Rejtélyes kőalakzatokat rejt a Bükkalja vadregényes tanösvénye

Szomolya községének határában, a Vén-hegy délnyugati oldalában rejtélyes kőalakzatokra bukkanhatunk, amennyiben végigjárjuk a Kaptárkövek tanösvény vadregényes útvonalát.

Fotó: Hatvani Anikó

A Bükkalján található sziklavonulatok riolittufából állnak, amelyek vulkáni működések következtében alakultak ki. Míg alakjukat a jégkori hatások formálták, addig a fülkéket egyértelműen emberek alkották.

A kőtornyokba vájt kaptárkövek rendeltetéséről számos legenda elterjedt az évek során, egyesek szerint síremlékek, mások szerint áldozatbemutatásra használták őket a régi kor emberei, de olyan feltételezés is létezik, mely szerint méhészkedtek a kőfülkékben.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A rejtély a mai napig nem oldódott meg, a misztikus és egyben bizarr fülkékkel ellátott kaptárköveket viszont 1960-ban hivatalosan is természetvédelmi területté nyilvánították, így védve geológiai és kultúrtörténeti értéküket.

Az egyik monumentális sziklatömb a Királyszéke nevet kapta, melynek felületén 48 fülkét számlálhatunk meg, ezzel elnyerte a legnagyobb kaptárfülke címet.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A 2019-ben átadott Kaptárkő tanösvénynek köszönhetően közelebbről is megfigyelhetjük a 13 hatalmas sziklába vájt alakzatokat, négy különböző helyen. Utunk lépcsőkön vezet és korlátok segítségével haladhatunk végig a tanösvényen, amely fél óra alatt teljesíthető.

Közben érdemes megállni, képeket készíteni és gyönyörködni ebben az egyedülálló látványban.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A fülkés sziklák megtalálhatóak a Pilis és a Budai-hegység egyes részein is, de legjelentősebb csoportosulásukat egyértelműen a Bükkalján fedezhetjük fel. Amennyiben teljesítettük a tanösvény útvonalát, érdemes a közelben található Noszvaj felé vennünk az irányt, hiszen a település számtalan további programlehetőséget kínál.

Mesés látnivalók a közeli Noszvajon: