7 új párkapcsolati könyv, amiből sokat tanulhatsz a kapcsolatok működéséről

Amennyiben szeretnétek többet megtudni az emberi kapcsolatok működéséről, számtalan nagyszerű pszichológiai könyv jelent meg az utóbbi időben, amelyek segítenek eligazodni kapcsolataink szövevényes hálójában. Mutatjuk, melyek ezek!

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva díszkiadás

Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva díszkiadása remek ajándék pároknak esküvőre, évfordulókra vagy más különleges alkalmakra. Az öt szeretetnyelv koncepciója számtalan kapcsolat megújulásában játszott döntő szerepet. A szeretetnyelvek egyszerű, de mélyreható alapelve arra inspirálja a párokat, hogy felfedezzék az életre szóló szeretet titkát. Gary Chapman világszerte népszerű könyve most megújult, bővített kiadásban jelenik meg, kreatív ötlettárral, önfelmérő teszttel.

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Társas kapcsolataink életünk első pillanatától az utolsóig formálnak bennünket. Általuk válunk azzá, akik vagyunk, és nekik köszönhetően változunk és fejlődünk folyamatosan. Ám nem mindegy, milyen irányba. A kapcsolataink építhetnek és rombolhatnak, jó helyekre és tévutakra is vihetnek bennünket. Minden emberi kapcsolat esély arra, hogy tanuljunk valamit önmagunkról. Egymás szemében olyasmit is megláthatunk magunkról, ami egyébként rejtve maradna. Ehhez az önvizsgálathoz, az őszinte tükörbe nézéshez ad kapaszkodókat és újszerű szempontokat ez a könyv, hogy ezáltal közelebb kerülhessünk önmagunkhoz és egymáshoz. A Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete a szülő-gyerek kapcsolatokat, a baráti kapcsolatokat, a testvérkapcsolatokat, a munkakapcsolatokat és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A fejezetek és a könyvben található gyakorlati feladatok olyan felismerésekhez vezethetnek, amelyek révén szorongás nélkül, bátran indulhatunk egymás, és ezzel együtt egy teljesebb élet felé.

Terrence Real: Mi – Hogyan lépjünk túl a TE és ÉN alapeszméjén egy szeretetteljesebb kapcsolat kiépítéséhez

Terrence Real, a válás küszöbén álló párok védőszentje legújabb művében árulta el, hogy bár 20 év alatt rengeteg előadást tartott a normális házassági gyűlöletről, soha senki nem kérdőjelezte meg annak létezését. A nemzetközileg elismert családterapeuta a Mi – Hogyan lépjünk túl a TE és ÉN alapeszméjén egy szeretetteljesebb kapcsolat kiépítéséhez című könyvében éppen ezért olyan kapcsolati készségek új tárházát kínálja, amelyek segítségével a szakadék szélére került házasságok menthetők meg. A Bruce Springsteen és Esther Perel ajánlásával érkező, forradalmian úttörő kötet már magyar nyelven is kapható a könyvesboltokban. A szerző saját elmondása szerint az individualizmus mérgező kultúrájáról fogalmazott meg kritikát a könyvében, hiszen nap, mint nap látja a terápiás praxisában, hogy ez hogyan mérgezi meg az intim kapcsolatokat.

blank

Dr. Csernus Imre: Én és te

Az emberek nagyon gyakran a megalkuvást hívják alkalmazkodásnak, mint ahogy a biztonságot hívják boldogságnak. Éppolyan önbecsapás mind a kettő. Dr. Csernus Imre élő előadásai mindig népszerűek, ha azonban a párkapcsolatok adják a témát, kivétel nélkül zsúfolásig megtelik a terem. Miért okoz olyan gyakran problémát az, amire valamennyien vágyunk: hogy megtaláljuk és megőrizzük a szerelmet és a boldogságot? Ennek a kérdésnek ered a nyomába új könyvében a közismert pszichiáter. A rövid választ már a könyv címe megadja. Nem véletlenül a „te és én” udvariassági sorrendje helyett Én és te, hiszen aki nem tudja elfogadni és szeretni önmagát, az mást sem képes igazán szeretni. A szerző ebből a tételből kiindulva halad végig a kapcsolatok mindannyiunk számára ismerős állomásain, a vonzalom ébredésétől az olyan gyakran bekövetkező szakításig, az első kamaszkori szárnypróbálgatásoktól a felnőttkori szerelmekig, a családalapítástól a gyerekek érkezésén át a válásig és az újrakezdésig, vagy adott esetben a kapcsolat sikeres megmentéséig.

blank

Ölelj át! – 7 lépés az életre szóló szerelemért

Mindenkinek szüksége van biztonságos kötelékre valakivel. Ez felnőttkorban leggyakrabban a társunk, a házastársunk. Ez a kötelék biztonságos menedéket jelent a számunkra, ahová elvonulhatunk, és egy biztos bázist, ahonnan elindulhatunk a világba. Ez biológiailag kódolt, természetes szükséglete minden embernek. A nagy konfliktusok és a súlyos párkapcsolati nehézségek középpontjában mindig az érzelmi eltávolodás áll; ugyanakkor a biztonságos, szeretetteljes és tartós szerelem egyáltalán nem lehetetlen, ha ismerjük, milyen terepen mozgunk. A hazánkban is egyre ismertebb Érzelmekre Fókuszáló Párterápiás szemléletre alapuló párkapcsolati könyv erre a terepre kalauzol minket.

blank

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál. Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

blank

John Birger: Kezdeményezz!

John Birger szerint ideje tudomásul venni, hogy a romantikus minták az utóbbi években eltűnőben vannak, és a nőkre vár az új szokások kialakítása. Az internetes társkereső oldalak és a mobilalkalmazások ugyanis megváltoztatták a párkapcsolatok születésének dinamikáját, a randipiacon több az iskolázott, független nő, mint a hasonló férfi, s ez utóbbiak a #MeToo mozgalom óta végképp elbizonytalanodtak azzal kapcsolatban, hogyan is közeledhetnek félre nem értelmezhetően egy nőhöz, így azután gyakran egyáltalán nem mernek közeledni. Nincs más hátra, a nőknek kell megtenniük az első lépést! A szerző új, bátor stratégiákat ajánl a társkeresésben, szórakoztatóan és meggyőzően kombinálva a tudományos kutatási eredményeket a valós életből vett sztorikkal. Konkrét tanácsokat ad, hogyan viselkedjünk a különféle helyzetekben, hogyan kerüljük el az online ismerkedés csapdáit, és egyáltalán, miért randizzunk idegenek helyett inkább olyasvalakivel, aki az ismerőseink közül kerül ki. A kötet nélkülözhetetlen kézikönyv minden olyan nő számára, aki másképpen akar társat keresni (és találni), mint eddig tette, csak nem tudja, hogyan lásson hozzá.

blank

Kiemelt fotó: Getty Images

Mutatjuk, melyek aktuálisan a kedvenc romantikus regényeink: