7 lenyűgöző látnivaló Palócföld számtalan kincse közül

Ha Palócföldön, vagyis Nógrád megye aprócska falvaiban jártok, számos látnivalóra, régmúlt időket megidéző falvakra, lélegzetelállító panorámákra, mesebeli kilátókra és történelmünket őrző várakra bukkanhatok.

Hollókő Ófaluja. Fotó: Farkas Dániel

Hollókő és a vár

A világörökség részét képező palóc község, Hollókő a XVII–XVIII. században kialakított hagyományos településforma, a tradicionális építészet, valamint a XX. századot megelőző falusi élet élő példája. A mai napig lakott település Ófalujába érkezve a festői falukép mellett a falu-, posta- és babamúzeum, a szövőházak, a tájház, a katolikus templom repít vissza minket a múltszázadi időkbe. Innen a Vártúra tanösvény vezet a XIII. században épült várig, ahol a középkori időket megidéző kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.

blank
Hollókői vár. Fotó: Petró Róbert Migo

Kéz-kilátó

A Hollókő és Felsőtold közötti egyik tisztáson találhatunk rá a holtfákból készült, kezet formázó kilátópontra, melyet a Farkaskútvölgy lovaspark kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin készített 2020-ban.  A kilátó tenyerébe egy 4-5 fokból álló lépcsőn juthatunk fel, sőt akár a kilátó hüvelykujjára is felmászhatunk. Bármelyiket is válasszuk, a Cserhát hullámzó dombvidékének panorámája mindenképp levesz majd a lábunkról.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Ha még több elképesztő panorámát fedeznél fel az országban, akkor ezekhez a kilátókhoz is érdemes ellátogatni:

Salgó vára

A Medves-hegység 625 méter magas csúcsán álló Salgó várát még a XIII. században kezdték el építeni. Egy ideig a Szécsényiek birtokolták, később a csehek kezébe került, a török pusztítást sem úszta meg, míg végül az osztrák császári csapat parancsára felrobbantották. 1938-ban kilátószerűen rekonstruálták, illetve később több helyreállítást is végeztek rajta. A vártól egy geológiai tanösvényen juthatunk el a közeli Boszorkány-kő sziklához, ahol 360 fokos, mindent elsöprő panorámában gyönyörködhetünk.

blank
Fotó: Kovács Zoltán

A várból lehet látni a somoskői várat is, amelyről itt írtunk:

Ipolytarnóci ősmaradványok

Ipolytarnócon, egy 17 millió évvel ezelőtti, vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlanul gazdag ősmaradvány-lelőhelyén barangolhatunk. A természetvédelmi terület legjelentősebb ősmaradványai közé cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és ősállati lábnyomok tartoznak, amelyekről egy világszínvonalú kiállítást is megtekinthetünk. Mindezek mellett a geológiatanösvényt, a kőzetparki és kősziklaösvényt, a miocén erdőt, valamint a lombkoronasétányt is felfedezhetjük.

3138 Ipolytarnóc, Külterület 039 hrsz. | Weboldal

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Még számos lenyűgöző lombkoronasétányt rejt hazánk:

Sasbérci-kilátó, Buják

A Cserhát legmagasabb pontján áll a mesébe illő Sasbérci-kilátó, amelyet még Károlyi Erzsébetnek építtetett a férje az 1910-es években. Az alsó szintjének lakóépületében egykor a gróf erdésze lakott a családjával, míg felső szintje vadászszállásként funkcionált. Egészen az 1950-es évekig tehát otthonként is szolgált a kilátó, amelyet azóta már kétszer felújítottak, valamint egy apró kiállítással is gazdagítottak. Az épületet áprilistól októberig ünnepnapokon és hétvégente lehet látogatni.

blank
Fotó: Farkas Dani

Kazári riolittufák

A Medves-fennsík és a Mátra közti dombok között rejlő 20 millió éves riolittufa-erózióhoz hasonlót a világban csak hat helyen lehet találni. A védett természeti érték a Mátra vulkanikus kitörésekor felszínre törő porból keletkezett, s vált egy fehér színű, puha, gyűrt felületű, 1 hektárnyi területen elterülő kőzetté. Legmagasabb pontját egy lejtős erdei sétával érhetjük el, ami után a település feletti bányatavat, az Aranyos-patakforrást is láthatjuk, mielőtt visszaérnénk Kazárra.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Szandai várrom

529 méter magasan, a Cserhát egyik legszebb vulkáni csúcsán épült Szandavár, melynek első írásos említése 1301-ből származik. Mátyás király idejében az esztergomi érsek, később a Báthory család birtokolta, végül a törökök foglalták el 1546-ban. Napjainkban az öregtorony egyetlen falmaradványa, illetve a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek az erődítményre. Az ámulatba ejtő, távolabbi hegységek vonulatait is magába foglaló panoráma miatt vétek kihagyni.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Észak-Magyarország  felfedezésre váró várairól itt írtunk: