Mesébe illő szurdokvölgyre bukkantunk Budapesttől egy karnyújtásnyira

Kellemes kirándulást ígér a Pilis egyik leghangulatosabb, patakokkal körülölelt völgye, amelyre könnyedén rátalálhatunk Budapesttől csupán egy karnyújtásnyira.

Fotó: Hatvani Anikó

Az 1 kilométer hosszú Dera-szurdok Pilisszentkereszttől délkeletre, a Holdvilág-árok szomszédságában kanyarog és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozik.

Fotó: Hatvani Anikó

Habár a szurdok kevésbé ismert látnivalója a Dunakanyarnak, mint például a Spartacus-ösvény vagy a Rám-szakadék, legalább annyira szemet gyönyörködtető: apró fahidacskák, búvópatak, vízesések és mutatós sziklaformák színesítik.

Utunk a különösen csapadékos időben csordogáló Dera-patak mentén található jól jelzett ösvényen, néhol sziklákon át vezet, több helyen pedig fahidak biztosítják az átkelést.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Az út során többször is érintünk pihenőhelyeket, ezért jó idő esetén érdemes piknikkosárral készülni, amennyiben egy igazán hangulatos, mesebeli helyszínen szeretnénk elfogyasztani néhány finom falatot.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A szurdok szuper célpontja lehet a családosan túrázóknak, hiszen rövid és könnyen teljesíthető, valamint akár 1-2 óra alatt bejárható. Emellett a Dera-szurdok igény szerint még a környéken tervezett hosszabb túrák útvonalába is beleilleszthető.

További családbarát kirándulóhelyek: