5 kihagyhatatlan látnivaló a télen is gyönyörű Pannonhalmán

Pannonhalma igencsak közkedvelt turisztikai célpont, hiszen rengeteg látnivalót rejt a Sokorói-dombságban fekvő város. Megmutatjuk nektek, hogy miért érdemes télen is ellátogatni ide.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmán található hazánk egyik legkiemelkedőbb történelmi emlékhelye, egyben egyházi és művészettörténeti központja, a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A főapátság története több mint ezer évre nyúlik vissza, a legenda szerint ugyanis Szent Márton a hármas hegyen született, akinek a tiszteletére alapította a monostort Géza fejedelem. Az impozáns épület 1996 óta a világörökség részét képezi, falai között pedig a mai napig körülbelül negyven szerzetes él, akik oktatással, borászattal, egy gyógynövénykert gondozásával és vendégek fogadásával töltik napjaikat.

látnivalók Pannonhalmán
Fotó: Horváth Zsolt

Boldogasszony-kápolna

A főapátság szomszédos dombján találjuk a korábban barokk stílusú Boldogasszony-kápolnát, amelyet megépülése után a nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemplomaként használtak. Később, 1724-től a kápolna alatti kripta a szerzetesek temetkezési helyeként szolgált. 1865-ben az épületet átalakították, azóta a romantikus stílus jegyeit viseli magán, amit a mai napig megcsodálhatnak a látogatók. Ahogy a főapátság, úgy a Boldogasszony-kápolna is 1996 óta a világörökség része.

Pannonhalma látnivalók
Fotó: Gőcze Attila

Boldog Mór-kilátó

Az apátságtól mindössze 5 perc sétára találjuk az első pannonhalmi diákról elnevezett Boldog Mór-kilátót, amely körül interaktív tanösvény mesél a város érdekességeiről. A parkerdőben található kilátót egy 2011-ben lebontott elődje helyére építették, a Sokorói-dombság tölgyfáiból. A 20 méter magas építmény a Szent Márton hegyen ágaskodik az égbe, de a tetején elénk táruló kilátás megéri a lépcsők okozta fáradalmat. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

kilátó Pannonhalma
Fotó: Györkő Zsombor

Lombkorona-tanösvény

Ugyancsak a főapátság közelében egy igazán különleges természeti látványosságban lehet részünk a halacskaformájú lombkorona-tanösvénynek köszönhetően. A 2018-ban épült, 80 méter hosszú sétány télen is lenyűgöző panorámát ígér a Sokorói-dombság hullámaira és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mesés természeti kincseire. A 14 méter magasan fekvő, fával borított sétány formája egyébként nem véletlen, a hal ugyanis az egyik legrégibb keresztény szimbólum.

Lombkorona-tanösvény Pannonhalma
Fotó: Györkő Zsombor

Millenniumi emlékmű

A magyar honfoglalás ezredik évfordulójának alkalmából 1896-ban hét millenniumi emlékmű épült országszerte, ezek egyike a mai napig látható Pannonhalmán. Az eredetileg 26 méter magas épülethez egy kupola is tartozott, ezt később, 1938-ban romló állapota miatt le kellett bontani, így nyerte el az emlékmű mai formáját. Az épület jelenleg zárva van, ezért csak kívülről lehet megcsodálni.

Millenniumi emlékmű Pannonhalma
Fotó: Gőcze Attila

+1 Nyúli pincesor

Ha a környéken jártok, mindenképp érdemes útba ejteni a nyúli pincesort, ahol a helyiek több mint ezer éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A mediterrán hangulatú pincesort a település fölött mintegy 650 méteren húzódó homokkő-szurdokvölgyben alakították ki az évszázadok során a helyiek, 6-10 méter hosszú járatokkal. Ha pedig már úgyis tettetek egy kitérőt, nézzétek meg a falu barokk római katolikus templomát is, melynek felszentelésére Mária Terézia egy ereklyetartót küldött ajándékba, ami Krisztus keresztjének egy darabkáját őrzi.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

További látnivalók a környéken, Győr városában: