5 nagyszerű kiállítás Budapesten a szürke téli napokra

Nincs ötletetek, mit csináljatok egy unalmas januári napon? Egy izgalmas kiállítás mindig szuper téli program! Ma már annyiféle tárlat közül válogathatunk, hogy biztosan mindenki talál kedvére valót. Íme kedvenc kiállításaink januárban!

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono (Magyar Nemzeti Múzeum)

A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat bemutató rendhagyó tárlatot a szomszédságban zajló ukrán háború motiválta, a kiállítás jegybevételéből a haszon összegét a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja. Yoko Ono eredeti elképzelése szerint ez egy interaktív kiállítás, több alkotás a közönség közreműködésével és aktivitásával kel életre. Ilyen például a Menekülthajó c. alkotás, amit eredetileg tiszta fehér falak vettek körbe, mostanra azonban a látogatók rajzaival telt meg a tér.

2022. november 29. – 2023. február 18. | Weboldal

Fotó: Jaksity Iván/Magyar Nemzeti Múzeum

Játék nem játék (Deák17 Galéria)

A mindennapi valóságot behálózó digitális világ kiegészíti és átformálja az emberek kognitív képességeit. A játékokkal való tervezés, a játékelmélet, a szimulációk és a történések valós idejű modellezése a hozzájuk kapcsolódó visszacsatolásokkal az emberi gondolkodástól elválaszthatatlanná váltak. A játék, a modellek és a világban megélt narratívák nem választhatóak szét többé, a játék nem játék.

2023. január 14. – február 25. | Weboldal

JODI: ctrl-space 0.1

Keresztes Zsófia: Az álmok után merek dacolni a károkkal (Ludwig Múzeum)

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén a Ludwig Múzeum a Magyar Pavilonban Keresztes Zsófia Az álmok után: Merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatta be. Az alkotó „mozaikszobrai, amorf testfragmentumai, a múlt és jelen jövőhöz való ambivalens viszonyát és az identitáskeresés stációit megjelenítő installációja korunk bizonytalanságait, életérzését közvetítették. A múltban mélyen gyökerező, ugyanakkor nagyon is aktuális művei a közönség széles rétegeit tudták megszólítani” – összegezte Fabényi Julia, a múzeum igazgatója. A Velencéből hazaérkezett kiállítás december 16-tól a Ludwig Múzeumban látható.

2022. december 16. – 2023. február 26. | Weboldal

blank
Fotó: Bíró Dávid/Ludwig Múzeum

Sírás nevetésig (Trafó Galéria)

Új kiállítás nyílt a Trafó Galériában. A Sírás nevetésig olyan művészek munkáit mutatja be, akik a humort tűzik zászlajukra, miközben megbirkóznak az élet nehézségeivel. A művészek a humort nem csak egyfajta megküzdési mechanizmusként alkalmazzák, hanem a befogadókkal való kapcsolatteremtés eszközeként is. Játékos módon csábítanak bennünket egy olyan mentális térbe, ahol a mindennapi, ismerős referenciáink idézőjelbe kerülnek, elhomályosulnak, lelepleződnek vagy egyenesen szürreálissá válnak. A humor segítségével újra és újra félrevezetik az érzékelésünket mindaddig, míg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egészen új nézőpontból vizsgálódunk, új lehetőségekre váltunk nyitottá. A kiállítás ingyenesen látogatható.

2022. december 17. – 2023. február 12. | Weboldal

blank
Fotó: Bilák Krisztina/Trafó Gallery

Body Worlds (Etele Plaza)

Budapestre érkezett a világ egyik leglátogatottabb kiállítása! Az Etele Plaza 1200 négyzetméteres kiállítótere ad otthont a plasztinációs eljárással megőrzött valódi emberi testeknek, melyeket megfigyelve a látogatók előtt feltárul az emberi test komplex világa. Az eljárást Günther von Hagens professzor találta fel a hetvenes években, és magát a kiállítást is ő hozta létre az anatómiai ismereteink bővítése érdekében, egyben felhívva figyelmünket az egészséges életmód fontosságára.

2022. november 16. – 2023. február 16. | Weboldal

blank
Fotó: Body Worlds

Még több beltéri programot keresel Budapesten? Itt találsz még belőlük: