Egyedülálló Star Wars-birodalom elevenedik meg Budapest belvárosában

December 15. óta, a Kálvin tértől csupán egy karnyújtásnyira, belvárosi Star Wars-birodalomra bukkanhatnak a kíváncsi és kalandos kedvű városlakók.

Fotó: Travelling Galaxy kiállítás Facebook-oldala

A Kálvin térről az Egyetem tér felé vezető Kecskeméti utcában járva egy igazán különleges kirakatra lehetnek figyelmesek az arra sétálók.

Az üvegfal mögött a Star Wars világából jól ismerős, legkülönfélébb sisakok sorakoznak ugyanis egymás után és hirdetik: az ajtón belépve nem mindennapi világ tárul az arra kíváncsiak szeme elé.

blank
Fotó: travellinggalaxy.hu

Becsukva magunk mögött az ajtót az első pillanattól úgy érezhetjük, mintha az imént épp egy másik világ küszöbét léptük volna át: a jegykezelés és a ruhatár után máris kezdetét veszi ugyanis a küldetés.

Belvárosi Star Wars-birodalom

A Travelling Galaxy egy sokszáz darabot számláló magángyűjteményen alapuló kiállítás, mely interaktív elemekkel megspékelve autentikus, a filmekből is ismerős maketteket, modelleket, diorámákat és életnagyságú szobrokat mutat be.

A kiállítási darabok pusztán csak a kezdet, hiszen az azt körbeölelő enteriőr, az azokon belül elhelyezett elemek, sőt mi több, a legapróbb részletek is egy egységes és átgondolt koncepció eredményei.

blank
Fotó: Travelling Galaxy kiállítás Facebook-oldala

És hogy mi tehetné még ennél is teljesebbé a Star Wars-élményt? Természetesen a már említett küldetés, mely fényekkel, hangokkal, életnagyságú és működőképes robotokkal, továbbá sorszámozott, egyedi kiállítási darabokkal kalauzolja el az érdeklődőket és a rajongókat a filmbéli helyszínekre.

Kezdetét veszi a küldetés

R2-D2 üzenetét követően a fehér terembe, Leia hercegnő űrhajójának fedélzetére léphetünk, mely aztán egy lázadó bázisra vezet el bennünket.

blank
Fotó: travellinggalaxy.hu

A vitrinekben egymást érik a filmes relikviák: Anakin Skywalkertől Rey törött fénykardjáig sorakoznak a jedifegyverek, lázadó hósikló és Y-szárnyú vadászgép, ewok bronzszobor, de az üvegfelület mögött háromdimenziós makettekben, úgynevezett diorámákban megörökített, felejthetetlen filmbéli jelenetek is szerepelnek.

Ugyan a kiállítás elsősorban a Star Wars-trilógia eredeti, vagyis IV., V., VI. részeiből sorakoztat fel tárgyakat, jócskán akadnak a későbbi generációkat is megszólító ereklyék.

Az Erő sötét oldala

A rajongókban biztosan felmerül a kérdés, hogyan juthatnak majd egy lázadó hajó fedélzetéről egy csillagromboló belsejébe, legyen elég azonban, hogy a fehér teremből a fekete terembe lépve az Erő sötét oldalát is megismerhetik a kíváncsiak.

blank
Fotó: travellinggalaxy.hu

Életnagyságú szobrok magasodnak itt fölénk és számos más apró részlet mellett Boba Fett szobra, Darth Vader fénykardja és megolvadt sisakja, birodalmi lépegetők replikája tekint vissza a vitrinekből, de még Phasma százados szobra is feltűnik a sötét oldal armadájában.

blank
Fotó: travellinggalaxy.hu

A küldetés természetesen nem érhet az Erő sötét oldalán véget: mindössze egy szinttel lejjebb már a Tatooine bolygó és Jabba palotája elevenedik meg szemünk előtt, némi fénykardozásra szánt térrel, történettel, zenével és egy fotózkodásra alkalmas, monumentális nagyságú Jabbával.

Tavasszal a tárlat új lendületet vesz

A küldetéssel körülbelül 45-50 perc alatt bejárható kiállítás után bőven van még idő, hogy visszatérjünk egy-egy állomásra, például, hogy fotókon örökíthessük meg, milyen a Sötét Nagyúr oldalán állni rohamosztagos sisakunkban.

blank
Fotó: Travelling Galaxy kiállítás Facebook-oldala

A több mint 250 kiállított tárgy sokaságában QR-kódok segítenek bennünket az eligazodásban, beolvasva őket rövid leírást olvashatunk a vitrinekben elhelyezett tárgyakról a Travelling Galaxy weboldalán.

És még mielőtt végső búcsút intenétek a Mos Eisley bárjában szüntelenül időző Han Solo vagy épp Rey életnagyságú karakterének, jó, ha tudjátok, hogy a jelenlegi tárlatot márciusig láthatjátok.

blank
Fotó: travellinggalaxy.hu

A tervek szerint a kiállítás áprilisban megújul, egyes elemei cserélődnek majd a múlt- és jövőbeli látogatók nagy örömére, ugyanis a kiállítás részeként jelenleg látható tárgyak töredékei csupán a magángyűjteménynek.

Elérhetőség:
Travelling Galaxy
1053 Budapest, Kecskeméti u. 5.
travellinggalaxy.hu

Ha a Star Wars-élmény után további filmes helyszíneket fedeznétek fel: