Páratlan szépségű horgásztóra bukkanhatunk Nógrád megye kis községében

Budapesttől 40 percnyi autóútra Nógrád megye gyöngyszemére, a páratlan szépségű Szent István-tóra bukkanhatunk rá.

Fotó: Majdán István

Elsőre ugyan természetesnek tűnhet, de a 40 hektáros tavat Nőtincs területén, mesterségesen alakították ki, a Lókos-patak felduzzasztásával. A más néven Nőtincsi-tónak is nevezett horgásztavat eredetileg árvízvédelmi és tűzivíztározóként alkalmazták, később pedig halakat telepítettek a tó vízébe.

Fotó: Majdán István

Az évek alatt kialakult jelentős halállománynak köszönhetően a Szent István-tó mára közkedvelt célpontja lett a helyi horgászoknak. Külön érdekesség, hogy egyes horgászoknak már száz kiló fölötti harcsákat is sikerült fogniuk a tóból.

blank
Fotó: Majdán István

A horgászok mellett a kirándulók is előszeretettel járnak errefelé, hiszen a sűrű növényzetű, szépen karbantartott tavat egy kellemes, 3 kilométeres sétatáv teljesítésével körbe lehet járni, akár kerékpárral is.

A túra jellegét tekintve könnyű, ezért akár családosoknak is tökéletes célpont lehet, a tóparton kialakított tűzrakóhelyeknek köszönhetően pedig még sütögetésre is van lehetőség.

blank
Fotó: Majdán István

Különleges növény- és állatvilágának védelme érdekében néhány évvel ezelőtt természetvédelmi területnek nyilvánították a tavat és környékét, ezért ha arra járunk, vigyázzunk Nógrád megye vízi csodahelyére.

Nőtincs környékén további érdekességeket is bejárhatunk, köztük a Naszály-hegyet és a nógrádi várat is érdemes útba ejteni.

Nőtincsi Szent-István tó
2610 Nőtincs, Szent István tér 1.
notincs.hu

Barangold be Nógrád megye többi látnivalóját is: