8 izgalmas irodalmi est Budapesten tartalmas kikapcsolódáshoz

Bár Budapesten számtalan formáját választhatjuk a kulturális kikapcsolódásnak, ajánlunk egy csokornyi, figyelemre méltó irodalmi estet, melyekért érdemes lesz a következő napokban és hónapokban felkerekednetek.

Prieger Zsolt és Magyar Bori: Cserepek, félálomban zenés – irodalmi est

Január 26-án a K11 Művészeti és Kulturális Központban Mészöly Miklós versei, valamit Prieger Zsolt kedvenc és saját szerzeményei fonódnak össze egy este erejéig. A zenével átszőtt irodalmi alkotásban jelenlét, szerelem, vibrálás, jazz és Mészöly Miklós emléke elevenedik meg. Prieger Zsolthoz ez alkalomból Magyar Bori énekes-előadóművész csatlakozik fellépőtársként.

2023. január 26. | Tovább az eseményre>>>

Fotó: K11 Művészeti és Kulturális Központ Facebook-oldala

Ady fényben és árnyékban / tárlatvezetés színészekkel, irodalmi jelenetekkel és zeneszóval

Január 29-én 11 és 14 órakor különleges, rendhagyó tárlatvezetés veszi kezdetét Ady Endre halálának 104. évfordulója alkalmából. A Budapest – Fény és árnyék – A főváros 1000 éves története című kiállítást ezen a napon színészek, versek, jelenetek és zeneszó kísérik és a tárlat olyan egységei, melyek Ady életének és költészetének meghatározó részei voltak.

2023. január 29. | Tovább az eseményre>>>

Fotó: varmuzeum.hu

Shakespeare a kortárs színházban – beszélgetés Rudolf Péterrel

Január 31-én 17 órára ezúttal a Párbeszéd Házába invitálják az irodalomszerető közönséget. Az ingyenes irodalmi esten Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, dr. Almási Zsolt, a Magyar Shakespeare Bizottság titkára és dr. Schandl Veronika, színháztörténész arra keresik a választ mi az, ami a színházakat újra és újra visszavezeti Shakespeare-hez? A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2023. január 31. | Tovább az eseményre>>>

blank
Fotó: Juhász Éva/Vígszínház

Befelé nyíló ablakok – Lackfi János és Balla Gergely zenés irodalmi estje

Február 2-án Lackfi János és Balla Gergely zenés irodalmi estje hódítja meg a K11 Művészeti és Kulturális Központ közönségét. Az esten Lackfi János a szövegről, míg a Platon Karataev zenekarból ismert Balla Gergely a dallamokról gondoskodik, miközben zene és szöveg ugyanazon mereng majd: létezik-e az életben egyensúly?

2023. február 2. | Tovább az eseményre>>>

blank
Fotó: Platon Karataev Facebook-oldala

XX – a XX. század évfordulós írói #1. Petri György

Február 16-án csütörtökön, a zugligeti Lóvasút épületében kerül sor a XX című, irodalmi sorozat nyitórendezvényére. Az irodalmi sorozatban a XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek fókuszba, első alkalommal az idén 80 éve született Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő. Az eseményen közreműködik Forgách András, Garaczi László, Simon Márton és Péterfy Bori.

2023. február 16. | Tovább az eseményre>>>

Libikóka – Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje

Február 17-én zenés irodalmi est keretében nyerhetünk belépést a Bartók Béla úti B32 Galériába. Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián közös estjén megrázó, felemelő és könnyed családi történetek kerülnek a középpontba. Előadásuk megidézi a családi asztalok hangulatát, melyet több generáció ül körbe, miközben az együttlét örömébe a dalok is beszűrődnek.

2023. február 17.| Tovább az eseményre>>>

blank
Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Pingvin ovi – Versfelolvasás Simon Mártonnal

Simon Márton 2020 tavaszán hívta életre „Pingvin ovi” projektjét, melyben kapcsolatot keresve a legnagyobb lezárások idején a közönséggel, online felolvasásba kezdett. A február 23-án a Virág Benedek Házban megrendezésre kerülő Pingvin ovi eseményén hasonlóra számíthattok: ismert és ismeretlen klasszikusokra, régi és új darabokra, történetekkel megfűszerezve – ezúttal személyes jelenléttel.

2023. február 23. | Tovább az eseményre>>>

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Benső beszéd – Fodor Ákos-est / Irodalmi Szalon #146.

Március 9-én, az Irodalmi Szalon 146. estjén, a magyar haiku nagymesterére, Fodor Ákosra emlékeznek közeli barátai és ismerősei. A 2015-ben elhunyt költő legutóbb 4 éve volt az irodalmi szalon fókuszában, így ez alkalomból bemutatásra kerül az azóta megjelent Benső beszéd: hangminta címűt hangoskönyv, melyben Fodor Ákos verseit Szilágyi Enikő tolmácsolja.

2023. március 9. | Tovább az eseményre>>>

Ha nemcsak este, de napközben is kedvetek támadna kulturális programokba bekapcsolódni: