8 ámulatba ejtő látnivaló Noszvaj vadregényes vidékén

Noszvaj egy kis bükkaljai község, Magyarország legtisztább levegőjű települése, ahol vadregényes tájak, festői panorámák és izgalmas látnivalók sorra váltogatják egymást. Fedezd fel te is Észak-Magyarország apró ékszerdobozának megannyi értékét és természeti kincseit!

Síkfőkút

A Kánya-patak lenyűgöző szépségű, erdőkkel, hegyekkel körülölelt völgyében fekszik Noszvaj üdülőterülete, Síkfőkút, valamint annak egykor még a természet által, majd később mesterségesen kialakított tavai. A környéken az 1930-as években kezdődtek meg a turisztikai fejlesztések, így ma már több száz hétvégi- és víkendház, megannyi üdülő várja a kikapcsolódásra vágyókat. A felső tavat nyaranta csónakázó és vízibicikliző vendégek töltik meg, miközben az alsó tavat a horgászat szerelmesei látogatják; a tóréten pedig piknikezők ejtőznek. Síkfőkút vonzáskörzetében kristálytiszta vizű forrásokra is lelhetünk, amelyek közül nyolcat egy játékos, rejtvényekkel fűszerezett tanösvényen járhatunk végig.

Fotó: Hotel Síkfőkút (Facebook)

Kövesdi-kilátó

Síkfőkútról indulva, a Kánya-patak völgyén keresztül, a környék egyik legszebb túraútvonalán juthatunk el a Kövesdi-kilátóhoz. A 7,3 km hosszú kirándulásunk során árnyas, pihenőkkel tarkított vidékeken barangolhatunk el egészen a várkúti turistaház kilátóhelyéhez, ahonnan lehengerlő panorámával találhatjuk szemben magunkat. Szép, napos, tiszta időben, az 575 méter magasról tekintetünkkel végigpásztázva a tájat, akár Mezőkövesdig is elláthatunk a szemközti hegyek lankái között. Majd miután elvarázsolt minket a kilátás, Vasbánya-nyerget, valamint a novaji kunyhót érintve megérkezünk a kiindulópontunkra, Síkfőkútra.

3324 Felsőtárkány

blank
Fotó: Tündérkert Hotel Noszvaj (Facebook)

Szomolyai Kaptárkövek tanösvény

A kaptárkövek nem mindennapi természeti kincsek, többségük riolittufából áll, amely vulkáni működések következtében alakultak ki, míg alakjukat a jégkori hatások formálták. Ám később az ember is rajta hagyta kéznyomát, fülkéket, ablakokat vájtak beléjük, a találgatások szerint, síremlékek, bálványtartók vagy méhkaptárok céljából. Noszvajtól csupán 7 km-re, a 4 km hosszú Szomolyai Kaptárkövek tanösvényen bukkanhatunk rá a rejtélyes kőalakzatokra. A természetvédelmi területen 4 nagyobb lelőhelyet, 13 kaptárkövet csodálhatunk meg. A túránk leglátványosabb pontját a Vén-hegy nyugati oldalánál érjük el, ahol a 8 kaptárkő 117 vájatával, és megannyi fülkéjével találhatjuk szemben magunkat. A közelben lévő Cakó-tetőre is érdemes ellátogatni, ahol szintén nem lesz hiány kaptárkövekben.

3342 Eger, Szölöcske utca 2. | Weboldal

blank
Fotó: bnpi.hu

Noszvaji barlanglakások

A Noszvaj melletti kőfejtőbánya üregeiből a falu szegény lakói véstek ki barlanglakásokat a 17. századtól kezdődően, amelyek az évek során egyre csak szaporodtak. Volt olyan időszak, amikor a falu 30%-a ezekben a szoba-konyhás lakásokban élt. A belső tereket a klasszikus parasztházak mintájára rendezték be, meszelt homlokzattal, mértani pontossággal. Egészen az 1960-70-es évekig laktak itt, majd lassan elkezdődött a telep felszámolása, és egy időre az enyészeté lettek az egykori otthonok. 1997-ben a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület szobrászai, képzőművészei új életet leheltek a barlanglakásokba, amelyekben alkotóhelyeket alakítottak ki. Azóta a világ különböző pontjairól érkeznek ide szobrászok, festők, tájépítészek, zenészek és üvegművesek.

3325 Noszvaj, Honvéd u. 37. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Thummerer Pince

A Thummerer család már 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel az egri borvidéken, amelynek gyümölcsét a borászatuk noszvaji központjában ízlelhetjük meg. A kisvárosban egy 2000 négyzetméteres, 100 évvel ezelőtt kézzel vájt uradalmi pincét egészítettek ki még 2200 négyzetméternyi pincerendszerrel, amelynek mindennapi életébe a pincelátogatások során nyerhetünk betekintést. Természetesen a séta után nem maradhat ki a borkóstolás sem, ahol megismerkedhetünk a borkészítés rejtelmeivel és technikájával. A pincészet melletti lovastanyának köszönhetően pónilovagláson, futószáras oktatáson vagy tereplovagláson is részt vehetünk, a dűlőtúrák keretein belül pedig felfedezhetjük a borvidéket. A programokra előzetes bejelentkezés szükséges, amelyhez az elérhetőségeket a honlapon találhatjátok meg.

3325 Noszvaj, Szomolyai út 2101/3. | Weboldal

blank
Fotó: Thummerer Pince (Facebook)

Itt olvashatsz az ország legszebb pincesorairól:

Zsenge – Gourmet Bolt és Kávézó

Noszvaj szívében, a termelői piac részeként találhatunk rá a Zsenge – Gourmet Bolt és Kávézóra, amely bájos kis tornácos házával, zöldellő, apró kertjével már messziről becsalogat minket hangulatos világába. Friss zöldségekre, gyümölcsökre, minőségi helyi borokra, szörpökre lelhetünk itt, de ez még nem minden. Reggel vidéki, tojásos reggelit rendelhetünk, akár egy kis kapribogyóval, hagymalekvárral vagy lazaccal felturbózva, vagy épp az isteni, mindig frissen készült szendvicsek közül is választhatunk. Mindezek mellett ínycsiklandó sütemények édesíthetik meg napunkat, míg esténket gin-tonic és egyéb italkülönlegességek bolondíthatják meg.

3325 Noszvaj, Kossuth Lajos utca 68. | Weboldal

blank
Fotó: Zsenge – Gourmet Bolt és Kávézó (Facebook)

Csendülő

Étterem, kávézó, vendégház egy helyen, Noszvaj mesébe illő, nyugodt oázisában. A Görögország mediterrán hangulatát megidéző vendégházban kipihenhetjük a nyaralásunk alatt megtett hosszú kilométereket, míg az étteremben igazi gasztronómiai élményben lehet részünk. A Csendülő folyamatosan megújuló étlapjáról igazi, házi ételek, valamint egy-két különlegesebb opció közül is választhatunk. Emellett a hely a hétköznapokon terápiás foglalkozásoknak, önismereti tréningeknek ad otthont, majd hétvégén a kávézó kerül főszerepbe, azonban egy jó kávéra bármikor betérhetünk ide. Mindezek mellett a kertjében az ókori görög színházakra emlékeztető színpadot is találhatunk, ahol már számos koncertet tartottak.

3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 46. | Weboldal

blank
Fotó: Csendülő (Facebook)

De la Motte-kastély

A hamiskásan előkelő kastély az illúziók mesterműve, ugyanis a noszvaji ékszerdobozt megpillantva gazdag családok történeteit gondolhatjuk mögé, ám ez csupán az épület szemfényvesztése. A számos tulajdonosváltást megélt épület igazi építészeti kuriózum, benti mesevilágával és hatalmas, pompás angolparkjával együtt. Az 1774–1778 között épült rezidencia ma kastélymúzeumként funkcionál, ahová akár zenés-kosztümös idegenvezetést is kérhetünk 10 fő felett, míg az angolparkban a Tündérösvény várja meséivel, játékos feladataival a gyerekeket és gyermeklelkű felnőtteket.

3325 Noszvaj, Dobó István utca 10. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Ha még több kastélyt felfedeznél Észak-Magyarországon: