Advent Szentendrén: Ünnepi forgatag a Dunakanyar ékszerdobozában

Szentendre idén decemberben is ünnepi díszbe öltözik: a macskaköves utcák megtelnek kézműves portékákkal és forraltbor-illattal, a helyi kulturális intézmények pedig különböző programokkal teszik még varázslatosabbá az adventi készülődést.

Adventi Kézműves és Gasztronómiai Vásár

Az adventi időszak egyik legnagyobb szenzációja tagadhatatlanul a Fő téri vásár, ahol kis faházakban árulják portékáikat a szentendrei és környékbeli kézművesek. A széles választékban szerepelnek díszek, kozmetikumok és édességek, de nem maradnak el a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kiegészítői sem: számos finomságot megkóstolhattok, mint például kenyérlángost, kürtőskalácsot, bejglit és különböző sajtokat, amiket mennyei forralt borral vagy zamatos punccsal koronázhattok meg. Külön megéri hétvégén menni, hiszen a Fő téri hatalmas koszorún advent minden vasárnapján meggyújtják a gyertyát, amit ünnepi műsor és karácsonyi fényfestés kísér.

2000 Szentendre, Fő tér | Weboldal

Fotó: Szentendre Hivatalos Oldala Facebook

Karácsony Múzeum és Üzlet (Hubay-ház)

A Fő tértől alig pár lépésre található ház egy egészen egyedi, kihagyhatatlan élmény az adventi időszakban. Az ingyen látogatható kiállítás és a hozzá tartozó üzlet egy karácsonyi mesevilágba kalauzolja a látogatókat. A látogatás egy varázslatos időutazással ér fel: a retró fenyőfadíszek, szobrocskák, képeslapok és egyéb dekorációk között van olyan, ami egészen az 1830-as évekből származik, hiszen ekkortól kezdték el nagyiparban gyártani őket. Az üzlet sem okoz csalódást, hiszen gyakorlatilag mindent lehet kapni, ami csak a karácsonnyal kapcsolatos: a műanyag, üveg vagy fa diótörők és angyalkák garmadája mellett különlegesebb, személyre szabott kincsekre is lelhettek.

2000 Szentendre, Bercsényi utca 1. | Weboldal

Fotó: György Mária

Jótékonysági Mikulásfutás

Idén is megrendezik a már hagyományosnak számító Mikulásfutást december 3-án, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan nevezési díjként tartós élelmiszert várnak a szervezők, hogy ezzel segíthessenek a rászorulóknak. A két kilométeres távra a helyszínen lehet regisztrálni indulás előtt.

2000 Szentendre, Duna korzó 25.

Fotó: Advent Szentendrén Facebook

MÚZEUM KORZÓ Szentendrén

A Ferenczy Múzeumi Centrum egy igazán izgalmas programsorozattal készül az adventi időszakra: minden szombaton tematikus művészeti sétákkal várja az érdeklődőket, amelyek keretében különböző aspektusból ismerhetjük meg a város művészeti hagyományait. A macskaköves utcákon bandukolva a város öt híres szülöttjének munkássága mentén fedezhetitek fel a festők városának egyes szegleteit.

  • 2022. december 3. szombat 11:00 – Festői Szentendre családi séta 2.0 – Fotózz Szentendrét!
  • 2022. december 3. szombat 14:00 – Szentendrei ŐSTÉMÁK az utcákon és a képeken
  • 2022. december 10. szombat 14:00 – Művészet- és helytörténeti séta Vajda Lajos nyomában, Szentendre belvárosában
  • 2022. december 17. szombat 11:00 – Castrum séta – Szentendre római tábora
  • 2022. december 17. szombat 14:00 – Barcsay Jenő nyomában

Több helyszínen | Weboldal

Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Édeni Édességek Boltja

A Szentendrét jól ismerők körében népszerű Édeni Édességek Boltja már 2003 óta várja az édesszájú vendégeket az utca legrégebbi házában, ahol három magyar csokoládémester több mint 80 féle kézműves bonbonját, frissen pörkölt babkávékat és szálas teákat kínálnak. A hangulatos enteriőr polcain találhattok díjnyertes és rendhagyó ízvilágú prémiumcsokoládékat, különleges lekvárokat, csokikrémeket, drazsékat és saját készítésű tört csokoládékat. A 2016-ban kávézórésszel kibővített üzletben megmelegedhettek a kinti séta után, és több mint 40 féle, helyben készített, forró csokoládés és kávés ital közül választhattok.

2000 Szentendre, Dumtsa Jenő utca 9. | Weboldal

Fotó: Édeni Édességek Boltja Facebook

Budapesten is varázslatos karácsonyi programok várnak: