5 lélegzetelállító hegycsúcs hazánkban, ami gyönyörű panorámával vár

A december 11-ei nemzetközi hegynapot először 2003-ban tartották meg, azóta pedig minden évben arra emlékeztet bennünket ez a dátum, hogy felismerjük a hegyek fontosságát életünkben és törekedjünk megóvásukra. Ez alkalomból összegyűjtöttük nektek hazánk legmagasabb, gyönyörű panorámájú hegycsúcsait.

Kékestető, Mátra

Hazánk legmagasabb pontja számtalan csodát ígér a téli időszakban is, főleg ha szerencsénk van és pont havazás után érkezünk. A kristálytiszta hegyi levegője és különleges éghajlati jellemzői miatt 1963-ban klimatikus gyógyhellyé nyilvánított Kékestetőről indul az ország leghosszabb lesiklópályája, a síelők, snowboardosok és szánkózók legnagyobb örömére. Az 1014 méteres hegycsúcsra épített 180 méter magas tévétorony szó szerint lélegzetelállító kilátással kecsegtet, ezért mindenképp érdemes felmászni a legtetejére és onnan szemlélni a hófödte erdei útvonalakat.

Fotó: Szabó Gyula

Szilvási-kő, Bükk

961 méteres magasságával a Bükk-vidék legmagasabb csúcsaként számon tartott Szilvás-kő helyét korábban az Istállós-kő foglalta el, majd 2014-ben egy felmérés után kiderült, jóval magasabb társánál. Azóta átvette a vezetést, így Magyarország negyedik legmagasabb hegycsúcsa lett. Valódi magassága mellett a Szilvási-kő megnevezés is igencsak új, hiszen sokáig névtelen volt, illetve a Kettős-bérc déli csúcsaként volt ismert. Amennyiben Szilvásváradon jártok, mindenképp ejtsétek útba a Szalajka-völgyet.

A mesebeli Szalajka-völgyről itt olvashattok bővebben:

Csóványos, Börzsöny

A Börzsöny legmagasabb, 938 méteres pontja a Csóványos, melynek legtetejére építették a Csóványosi-kilátót. A 22 méteres kilátótorony 133 fokos csigalépcsőjét megmászva még magasabbra juthatunk, így igazán páratlan látvány tárul elénk. A különleges kilátás egyes pontjain felfedezhetjük a Dunakanyart és hegyeit, a Börzsöny völgyeit, tompa formájú csúcsait, hullámzó hegyhátait. Észak felé a Börzsöny vulkanikus testvérei a Selmeci-hegységben lévő Szitnya és Madaras hosszú vonulatai, valamint –  ha igazán nagy szerencsénk van –  a Magas-Tátra jelenik meg előttünk.

blank
Fotó: DRONE EYE photography

Nagy-Milic, Zempléni-hegység

Hazánk egyik legszebb látnivalójaként emlegetik a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsát, a 895 méter magas Nagy-Milicet. A csúcs Magyarország és Szlovákia határán fekszik, egyes pontjairól pedig még a Kárpátok ukrajnai vonulataira és a romániai Gutin-hegységre is ráláthatunk. A hegy szlovák oldalán egy kőoszlop áll, amely egykor kilátóként szolgált a látogatóknak. Mára a tetejéről főként a környezetében található sűrű erdőre láthatunk rá, ezért érdemes lehet a Kis-Milic felé vennünk az irányt, amelynek tetejére épült Károlyi-kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk.

Mutatjuk, mit érdemes még megnézni a környéken:

Írott-kő, Kőszegi-hegység

A Kőszegi-hegység és egyben a Dunántúl legmagasabb pontjára, a 882 méteres Írott-kőre feljutni nem kevés energiabefektetéssel jár, de biztosak lehetünk benne, hogy megéri. Az 1913-ban épült, az osztrák-magyar határ által középen kettészelt kilátóból nyíló mellbevágóan szép kilátás ugyanis bőven kárpótol minden fáradalomért. A torony belső tereiben kiállítás mesél a trianoni békeszerződésről és a környék viszontagságos történelméről. A kilátó mellett itt található az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Ezeket az úti célokat is kár lenne kihagyni idén télen: