5 remek színházi előadás, amire érdemes lesz beülni a következő hetekben

Humor, szigetvilág, szerelem – februári színházi ajánlónkban mindre találtok példát! Szemezgessetek a jobbnál jobb fővárosi előadásokból és csempésszetek egy kis kultúrát a szürke hétköznapokba!

12 dühös ember

Tizenkét esküdt hivatott dönteni egy bevándorló kamaszfiú bűnösségéről. Hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság? Az Átriumban 2018-ban bemutatott 12 dühös ember Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb művéből készült, és bár Amerikában játszódik több mint hatvan évvel ezelőtt, mégis erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára – arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel.

2023. február 1., 7., 18. | Átrium | Weboldal

Kék lagúna

Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt. Az öreg tengerész miután megtette kötelességét, kitanította a két unokatestvért a Robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelemebe esnek… Ám a megbízhatatlan természet véget vet az immár hármas, paradicsomi idillnek – közben ugyanis gyermekük született -, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre…

2023. február 16., 17. | Trafó | Weboldal

Egy, kettő, három

Norrison bankigazgató épp pihenni készül, amikor a családjánál vendégeskedő lány – amerikai milliomosházaspár gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment, úton a gyerek, a férj pedig egyáltalán nem gazdag. Norrisonnak egy órája van, hogy kifordítsa sarkából a világot. Beindul a gépezet, és szemtanúi lehetünk, hogyan válik egy külvárosi proliból gazdag, konzervatív arisztokrata hatvan perc alatt. A főszerepet Alföldi Róbert játssza, az előadás rendezője Znamenák István.

2023. február 19. 15:00 | Átrium | Weboldal

blank
Fotó: Lakatos Péter

A vége

Bartis Attila kultikus regényének színpadi adaptációját Mikó Csaba írta. Nagy Péter István rendezésében egy nagy szerelem érzékeny lélektanisággal kibontott történetét láthatjuk, mely mögött felsejlik a XX. század forgataga, benne a generációkon át öröklődő életstratégiák leltára. Szabad Andrást, a több évtizeden átívelő cselekmény főhősét különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel. Továbbiakban Lovas Rozi, Kováts Adél, Bata Éva, Rusznák András, Pál András, Bálint András és Berényi Nóra Blanka látható.

2023. március 4., 5., 7., 16., 27. | Radnóti Miklós Színház | Weboldal

blank

Somló Dávid: Áthallás

Észrevetted már, hogy a hangok azért annyira hatásosak, mert nem lehet elbújni előlük? Az Áthallás a hangokhoz való viszonyunkat állítja főszerepbe: talált és kreált felvételekből, szövegfoszlányokból és minimalista zenei elemekből épít fel egy absztrakt, mégis ismerős környezetet, melyben egy széles érzelmi skálát bejáró, magával ragadó színházi élményt élhetünk át. A bekötött szemű résztvevők képzeletét és érzékelését filmszerű dramaturgiával vezető hangfolyam mindenki számára más belső narratívát ajánl.

2023. március 20., 21. 20:00 | Artus Stúdió | Weboldal

blank

Szereted a könyvrégiségeket? Indulj kincsvadászatra Budapest legizgalmasabb antikváriumaiba: