbet és leggyorsabbat mutatjuk meg nektek: a csörögefánkot, más nevén forgácsfánkot, amit még keleszteni sem kell, porcukorköntösével és házi sárgabaracklekvárral pedig a legelhivatottabb diétázókat is képes bűnbe vinni.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 15 db-hoz)

A tésztához:

  • 170 g liszt
  • 40 g vaj
  • fél ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 100 ml tejföl
  • 2 tojássárgája
  • pár csepp rum

A sütéshez:

  • étolaj

A tálaláshoz:

  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a fánk tésztáját. Ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a többi hozzávalóval kb. 3-4 perc alatt szép sima tésztát gyúrunk belőle.
  2. Mikor elkészültünk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  3. A 30 perc leteltével egy vastagabb falú lábasban elkezdünk kb. 3-4 ujjnyi olajat melegíteni.
  4. A lehűlt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval 15 rombuszt vágunk ki belőle. Minden rombusz közepébe vágunk egy pár centis csíkot, akkorát, amelyen keresztül átfér a rombuszunk egyik sarka, így fogjuk megkapni a hagyományos csavart csörögefánkkülsőt.
  5. Ha ezzel elkészültünk, kezdhetjük a csörögék kisütését. A rombusz egyik sarkát a bevágáson keresztül áthúzzuk, és a forró olajba tesszük. Kb. 2 perc alatt aranybarnára és ropogósra sülnek a fánkok. Egyszerre ne süssünk többet 3-4 darabnál!
  6. Mikor elkészültek, papírtörlőre szedjük őket, és még melegen porcukorba forgatjuk.
  7. A langyos csörögéket házi baracklekvárral tálaljuk.

Ha egy másik farsangi fánkot is kipróbálnál: